Oj, vad medierna ångar på. Någon har tryckt på stora panikknappen och löpsedlarna öser ut skräckscenarier på hur illa det kan bli. Någonstans får man faktiskt lugna ned sig lite.

Faran med att få den här influensan är inte värre än att få en annan. Vissa menar att den är lindrigare än de som man redan nu kan vaccineras mot (och det dör människor av dem med). Visst kommer fler att smittas för den är ny... men den är INTE farligare. Men det "glömmer" medierna i och sprider ångesten runt om i landet. Det är nästan så man undrar om de får lite cash baserat på hur många som drar i sig sprutan.

Ta det lugnt nu! Man kan ju tro att världen är på väg att gå under. Tro mig, det är ingen fara på taket. Är du en sådan som lätt blir väldigt sjuk när du får influensan eller är lite allmänt skröplig så vaccinera dig. Om inte... chilla lite och tänk efter själv innan du flippar ut. Vaccinet är väldigt nytt dessutom så invänta åtminstone vidare tester och analyser.

För varje gång medierna går ut och slår på stora trumman för att sälja lösnummer så tänker jag på den där historien med pojken och vargen (ni vet den där "Vargen kommer!" storyn). När det till sist blir allvar någon gång i framtiden med en riktig kris och medierna basunerar ut budskapet kommer vi sitta hemma och gäspa. Vana vid alla överdrifter.

Sakta men säkert åker trovärdigheten ned i soptunnan. Ta ert ansvar och rapportera ordentligt. Jag lovar... första tidningen som manar till lite lugn kommer sälja mest.

Följ dag för dag hur många smittade vi har i Sverige här.

SvD - SvD - SvD - SvD - DN - DN - AB - SDS -

Skriv en kommentar

Hej! Snygg blogg. Håller totalt med dig om det här.

jaquelen.wordpress.com

Har du läst infektionsmedicin? Med tanke på dina djärva uttalanden om svininfluensan gissar jag att det inte är så. "Vaccinera dig bara om du blir skröplig i vanliga fall"...? Det är precis tvärtom, de som i vanliga fall klarar sig bra har starkt immunförsvar. De kommer nu pga sitt goda immunförsvar bli så försvagade att de drabbas av sekundärinfektioner, tex av pneumokocker som ger lunginflammation - precis vad de bå... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Medicinare

Mer dödlig? Vad baserar du det på? Mer än att det är självklart att fler smittade leder till det... men du som individ löper inte större risk än vid annan influensa. Det står att läsa rakt upp och ned Smittskyddsinstitutets (SMI:s) hemsida: "risken för den enskilde att drabbas av svår sjukdom eller död är inte större än vid vanlig säsongsinfluensa". Medicinare... var hittade du din utbildning? I ett... Visa hela »

Håller helt och hållet med!

Pezster 
· Svar till tjej

Bra... vi är alltså två nu... minst. :D

medicinare, denna influensa har i princip samma mortalitet eller tom lägre än vanlig influensa. Anmärkningsvärt är att den slår hårt mot unga såväl som gamla. Vaccinera sig är inte heller riskfritt. Hur som helst så uttalar du dig inte som en medicinare utan som en relativt okunnig individ som inte heller har läst infektion...eller kanske för ssk?

Pezster 
· Svar till danne

För ssk... lol!

chilla nu lite!?!....Det det är det enda Sverige är bra på nu för tiden. Känns att vi chillar ut hela tiden.

Pezster 
· Svar till Nidram

Jupp... vi ska chilla i sådana här lägen... och ösa i andra lägen.

Helt jävla sjukt ! Det är uppenbart att jänkarna har släppt ut ännu ett virus för att kunna tjäna pengar på vaccin. Vapen och medicin och olja. Samma företag som dök upp med vaccinet (otroligt fort) råkade för nått år sen av misstag skicka med fågelinfluensa blandat med annat virus i hela 75 KILO till olika Europesika länder.

