Läste en artikel i SvD skriven av en Harry Frank, professor i innovationsteknik och hans polare Anders Nordqvist, Gävleborgs Grävkonsult... erhm... ungefär där förstod jag att denna artikeln skulle bli spännande. En professor och en grävkonsult... vad kan de komma med... Tja... som ni förstår, inget vettigt.

De vill alltså... håll i er nu... "elektrifiera" våra vägar. Inte gå ut och ge asfalten en stöt nu (det hade ju varit dumt) utan att sätta upp en elledning... som spårvagnar har. Därunder kan specialkonstruerade bussar och lastbilar köra. Fast bara under ledningen... annars går det ju inte. Smart va? Nej, självklart inte.

Hur kan en sådan idiotisk idé ens få plats i SvD?

Frank fortsätter med att säga att det är "rätt i tiden" och att "är att Sverige visar exemplet som sedan resten av hela EU och världen kan följa."

Jo men visst... varför inte få hela världen att skratta åt denna idiotiska idé. De kanske skrattar så hårt att de glömmer bort både influensa, krig och ekonomisk kris. Kanske de till och med ger oss några miljoner som tack för garvet.

Elektrifierade vägar.... pffft.

Jag har hört att biologiska bilar (hästar) är bra. Ska vi införa dem istället? Jaaaaa... bra idé! Vi går bakåt istället för framåt! Jipppiiiiiiiii!!!

SvD -


Skriv en kommentar

Lastbilarna kommer ju inte enbart kunna köra på dessa elvägar. Det är ett komplement till den vanliga förbränningsmotorn.

Pezster 
· Svar till Jesus H Carlos

Äsch... bara att bygga stolparna, fixa om fordonen, stolpar som välter/kraschas in i etc etc... kommer skena iväg i kostnader och underhåll. Sedan alla som inte vill/kan/pallar bygga om sina fordon...
Fortfarande en pinsamt dålig idé.
Otroligt dålig till och med.

Även jag ser det som en bra idé, i likhet med Carlos ovan. Om den tunga lastbilstrafiken mellan de stora städerna kan gå med el, och diesel de korta sträckorna inom städerna - då är mycket vunnet.

Pezster 
· Svar till Robert

På sikt... just med att få alla företag etc att bygga om... tror inte det fungerar utan massa bidrag... nej... fortfarande sämst.

Tycker jag inte. Kan nog bli ganska kostnadseffektiv lösning för den tyngre trafiken, så mycket fossilt bränsle som man skulle kunna spara. En lösning som är helt klart värd att undersöka närmare.

Pezster 
· Svar till ibbe

Nej. Det är bara att kasta den i högen "pinsamma idéer" direkt.

du kan va pinsam

Pezster 
· Svar till Anonym

Jasså... stöder man den här idiotiska idén är man inte klok.

Jag förstår inte, tycker inte du levererar nåt vettigt skäl till att det är en dum idé...

Pezster 
· Svar till Putrick

Precis. Det är en dum idé. ´nuff said.

Helt rätt idé. El ger minsann inga utsläpp alls. Måste vara det mest miljövänliga man kan använda. Bara att plugga in kontakten till ledningarna och köra.
Att ingen tänkt på att använda el i andra sammanhang. Vi kunde ju spara mycket på miljön då.

Pezster 
· Svar till Urban

Ett jävla gnäll om miljön. Kan vi inte göra vettiga satsningar istället? T.ex sätta igång kärnkraften igen?

Jag tror problemet skulle bli att påverkan på miljön för alla ändringar skulle producera mer utsläpp och skyhöga kostnader att oljan skulle ta slut innan det började gå plus. Samt skulle inte lastbilarna dra mer diesel för att de blev tyngre med en elmotor installerad? Utöver det så skulle i princip varenda väg i hela landet behöva en om/utbyggnad osv osv. Bättre om folk i allmänhet försökte åka m... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Dr. Dum

Håller med dig.
Det där med fetman var förresten lysande! :)

Det låter som en desperat idee.
Hoppas det blir några stora genombrott inom batteritekniken snart, så att det både går att lagra mer energi och få ner priset.
Trådlös ström ? ;)

Pezster 
· Svar till Ola

Ja... eller bränsleceller. Något måste till så dessa korkade idéerna slutar komma :D

Ditt påstående som att "Hur kan en sådan idiotisk idé ens få plats i SvD?" visar på att du verkar sakna både insikt och grundläggande kunskap!

Framförallt verkar du sakna grundläggande kunskap...och du är tyvärr inte ensam.

Det finns flera obildade människor i vårt land än vad man kan tro.

Bara att skriva en sådan kommentar på detta sätt som du skriver, visar... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Kalle

Kalle... du är en sådan som tror du är smart men egentligen får kämpa med att ta på dig strumporna varje morgon.
Vi bör utveckla bränslecellsteknologin och liknande så vi slipper trådar med ström i. Hur intresserade tror du att fordonsindutrin skulle vara att konvertera bilar etc för detta.
Du är för dum att uttala dig om detta.

hej pezster! vet du om att energiåtgången för att bygga (mycket, mycket grävning) en väg eller järnväg innebär 25% av den totala energiåtgången under hela anäggningens livstid? då förstår du att det är väldigt bra för miljön att använda existerande infrastruktur! elvägar är ju finfint för miljön. intresserar du dig för den?

Pezster 
· Svar till grävarn

Miljön mår bäst utan att vi kommer med idiotiska lösningar. Fokusera på utveckling av bränsleceller etc istället.

Bränsleceller transformerar kemisk bunden energi i vätgas till elektrisk energi. Vätgas är alltså endast en form av energilagring för tex elektriska bilar.

Att elektrifiera de större vägarna borde vara ett mer kostnadseffektivt sätt att förse framtida elbilar med energi än individuella bränsleceller.

Att förse vägarna med en elledning är mycket enkelt och billigt i jämförelse med all den ny i... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Anonym

Det är därför vi ska forska mer på DEN teknologin... inte agera som idioter och bygga trådar överallt.
Det är trevligt att du gillar trådarna... tyvärr tycker jag att det fortfarande är den sämsta idén på länge.
Primitivt tänkande helt enkelt. Det leder ingen vart.

Jag kan hålla med om att det är en primitiv idé. En primitiv men god idé. Trådarna skulle tex kunna ligga under vägen om det är estetiken som stör dig.

Jag kan inte säga vad som är den billigaste, snyggaste eller mest effektiva lösningen på detta problem. Men ditt direkta och omotiverade avfärdande av ett intressant alternativ är definitivt inte en lösning.

Pezster 
· Svar till Anonym

Klart det inte är en lösning från mig... det är ett avfärdande.
Vi har bättre saker att ägna oss åt än att pilla runt med gamla idéer.

Lösningen på det här problemet är den teknologi som kan sammanlänka det nuvarande med framtiden. Och det är med största sannolikhet inte att förlägga ytterligare miljarder till att dra upp elledningar för transportmedel över vårt vackra land.
Bygga ut tågtrafiken till japansk standard och utveckla biltrafiken till en mer och mer miljövänlig transport! Yosh!

Kommentera