Guiden till svenska restauranger i Stockholm

Köttbullar, kroppkakor, sill och stekt strömming. De svenska klassikerna må vara salta och syrliga och inte alltid så kryddiga, men de är garanterat heta på Stockholms krogkarta. Såväl gamla som nya restauranger för traditionen vidare och levererar hemlagade specialiteter precis som förr, från småländska isterband till norrländsk fjällröding och souvas på ren. Här guidar vi till några av Stockholms bästa svenska restauranger oavsett om du längtar in i fjällvärmen, ut i skärgårdsidyllen eller bara vill ha någonting mittemellan.

Se även
- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost

Tranan: Omåttligt populära köttbullar
Få rätter känns väl så svenska som köttbullar och smörstekt strömming med potatispuré, två av rätterna som du kan få på den här välbevarade favoriten vid Odenplan. Köttbullarna står faktiskt inte längre utskrivna på menyn, men det är bara att fråga personalen. Du kommer förmodligen inte att ångra dig.
Mer information: Tranan, Karlbergsvägen 14, Vasastan

Knut: Stans mesta norrlänning
Här transporteras du raka vägen till de norrländska skogarna. Knut är inrett i uppdaterad fjällstugetappning, och såväl maten som drinkarna följer samma linje. Älg, fjällröding och tunnbrödspizza möter souvas, lingon och ost från Jokkmokk, bara för att nämna några av inslagen på den naturnära menyn.
Mer information: Restaurang Knut, Upplandsgatan 17, Vasastan
Mer information: Knut Bar, Regeringsgatan 77, City

 
Knut

Den Gyldene Freden: Genuint sedan 1722
Bellman, Zorn och Taube är bara några av alla stammisar som har umgåtts här. Den Gyldene Freden i Gamla Stan har funnits sedan 1722 och håller fast vid den klassiska svenska husmanskosten, numera i lite mer modern tappning. Ett stående inslag är köttbullarna, som har fått sällskap av renkött, strömmingsinläggningar och annat gott.
Mer information: Den Gyldene Freden, Österlånggatan 51, Gamla Stan


Den Gyldene Freden

Kvarnen: Öl och husman om vartannat
Stimmiga Kvarnen, en av stans äldsta och mest kända ölhallar, har bevarat sin gamla kvarterskrogskänsla och levererar köttbullar, stekt strömming, blodpudding, pannbiffar, isterband och allt man kan tänka sig i husman-väg. Men hit hittar du givetvis även för en kall öl.
Mer information: Kvarnen, Tjärhovsgatan 4, Södermalm

  
Kvarnen

Fjäderholmarnas Krog: Stockholms närmaste skärgårdskrog
Ett populärt utflyktsmål som tar dig till skärdgårdsidyllen på 25 minuter. Fjärderholmarnas Krog, ibland även kallad Stockholms närmaste skärgårdskrog, bjuder på såväl midsommarmeny och andra svenska klassiker som på vackert läge med utsikt över Stockholms inlopp - året runt.
Mer information: Fjäderholmarnas Krog, Stora Fjäderholmen, Skärgården

 
Fjäderholmarnas Krog

Ulriksdals Wärdshus: Klassiskt - svensk sommar som frostig vinter
Denna genuina gamla klassiker i utkanten av stan är ett säkert kort när du vill ha svensk mat serverad i lantlig värdshusmiljö, året runt. Här äter du husmansrätter såsom köttbullar och rimmad lax, men också vegetariska rätter och lite lyxigare hela menyer.
Mer information: Ulriksdals Wärdshus, Ulriksdals Slottspark, Solna


Ulriksdals Wärdshus

Eriks Gondolen: Svenska smaker på hög höjd
Njut av utsikten över stan medan du skämmer bort smaklökarna på denna väletablerade krog, 33 meter upp i luften ovanför Slussen. De klassiska svenska smakerna har fått sällskap av lite mer moderna inslag på menyn, och till lunch hittar du alltid dagens husman till ett bra pris.
Mer information: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm

 
Eriks Gondolen

Ekstedt: Tillbaka till rötterna på lyxigt vis
Mat-Niklas, eller Niklas Ekstedt som han egentligen heter, trollar fram svenska, säsongsanpassade lyx-smaker med hjälp av uråldrig teknik. Vad sägs om exempelvis höeldad biff, gjutjärnsrostad färskpotatis eller torkat rådjur? Också interiören präglas av svenska material, här med nostaligska drag av Jämtland och Skåne. 
Mer information: Ekstedt, Humlegårdsgatan 17, Östermalm

Meatballs - For the People: Med passion för köttbullar
Älskar du köttbullar, då har du kommit helt rätt. Meatballs - For the People är det enda stället i stan som enbart ägnar sig åt den rullade husmansklassikern. Dessutom görs köttbullarna i minst 14 olika ekologiska varianter, däribland tupp och vego, och de går både att äta på plats och handla med sig hem i lösvikt (eller som take away).
Mer information: Meatballs - For the People, Nytorgsgatan 30, Södermalm

Pelikan: Äkta Söderinstitution
Pelikan grundades i Gamla Stan redan 1660, och i den luftiga ölhallen som idag ligger på Söder kan du unna dig en "klassisk grosshandlarmiddag" och rejäl husmanskost i traditionell Tore Wretman-anda. Sill, kroppkakor, fläsklägg och golfbollsstora köttbullar är bara några av inslagen som får alla generationer att trivas här.
Mer information: Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm

Glöd: Gör som vikingarna, ungefär
På Anna Broms (Broms) ambitiösa museirestaurang i anslutning till Vikingaliv vid Djurgårdskanalen kan man äta moderna, svenska rätter lagade på råvaror som vikingarna själva använde. Här serveras bland annat fiskrätter, betor från Gotland och klassiska köttbullar som exempelvis kan sköljas ner med lite mjöd. Tänk dock på att restaurangen stänger klockan 20, så en lunch kanske sitter bäst om du inte vill äta en tidig middag.
Mer information: Glöd, Djurgårdsvägen 48, Djurgården

 
Glöd

Tradition: Hemlagad husman sedan 2012
Med ambitionen att servera "riktig svensk husmanskost" grundades Tradition år 2012 av Jonas Petersson, som bland annat har jobbat på Aquavit i New York. Tradition-syskonen har en varsin säsongsanpassad meny vars utbud enbart består av laktosfria rätter och där fokus ligger på okomplicerade men fina råvaror - precis som förr.
Mer information: Restaurang Tradition Tulegatan, Tulegatan 10, Vasastan
Mer information: Restaurang Tradition Gamla Stan, Österlånggatan 1, Gamla Stan

Långa Raden: Stekta kantareller och Swedish Fika
Ta med det internationella storbesöket och visa upp en rejäl bit av det svenska köket på Hotel Skeppsholmens omtyckta restaurang ute på Skeppsholmen. Här bjuds det på allt från rökta räkor till stekta kantareller, köttbullar och Skeppsholmskorv. Ni kan även uppleva en "Swedish Fika" med småkakor, rulltårta och andra sötsaker.
Mer information: Långa Raden, Gröna Gången 1, City

Andra guider du kanske är intresserad av
- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost
- Klassiska restauranger: Guiden till klassiska restauranger i Stockholm
- Skärgårdskrogar: Guiden över skärgårdens restauranger
- Sjökrogar: Sjökrogar i Stockholm

Om guiden till de bästa svenska restaurangerna i Stockholm
Guiden till Stockholms bästa svenska restauranger uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra svensk krog i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den restaurang du nu väljer att gå till.

Visa på karta