Utställning om inspiration och kreativitet på PUB

Varuhuset PUB och Aplace presenterar utställningen Preview - fyra svenska designers om inspiration och kreativitet.

Inom mode talas det ofta om inspiration. Inspiration kan utgå ifrån naturen, en film, ett musikstycke, dans, andra modeskapare eller upplevelsen av hur ett särskilt tyg känns mot handen. Vissa designers tolkar sin inspiration bokstavligt. En fascination inför den vilda naturen kan översättas till ett blommönster på en klänning. Andra låter inspirationen påverka på ett mer abstrakt sätt för att rama in en eftersökt känsla eller sinnesstämning som förkroppsligas i kläderna.

I arbetet med en ny kollektion är så kallade moodboards ofta ett viktigt visuellt verktyg. Collage av tidningsklipp, fotografier, mönster, färger och materialprover hjälper till att illustrerar känslan som en kollektionen ska förmedla. Oftast är moodboards baserade på ett tema som sen blir inspirationsbasen för skapandet.

Kravet att förmedla sin inspiration kan kännas kvävande för designers. Något som kan sammankopplas med föreställningen om det kreativa geniet som får gudomlig inspiration från konsten. När den amerikanska designern Marc Jacobs 2008 fick frågan vad han inspireras av svarade han: "I really wasn't very inspired this season. I just live my life". En talande kommentar som sätter fingret på att en kreativ process inte alltid låter sig summeras i ett tema eller backstory.

Designers är ofta hemlighetsfulla med vad de inspireras av under arbetet med en ny kollektion. Men som utomstående är det spännande att få insyn i idéerna och tankarna bakom kollektionerna. Inför modeveckan har Hope, Minimarket, Uniforms for the Dedicated och The Local Firm berättat själva.

Utställningen, som är ett samarbete mellan PUB och butiken Aplace, är en del i en ambition att uppmärksamma och stödja svenskt mode och design.


Preview pågår 26 januari - 3 februari i varuhusets ljusgård.


Foto: Märta Thisner