Avgjort: Stockholms bästa semla 2024 är utsedd

Stockholms allra största test av semlor anordnas årligen av Thatsup, och gick i år av stapeln på Mornington Hotel. Efter en riktigt spännande kamp och noga övervägning av juryn, som provsmakade och betygsatte 29 semlor från caféer och bagerier runt om i huvudstaden, har vi ett resultat. Här är bubblaren som utsågs till Stockholms bästa semla 2024!

Få bakverk engagerar så mycket som just semlan och det råder spridda åsikter om hur den perfekta semlan ska smaka och se ut. Varje år anstränger sig stans bagare för att kunna erbjuda den godaste fastlagsbullen, men vem har lyckats bäst i år? Den frågan har vi på Thatsup gett oss på att besvara. 

I år ville 29 caféer och bagerier vara med i kampen om att få titulera just sin semla som årets allra bästa. De caféer och bagerier som tackat nej till att delta är inte med i testet. Samtliga bidrag provsmakades i ett blindtest av Thatsups expertjury bestående av 26 personer, som sedan bedömde semlorna utifrån såväl utseende som smak. Varje jurymedlem satte sedan poäng mellan 1–5 på varje provsmakad semla, där 5 är det högsta betyget. Därefter utsågs vinnaren genom det uträknade snittbetyget per semla. 

Vinnaren av årets semla 2024 är Pesso Bageri & Café som i snitt kammade hem hela 3,96 poäng. Tätt efter kom Bergstrands Bageri med 3,67 poäng och på tredje plats kom Ritorno Konditori med 3,64 poäng.

Under testet kunde man bland annat höra följande citat om vinnarsemlan från Pesso, som hittas på Lilla Essingen, Fridhemsplan och Norra Djurgårdsstaden:
“Superfin!! Perfekt mandelmassa och fördelningen av ingredienserna, god grädde”, “Stor, moffig”, Smakar som den ska smaka!", “Mycket fin, ser rejäl ut. Jättegod, välbalanserad!”, “Klassik men bra crunch i massan”, “Supergod, allt satt!”.

Topp 10:

1. Pesso Bageri & Café
2. Bergstrands Bageri
3. Ritorno Konditori
4. Haga Tårtcompani & Bageri
5. Vattenverket
6. Vallentuna Stenugnsbageri
7. K-märkt
8. Vår Gård
9. Granero Bakery
10. Brioche

Övriga deltagare (utan inbördes ordning):

– Vi är bortskämda med riktigt hög nivå på semlor i Stockholm. Det är roligt att se att så många bagerier är orädda och utvecklar hela tiden sina semlor utan att sticka ut för långt från det klassiska. Jag är så imponerad av juryn som var lika noga med sin sista och första semla, de tar verkligen uppdraget på största allvar. Det var delade åsikter i juryn i år, men man ser en genomgående kommentar om vinnaren – balanserad!,  säger Ida Berzén, community manager på Thatsup.