Jänkarna kan krasha plan i world trade center och vi bryr oss bara om vad... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Anonym

Konspirationsteorier, någon?

Du var tvungen att hugga emot ? Jag håller mig till de saker jag kan, uttalar mig inte om annat.

Först:
Det är svårt att föra statistik över virus. Du jämför själv den nya influensan med "den vanliga" dvs den årligen återkommande nymuterade influensan. I USA fastställer CDC (motsvarigheten till SMI) att mellan 5-20% av deras befolkning smittas årligen av influensan. Ganska stor differens där. Fö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Medicinare

Hahaha... "är du en man så..."
Jisses vilken fjant du är. Vet du vad. En faktabög är en faktabög. Och vrida på siffror kan vi alla göra. Om jag hade orkat hade jag kunnat bevisa att du, statistisk sätt, är en Llama.
Jag kontrar inte din BIBEL (textmängden, alltså) du postade här ovan.
Jag konstaterar bara att du tror det är på ett sätt och jag tror på ett annat.
Där låt... Visa hela »

Och Danne:
1) Hur uttalar sig en medicinare?
2) Vi talar inte om morbiditet utan mortalitet
3) Ssk läser inte infektionsmedicin
4) Vaccineringen är inte riskfri nej, men risken att drabbas utan vaccin är troligen större

Sunt förnuft måste råda, vi ska inte skapa panik men inte heller ignorera riskerna.

Jag håller inte på för att jag tycker om att tjabba, utan för att det verkar finnas två sidor av... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Medicinare

Det är influensa. En ny typ dock... men fortfarande en influensa.

NU kanske influensan inte ar sa farlig, men om den skule mutera nu till host som experterna sager att den formodligen kommer gora, sa kommer den bli bra mycket farligare an en vanlig influensa.

Tycker inte du bor underskatta den sa mycket..

Pezster 
· Svar till pet

Alltså... forskarna säger att svininfluensan verkar vara förhållandevis stabil på den fronten så var har du fått det ifrån? Sitter du och hittar på?

ssk??

Ja experterna säger att den muterar hela tiden, men det betyder inte att den ändrar egenskaper eller att den borde få ändrad dödlighet, bara att den kan det. Men det kan alla andra sjukdomar med och är inget unikt för den här influensan.

Pezster 
· Svar till Baltazar

Erhm... just den här varianten verkar som sagt vara en stabilare variant.
Man kan även få en komet i huvudet.

såklart det är mortalitet men det du menar är nog att pga av hög morbiditeten så får man många döda...men det innebär inte att mortaliteten är hög. Din statistik grundar sig på en faktisk siffra insjuknande/döda i denna influensa mot en teoretisk siffra om hur många som brukar bli smittade(har jag förstått rätt dina uträkningar?). Den siffran tar inte bara upp de som söker sjukvård utan ä... Visa hela »

Roligt att läsa kommentarerna här, faktiskt. Blir ännu roligare att se vem som hade rätt sen. Kan ju rimligtvis inte avgöras här och nu eftersom statistiken bevisligen (det är därför statistik används så flitigt) kan användas både för och mot i de flesta fall. Det enda vi kan konstatera är att den nya influensan är förhållandevis ny och att vi inte riktigt vet vad detta innebär. Därav paniken. Visa hela »

Pezster 
· Svar till jonte

Det ska bli spännande att se faktiskt. Om inte allting avbryts av att vi tittar upp och ser en asteroid komma mot oss. Fuck!

Medicinare? Tragiskt att man ska behöva stöta på sådana personlighetstyper när man går till läkare. Verkar som att många på läkarutbildningarna har ett väldigt behov av att hävda sig genom att berätta hur mycket de faktiskt kan.

Pezster 
· Svar till Gregor

:D

Sverige är ett av trygghetsnarkomanernas förlovadeländer. Hur vi uppfattar faror och risker är ytterst subjektivt.

