Säljrekord för Stockholms bästa semla: "En bekräftelse på allt hårt arbete"

I Thatsups stora semmeltest utsågs Pessos fastlagsbulle till Stockholms bästa semla 2024. Bageriet, som hittas på Fridhemsplan, Lilla Essingen och i Norra Djurgårdsstaden, drivs av bagaren Rafal Perz som efter en tempofylld fettisdag med flera tusen sålda semlor berättar om arbetet bakom den perfekta semlan.

“Stockholms bästa semla” är en eftertraktad titel som många bagerier och konditorier kämpar för att få erhålla. Årets vinnare blev något av en bubblare, som för första gången placerade sig i toppen. På Pesso justerar man varje år små detaljer i ingredienserna, bland annat valde man denna säsong att använda sig av bättre och dyrare mandelmassa som man kryddade lite annorlunda – något som visade sig bli ett riktigt framgångsrecept, och som resulterade i en minst sagt hektisk fettisdag.

– Samma dag som vi utsågs till vinnare i Thatsups semmeltest började det strömma in folk från hela stan som kom för att prova semlan, och så har det fortsatt. På fettisdagen ringlade kön lång hela dagen och antalet semlor vi sålde på fettisdagen var flera hundra procent högre än tidigare år. Bara förbeställningarna låg på omkring 5000 stycken, därtill sålde vi några tusen semlor över disk – per bageri! Dessutom fick vi över tusen nya följare på Instagram på bara några timmar. Men det roligaste med vinsten är förstås att få bekräftat att allt hårt arbete vi på Pesso tillsammans lägger ner uppskattas av våra gäster, och att fler upptäcker våra bagerier. Alla i teamet är jättestolta, berättar Rafal Perz. 

Pesso hittas på tre olika adresser i Stockholm.

Ledorden som genomsyrar Pesso är ​​service, personligt bemötande och prisvärd kvalitet, och trots den dyrare mandelmassan har man valt att hålla semlans prissättning under 50 kronor. Något som inte hör till vanligheterna i Stockholmsområdet, med ökade kostnader för såväl råvaror som lokaler och produktion.

Trots tuffa tider inom branschen vågar bageriet, som öppnade sin första filial på Kungsholmen 2016, expandera sin verksamhet. I december slog man upp dörrarna till den tredje enheten, som hittas i Norra Djurgårdsstaden. Där är det ett annat koncept som gäller, med öppettider som sträcker sig längre in på kvällen, mat och alkoholrättigheter. 

– Vi fortsätter kämpa på, att etablera sig i en ny stadsdel där man är okänd är inte helt enkelt. Men många som kommit till matbaren för att prova våra semlor har upptäckt att vi också har annat gott att erbjuda, som middag och vinhäng. Såklart med samma kvalitet och kärlek, säger Rafal.

Pessos vinnarsemla serveras på samtliga av deras bagerier fram till påsk.

Med ett smått justerat recept kammade Pesso hem titeln “Stockholms bästa semla 2024”.