När man tittar på andra länder som vi anser oss stå över när det kommer till mänskliga rättigheter och demokrati så har vi tidigare upprört höjt våra röster över att befolkningen i dessa länder inte får komma till tals, att regeringen censurerar och väljer ut vad som får rapporteras. Det finns länder med hemlig polis som avlyssnar och griper medborgare som haft ett samtal med en släkting och ventilerat lite idéer. Tror våra politiker att det alltid varit så i de länderna? Att medborgarna där - om de vetat vart landet var på väg - hade gått med på det? Hade röstat eller inte röstat om de visste hur det skulle bli? Tror inte det.

Verktyg för kontroll och övervakning av människor växer långsamt fram. En dag upptäcker folk att det inte längre går att protestera utan risk för att bli gripen eller straffad. Det smyger sig på... tills det är för sent.

FRA, Ipred, Stockholmprotokollet och alla andra förslag handlar om att vi sakta men säkert ger upp lite av vår frihet för vad politikerna kallar för "säkerhet". Vi blir uppskrämda av terrorister, terroriststater, kriminella nätverk, sjukdomar etc till den grad av vi ger upp rätten till vår frihet för att få lite sinnesro. Det är farligt att tänka så. Det är lite som att säga till någon att inte gå ut på kvällen för man kan bli misshandlad istället för se till att gripa brottslingarna. Det är INTE OK att resonera så. Tro mig... det är inte en enda s.k. "terrorist" som har gripits genom att sådana här system har införts. Däremot har en massa människor kommit i kläm på grund av det.

Tänk dig noga för du som försvarar alla dessa direktiv. En dag kanske du inser att du förlorat alldeles för mycket. Att du plötsligt tänker efter innan du skickar ett mail till en vän, för du är osäker på om du verkligen kan skriva så i ett mail. Du kanske får en varning eller blir avstängd. När du verkligen vill besöka en hemsida men tvekar eftersom du inte vet vem som får reda på att du gjort det. Då har det gått för långt.

Vi människor är lite speciella. Vi kan tycka en sak och säga en annan. Våra tankar är våra egna och det är en trygg tanke. Du kan tänka saker som kanske inte är ok att uttala högt men det gör inget för det är dina tankar och ingen vet att du tänker så. Om alla kommunikationssätt ska gå igenom ett - av regeringen - kontrollerat filter är det slut med det där. Ditt mail till en vän eller filer på din dator kan plötsligt tolkas av andra... och sedan sitter du där framför en myndighetsperson och ska förklara varför du sagt/agerat som du gjort. Det där kan väldigt snabbt gå väldigt mycket åt helvete.

"Du skrev att hela regeringen borde skjutas. Vad menar du med det?"

"Alltså... jag var bara frustrerad. Pratade över Skype med en polare. Tänkte inte på att någon utanför skulle lyssna."

"Är det ok att säga det även om du är arg? Detta är allvarliga saker."

"Men vad fan... jag var full dessutom och hade precis åkt på en fet restskatt."

"Jasså. Restskatt? Hur kommer det sig då? Vi kommer granska dina uppgifter hos skatteverket."

"Va? Varför det?"

"Det är standardförfarande när en medborgare flaggas i vårt system. Vi kommer även att prata med folk i din umgängeskrets. Du har uttryckt en milt sagt samhällsfarlig åsikt och det är klart vi kommer utreda dig. Tills vi är klara har vi infört restriktioner på din kommunikation och vi kollar din dator just nu. Vilket leder oss till nästa punkt... du har alltså tittat på sidor om kemikalier?"

"Flaggad?! Och vaddå kemikalier? Du menar när jag köpte gödsel till trädgården?"

"Var det verkligen trädgården du hade i tanke?"

Osv...

Tyvärr inte ett helt osannolikt scenario.

Ställ dig och säg ifrån redan idag. Ge inte upp den minsta lilla frihet du har idag. Jag menar det. För din egen skull, för allas vår skull och framför allt för kommande generationers skull. Det finns en man som sa:


"They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety,

deserve neither liberty nor safety.

Det var Benjamin Franklin som redan då förstod vad det handlade om.

Thomas Jefferson sa:


"When the people fear their government, there is tyranny;

when the government fears the people, there is liberty." 

Vilket även det är något att begrunda. För dit vi är på väg nu om vi inte ställer oss upp och säger ifrån är just det. Med en massiv övervakningsapparat kommer folk börja tänka på vad de säger, hur de säger det och när de säger det. Första steget mot en polisstat.

Se dig i spegeln och möt din egen blick. Kan DU tyst bara låta allting hända?

Det här handlar inte om fildelning längre, vilket det är tragiskt att folk tror. Piratpartiet ger faktiskt i längden fan i fildelningen... detta handlar om något mycket större än så. Något oerhört viktigt och skört.

Det handlar om min och din frihet. Samt vårt ansvar att se till att den finns där för våra barn när de växer upp.

SVD - DN - DN - PP - SvD -

Skriv en kommentar

Bra rutit och det skall rytas än mer framöver. Sk...ten liksom smyger sig på oss.
Grytan skall hållas kokande och viktigt etappmål är 2010 och det valet.
Det måste kickas some ass!

Sen har vi ett stort problem kvar och det är "rent-mjöl-i-påsen-folket". Deras tystnad är besvärande.

Pezster 
· Svar till ipse Cogita!

"Rent-mjöl-i-påsen"-folket är livsfarliga. Det roliga är att vissa av dem (tidigare kommentarer i ett annat inlägg) påstår sig vara intelligenta.

Mycket bra skrivet. Skrämmande realistiskt scenario.

Pezster 
· Svar till Eduronflux

Tack för den kommentaren!

Sverige är världens mest demokratiska land, enligt den analys som tidningen The Economist har gjort av 170 utav världens 191 länder. The Economist är för övrigt den tidning som läses utav flest världsledare.

en.wikipedia.org/wiki/Democracy_index

Pezster 
· Svar till Thomas

Jaha... så då ska vi bra slappa nu och släppa efter... eftersom vi ligger bra till på en lista? Det gäller att hålla det så med. Sverige är inte längre så bra som vissa verkar tro.
Se bara sjukvård, utbildningar etc... där har vi varit först... nu väldigt långt ned på listorna.

Ett folk som missleds vet inte om det. Sverige är typexemplet på det. Social välfärd...dra mig baklänges. Det är bara missriktade pengar som bryter ner samhället. Ingen plan, ingen styrsel. Ex sjukvården, jag skäms nästan dagligen eftersom jag företräder en samhällsfunktion som alla tror är så jävla välfungerande och världsledande men som egentligen är påväg att gräva sin egen grav i... Visa hela »

Kommentera