Vitvinskokta musslor är en favorit bland många stockholmare och en självklarhet på brasseriemenyer runt om i Europa. Oavsett om du föredrar "moule marinières" med frasig baguette eller "moules frites" med friterad potatis och aioli är det lätt att få begär för de läckra musslorna. Därför har vi scoutat restauranger i Stockholm som är kända för sina goda moules. Från franska små krypin till belgiska ölbarer och välfyllda saluhallar – här hittar du Stockholms bästa musslor.
Här hittar du Stockholms bästa moules
Stockholms bästa moules
Moules och belgisk öl
Syskonrestaurangerna Duvel och Pressklubben på Vasagatan är kända både för sina musslor och för sin belgiska tappöl. Musslorna har en egen liten sektion på menyn och kan antingen beställas in som förrätt eller som huvudrätt. I den senare ingår pommes frites och majonnäs.
-
Vasagatan 50, City/Norrmalm Vasagatan 50, City/NorrmalmDuvel Café
Vasagatan 50, City/NorrmalmPressklubben
Vasagatan 50, City/Norrmalm -
Duvel Café
duvelcafe.comPressklubben
pressklubben.seDuvel Café
08-23 48 20Pressklubben
08-23 48 20 -
Duvel Café Pressklubben
Poppis sedan 90-talet
Ett stenkast från Slussen ligger Akkurat som sedan 90-talet har varit populärt för sitt digra öl- och whiskyutbud, och för sina musslor. Idag omfattar menyn flera varianter som spänner mellan klassiska tolkningar och mer experimentella med såväl asiatiska som heta chilismaker.
-
Hornsgatan 18, Södermalm
- Hemsida • 08-644 00 15
- Läs mer på Thatsup
Given plats i sammanhanget
Sedan 1996 har Musslan etablerat sig som en bar och skaldjursrestaurang att räkna med. Här serveras flera olika varianter av musslor – utöver klassikerna marinières och à la crème hittar man också smakkombinationer som lime, citrongräs, chili och koriander. Musslorna serveras även på syskonkrogen Wasahof precis intill.
-
Dalagatan 46, Vasastan
- Hemsida • 08-34 64 10
- Läs mer på Thatsup
Belgiskt tema
På Belgobaren är det belgisk stil som gäller i både interiör och mat- och dryckesutbud. Temat till trots är det svenska, ekologiska musslor från västkusten som serveras, men smakerna och rätternas komposition hämtas från den flamländska regionen. Provençale, Trappist, Pepparrot, Morney... Här smaksätts musslorna på en mängd olika sätt, men gemensamt för dem är att de kokas med vitt vin, selleri, gul lök, vitlök, purjolök, morötter och timjan och serveras med pommes frites.
-
Bryggargatan 12, City/Norrmalm
- Hemsida • 08-24 66 40
- Läs mer på Thatsup
Saluhallar
Traditionellt och innovativt
På nedervåningen i Hötorgshallen ligger Fiskeläget som är inne på tredje generationen. Utöver färdigmat och catering har de gjort sig kända för sin trevliga matbar på plats och för den färska fisken som man kan köpa med sig hem. I matbaren kan man testa Fiskelägets Moule, en specialitet som erbjuds med både traditionella och innovativa smaker.
-
Hötorgshallen, City/Norrmalm
- Hemsida • 08-10 36 75
- Läs mer på Thatsup