Ibland undrar jag var Sverige är på väg.

Jag sitter med en kopp kaffe på jobbet och skummar igenom nyheterna. Barn dödar barn, våldtäkter på minderåriga och så där fortsätter det. Vad är det som pågår egentligen? Om jag drar mig till minnes nyheterna när jag var liten så var faktiskt mord en rätt stor rubrik... eller så vill jag i alla fall minnas det. Kanske medierna skriver mer om det nu än då. Jag vet inte. Kanske min oskyldiga hjärna då inte registrerade allt hemskt som hände.

Tonåringarna som mördade en flicka pga av något sjukt svartsjukedrama förstår jag inte alls. Speciellt inte när tidningarna skriver att det är  "En tragedi där alla är offer".

Det ger mig en dålig smak i munnen de där orden. Det fungerar inte. En ung flicka är död. Hon kommer inte få njuta av livet. Det gör henne till offret.

De andra två... tja... jag vet inte exakt var det gick fel i huvudet på dem... men kalla dem inte för offer i samma mening som den döda flickan. Det är respektlöst.

Ett jäkla daltande i det här landet. Det är som om vi - i våra försök att förstå - skapar ursäkter för de som mördar. Det är inte synd om mördare. Säg det högt en gång så det sjunker in.

Det är inte synd om mördare.

Är vi överens? Bra.

SvD - 1 - 2 - 3 - Exp - 1 - 2 - SvD -

Skriv en kommentar

Pojken ska bekänt inför sin konfirmationspräst. Hmm, kan inte ha varit så jävla bra undervisning på den konfirmationen, för visst står det nånstans någonting om att inte dräpa?

(för övrigt håller jag med om att de inte är synd om mördarna...)

Pezster 
· Svar till d066e

En liten "phail!" för religionen med andra ord.

Det är tragiskt för alla inblandade och deras anghöriga. Enkelt att sitta hemma med kaffekoppen och ha åsikter utan nyansering eller mänsklig insikt.

Pezster 
· Svar till Mia

Äsch... du är en sådan där humanist?
Läs inlägget en gång till.
HON är för fan offret.
Förstår du vad jag menar? Jag hoppas det.
Visst kan man tycka att det är tragiskt... men att nämna att "alla är offer" förringar den mördade flickan.
Verkligen... hon är mer offer än de andra tillsammans.
Jisses...

Håller med till 100% . Är man kapabel till att mörda så behöver man inte tyckas synd om.

Pezster 
· Svar till Jonas

Precis. Tack. Skönt att veta att jag inte är ensam i den åsikten.

Precis de ja satt o tänkte. Visst är det tragiskt det som hänt men det enda offret är flickan som mördades. Dom andra borde ha vetat om konsekvenserna och nu får dom ta sitt straff för de brott de gjort, ett utav de värsta som finns. De tog en annan persons liv. De andra offren i så fall är hennes familj och anhöriga.

Pezster 
· Svar till Al

Exakt. Usch... mina tankar går till hennes nära och kära.

...för till sjukhus. Inte bara mödare utan även simulant!

Pezster 
· Svar till Krikon

Erhm... va?

Krikon, att Vrågård drabbas av en ångestattack kan man inte klandra honom för; hans liv är, knappt mer än rättvist, förstört.

Pezster 
· Svar till Fredrik

Jahaa... nu fattar jag. Oups. Sorry... ont i huvudet och kaffemaskinen sönder på jobb är min förklaring...

Det är tragiskt för alla inblandade, och kanske var det en gång i tiden synd om även pojken och flickan som nu står åtalade, men den dagen de passerade gränsen så försvann det. De är möjligtvis offer, men inte döda. Vilka de är offer för är en helt annan fråga som inte avhandlas i den här rättegången.
Den här rättegången handlar om en mördad flicka, vars liv avslutades i... Visa hela »

Pezster 
· Svar till sco

Bra slutkläm. Precis så!

Jag har inte tittat pa alla kommentarer, sa kanske detta var diskuterat tidigare. Jag reagerade pa foljande i artikeln, "TT: Har han fått tillräckligt stöd under rättegången?"
Pojken har ju faktiskt valt att ta flickans liv. Utav TT's kommentar verkar det som att om han inte fatt stod sa ar det synd om honom, vilket jag har svart for att gora. Jag kanske tolkar inneborden av fragan fel.

