SeaLegacys Turning the Tide på Fotografiska

Under sommaren visar Fotografiska Turning the Tide, en utställning av den kanadensiska organisationen SeaLegacy som dokumenterar utrotningshotade miljöer och vilda djur i världshaven. Med spektakulära bilder och filmer lyfter de fram fakta som vanligtvis inte får vår uppmärksamhet.

Fotografiska den 2 juli - 19 augusti.

SeaLegacy grundades för tre år sedan av Cristina Mittermeier och Paul Nicklen, båda upptäcktsresande och fotografer på National Geographic. Drivkraften var den starka oro och frustration de kände över den snabba takt som våra hav försämras i. Idag utgör deras fotografier och filmer en inflytelserik röst i olika globala kampanjer. I sökandet efter hållbara lösningar lyfter de fram våra oceaners största problem: Haven befinner sig på gränsen för vad de klarar av, och det är absolut nödvändigt för allt liv på jorden att de skyddas.

Vill skapa påtryckningar
Med hjälp av dramatiska, imponerande och berörande fotografier och filmer registrerar SeaLegacy det nuvarande läget i våra hav och delar med sig av detta över hela världen. Målet är att göra människor uppmärksamma och skapa påtryckningar som tvingar politikerna att agera, och det snabbt.

- Vi tror att det är absolut nödvändigt att producera kraftfull media och konst som ger människor hopp. Hopp stärker. Hopp är en lösning. Hopp ändrar spelreglerna. SeaLegacy har utvecklat en kraftfull, expeditionsbaserad modell för påverkan som över hela världen skapar stöd för hållbara lösningar för världshaven. Och vi lyckas aktivera miljoner människor att reagera på krisen och se möjligheterna att göra skillnad och vända en destruktiv utveckling, säger Cristina Mittermeier.


Foto: Christina Mittermeier

Hennes partner och medgrundare, Paul Nicklen, är fotojournalist, filmskapare och marinbiolog och växte upp i den kanadensiska delen av Arktis i ett inuitsamhälle på Baffin Island och har haft en nära relation till havet sedan han var liten. Mittermeier, å andra sidan, växte upp i bergen i centrala Mexiko och det var inte förrän vid universitetet hon blev intresserad av havet och valde att studera marinbiologi och vattenbruk.

- Vi människor har inte gälar men vi är ändå havsdjur, så om havet dör kommer även vi att dö. Haven är den ursprungliga livmodern för allt liv på jorden. I takt med att vädermönstren förändras och temperaturerna på vår planet stiger, hamnar hela vår existens i farozonen. Till exempel är det många människor som inte vet att hälften av syret på jorden produceras av plankton i havet. I takt med att koldioxidföroreningar gör haven varmare och surare äventyras denna produktion av syre, säger hon.

Turning the Tide visas i Fotografiskas största utställningshall som har ett unikt surroundsystem. Utställningen invigs av Isabella Lövin, Sveriges vice stadsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.