Av en normal Influens dör:
- I världen 250 000 -500 000
- I USA 35 000
- I australien ca 2500 - 3000

Bor i Australien just nu och där ropades det Vargen kommer och alla var hysteriska. Barnen fick inte gå till skolan om det hade varit utomlands eller tom i visa delstater. Nu visar det sig att antalet bekräft... Visa hela »

Vad händer nu med den vanliga influensan, den så kallade "säsongsinfluensan", har alla glömt bort den?

Nu massproduceras vaccin för svininfluensan men är det nån som tillverkar den "vanliga" alls? Vad kommer hända nu, ska alla som normalt är i risksonen stå utan skydd? Jag tror att den verkliga dödaren kommer bli säsongsinfluensan.

Jag tänker inte vaccinera mig, jag tänker äta c-v... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Henka

Den vanliga flunsan fick semester. Den befinner sig just nu på Mauritius med en iskall öl i handen vid en soft pool. Den är tillbaka nästa år.

Tack Pezster för att du publicerar alla kommentarer oavsett synpunkter, det är demokrati :)

Danne verkar vettig, många insiktsfulla synpunkter där. Min diskussion var dock mest ett sätt att visa att man bör se allt ur ett brett perspektiv, inte hålla hårt på medias linjer och bli panikslagen, men inte heller ignorera riskerna.

Att jag presenterar ett sätt att visa att den nya influensan skulle vara nästan 3 ggr dö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Medicinare

Jag lyssnade :) Lycka till med allting! Bra att du inte flyttar för pengarnas skull :) Säger en del om dig. Inte många som ligger på sin dödsbädd och undrar ångrar de inte var mer på kontoret.
Kör hårt i ditt jobb och var en av de där läkarna som faktiskt lyssnar. Ni behövs.

Medicinare -> Bra skrivet. Orkade inte läsa det milslånga inlägget, men #17 här var intressant.

Och Pezster, din blogg är nice ;)

Pezster 
· Svar till En okunnig

Tackar!

...till medicinare, långa inlägget om lön och status o sånt.
Är också läkare och håller inte riktigt med dig om det där med underbetald. Ej påbörjat AT än och jobbar i Gbg (= ställe med generellt låga löner). Grundlön är inte så bra, men lägg till jourersättning och kom upp i över 30.000 före skatt under sitt första arbetsår....det tycker jag faktiskt inte är u... Visa hela »

....förresten, det där med asteroiden låter ganska lockande! Gott slut liksom. Spektakulärt. En sten i huvudet.

Pezster 
· Svar till jonte

Precis så! Whack! WTF? Jaha... oj... död.

Även jag arbetar som läkare och håller med såväl jonte som medicinare angående lönen. ATlönen är inte bra. 22 verkar lite i underkant i dagsläget. Tror 23-24 är bland de lägsta, men det är ändå lågt i jförelse med många andra utbildningar. Dock måste man komma ihåg att staten betalar vår lön...efter at kan du staffeta och få utan problem 80k i månadslön. Jonte... Visa hela »

Hur stor sannolikhet är det att råka ut för en vilken som helst influenza när man aldrig råkat ut för en tidigare samt jag är inget barn, inte över 65 år samt har inte någon nedsatt immunförsvar?

Jag kommer inte i heller träffa någon som är på semster från USA, Texas samt i de mest drabbade länderna inom Europa!

Jag är varken panikslagen och inte blind med försöker se sake... Visa hela »

Pezster - du är för skön i dina kommentarer! Keep it Up!
Kram.

Jag håller med dig Pezster - absolut inget vaccin för min del - har vaccinerat mig en gång förut mot influensa (fråga mig inte varför, vi fick det på jobbet) och det är första och enda gången jag fått influensan, jag låg däckad i två veckor.

Nåt skumt är det med den här hysterin - bakterier som muterar och håller på att ta över hela världen pratas det med mindre hysteri om... Visa hela »

Kommentera