Pezster 
· Svar till Thor

Nej... det har inte varit uppe här. Bra att du skrev in det dock.
Jag reagerade också på det när jag läste det.

Tänk ett varv till och kommentera ifall det verkligen inte finns fler som drabbats i denna härva. Vilken förälder räknar med att ens barn ska mörda?
Som bekant är inte livet svart & vitt utan grått.

Pezster 
· Svar till Nina

Tänk du ett varv till istället eftersom du inte förstår.
En ung flicka är mördad. Fokus bör ligga på det och att de som gjorde det får sitt straff. Sedan kan du tycka synd om dem. Det gör inte jag.
Livet är svart och vitt i sådana här fall.
Mördare = Dum.
Offer = Synd om.
Jag kan rita ett diagram till dig om det är jobbigt.

Finns som sagt bara ett offer i detta fallet. Den stackars mördade flickan. Resten är bara puckon, som tyvärr visat sig kapabla att slå ihjäl någon. Skäms för de familjer och anhöriga till mördarna. De borde skämmas för att ha uppfostrat en son och dotter så illa. Mina tankar går endast till den mördade flickan och hennes anhöriga. Resten av packet har gjort sitt och ska nu betala för sin handling... Tyvä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mackan

Jag måste erkänna att jag med funderat på föräldrarna. Det måste ha funnits tecken.

@Nina. Vilken förälder räknar med att ens barn ska mördas? För den mördade flickans föräldrar finns inga gråtoner - bara ett jävla svart mörker! Föräldrarna till den mördande pojken har sin son kvar. De kan till och med se fram mot barnbarn om några år. För flickans föräldrar finns bara en avgrund av tomhet kvar.

@Pezster. Fet-"phail"...

Pezster 
· Svar till d066e

Vad är "Phail"? Att det måste funnits tecken som föräldrarna misslyckats med att ta tag i? Tydlighet är rätt bra faktiskt.

Nej det är inte synd om mördare. När jag var tonåring visste jag och "alla" andra också definitivt vad det innebär att mörda någon.
Och att säga att deras liv "också är förstörda" är ju bara rena spekulationer. Det finns många mördare som levt vidare utan större samvetskval.

Ähh, kom igen nurå. Läs min första post igen. Min kommentar skulle legat på precis efter Ninas, inte efter din.

Pezster 
· Svar till d066e

Hahahaha... du har rätt... såg det nu... jag har nollkoll badboll.
Sorry.
:D

Tror vi är överens vad det gäller synen på religion, eller hur?

(Ibland är det nog bättre å vara snabb, än eftertänksam, my bad...)

Pezster 
· Svar till d066e

Äsch... så blir det ibland. Jag rör ihop saker ibland... speciellt när jag betar av kommentarer på flera inlägg på en gång... *host*
Ska skärpa mig.

Förresten dömdes ju 15-årige Karl McCluney i England nyligen till livstid för mordet på en 2-åring som han var barnvakt åt.

Milsvid skillnad i att ta ansvar för sina brott som tonåring jämfört med här..

Pezster 
· Svar till Kal

Ja... här är det mest synd om dem... konstigt... verkar vara många som tycker det är rätt.
Inte konstigt att folk mördar då... då får man uppmärksamhet och massor av folk som tycker synd om en...

ja, helt sjuk. Men de är fan synd om killen, tjejen står det inte rätt i skallen på.

Pezster 
· Svar till Yasmine

Hmmm.... de var två om det. Tycker de är lika skyldiga.

Jo, man hon tjatade på honom att göra det, liksom "mörda henne så kan vi bli tillsammans igen".
Dom har hittat alla sms som det syns hur hon har tvingat honom att göra det.

Pezster 
· Svar till Yasmine

På ett sätt är hon värre, eftersom hon fick en uppenbarligen svagare människa att utföra dådet. In med båda i finkan bara, tycker jag.

Du Kal - om du inte visste det redan så dömer man inte ut straff för att hämnas. Det slutade vi med i den civiliserade världen i och med franska revolutionen. Vi dömer personer i första hand för att de ska få vård. De riktigt grova brottlingarna låser vi in för att de inte ska skada sig själva och sin omgivning. Och sedan har straffen som döms ut en viss preventiv verkan. Men hämnd existerar som tur är inte lä... Visa hela »

Maxstraff fyra år. Om fyra år kommer vi få läsa i tidningen om ett överfallsmord, sedan kanske han får fem. Då får vi läsa om ett till mord om fem år...

