Sommarlounge och utehäng hos Esperanto-familjen

I sommar händer det grejer på Sayan Isakssons restauranger på Kungstensgatan. Lyxkrogen Esperanto håller stängt men öppnar istället "Dim-Sum(mer) Palace" i loungen, Råkultur bjuder på uteservering och Shibumi blandar som vanligt snillrika cocktails längst ner i huset.

Under fem veckor efter midsommar, då Esperantos matsal har stängt, står Sommarloungen öppen och bjuder på sin egen tolkning av dim sum, med en à la carte-meny bestående av små till mellanstora rätter inspirerade av det kinesiska köket. Bland annat blir det en variant av wonton soup med rättika och stenbitsrom, rice noodle-dumplings och dumplings med svensk wagyu.

- Tanken med vår sommarsalong har alltid varit att tolka ett tema, en matkultur eller en gastronomisk inriktning; att bryta ut från vår egen vardag för att lära och fascineras av ett för oss nytt språk utan att för den skull tappa vår grundton som alltid är råvaran, naturen och hantverket, berättar stjärnkrögaren Sayan Isaksson.

Till maten erbjuds ett urval drycker från källaren, och man slår även ett slag för sake samt både kallbryggt och varmt te. Sittningarna i Sommarloungen sker runt ett gemensamt community table med plats för 16 gäster åt gången.

Sol och kallbryggda cocktails
Vill man hänga utomhus ska man bege sig till Råkultur, som håller öppet både inomhus och med en rymlig uteservering för soliga dagar i korsningen Kungstensgatan/Karlavägen. En trappa ner serverar Shibumi bland annat cocktails med kallbryggt kaffe och säsongens mellanrätter. Shibumi är familjens underjordiska tolkning av den japanska pubkulturen Izakaya, och här finns även drop-in-platser i baren samt chefs table.


Råkulturs uteservering

Sommarloungen är öppen den 27 juni - 29 juli, tisdag till lördag klockan 18-23 med två sittningar per kväll.

Läs mer och boka plats i i Dim-Sum(mer) Palace via hemsidan.

Mer information: Esperanto