Pezster 
· Svar till Irv

Tyvärr blir det nog så. Ett skämt är vad det är... ett väldigt dåligt skämt.

Ja, det är det jag menar Pezster, men i fängelse ska dom tycker jag med. Du kan kolla på min Blogg :)
Yasmine89nystrom

nu kanske det går bättre. För vi har ganska lika tankar om saker.
yasmine89nystrom.blogg.se/?tmp=20165409

Erik: jag vet det, tyvärr. Om det bara ska handla om vård kan vi ju lika gärna lägga ner fängelserna och erbjuda saft och bulle hos psykologen en gång i veckan istället, det räcker väl? Nästan alla brottslingar "ångrar" sig ju och "mår dåligt" över det.

Kul att jämföra kommentarer om Theresemordet med kommentarer om djurplågaren... ingen tycker synd om honom, tvärtom vill alla att han ska utsättas för helvetets värsta evighetstortyr. Men Thereses mördare är det många fler som önskar ett snabbt tillfrisknande och ett fint liv...

Pezster 
· Svar till djurälskande mamma

Sjukt...

Hah! Så osvenska ni är här: Vet ni inte att "hämnd" är avskaffat i Kriminalvården. Man får aldrig en mördad tillbaka i alla fall, alla är offer och på sättovis är det syndare om dräparna (för "mördare" är de ju så sällan) än om den dräpte - för de har ju "fått" sin framtid förstörd och får så svårt "att gå vidare"... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Peter

Intressant. Inte funderat på det som du skriver det. Tack för det!

Peter - att inte hämnas är inte mjäkigt. Det är ett sätt att visa att man står över primitiva handlingar.

Om den gammaltestamentliga principen "öga för öga, tand för tand" ska tillämpas kommer brottsligheten att eskalera in absurdum.

För övrigt är det alltid svårt att motivera hämnd rent logiskt; "du har dödat - det är fel och därför ska vi döda dig"... Visa hela »

Jag håller med. Att påstå att alla är offer är direkt vidrigt. Ett enormt hån mot den mördardes familj och vänner.

Varför ifrågasätts aldrig föräldrarnas ansvar i situationer som den här? Jag har väldigt svårt att förstå hur människor kan mörda-misshandla-tortera andra medmänniskor och djur utan att det har något att göra med vad man har eller inte har fått med sig från sin uppfostran. Kanske jag har fel vet inte riktigt. Men visst måste de ligga något i tanken ialllafall? Tycker att vi lever i ett samhä... Visa hela »

Madde,

Jag håller med att det saknas i debatten om föräldrarnas ansvar. Det borde vara straffbart att misslyckas som förälder när ens barn misshandlar och mördar andra barn samt att skicka ett sms...du måste mörda tjejen...Jag förstår inte hur man kan ens tänka tanken att mörda andra människor även ens ärkefiende.

Dessutom är det såååå jädrans känsligt att klaga på föräldrar som man ser tydligt att de skiter fullständigt sina ungar. Har man skaffat ungar då ska man även ta hand om dom. Det finns ju faktiskt något som kallas föräldrar -ansvar!

Jäpp - överens. Fast å andra sidan kan man nog ha lite empati - för vem tusan vill egentligen var så fullkomligt onormal. Egentligen?

Detta är ytterligare ett bevis att vi behöver strängare straff i Sverige. 4 års sluten ungdom svård och han är ute vid 20års ålder och har hela livet framför sig. Enligt min mening är han förbrukat och skall straffas därefter.

Jag vill inte ens tänka tanken att de båda kommer att vara ute i samhället igen om 4 år. Att ingen kommer att minnas. Att deras liv då kan fortgå som "vanligt" (givetvis får vi väl hoppas att deras gärningar har sjunkit in och faktiskt fått någon slags effekt ..men vem vet?) och det skulle inte förvåna mig ett jävla dugg om de skriver en bokhelvete om det hela. Det skulle än mindre förvåna mig... Visa hela »

Nu är domen klar, och straffet är ett skämt. Finns ett offer - Terese. Hennes unga mördare kan sitta o titta TV i 20 månader och sedan återvända till sina liv. De är inga offer. De lär vara flitiga i skolan, kanske söker de till läkarutbildning, eller blir lärare. Kommar att skaffa familj och leva glada dagar, medan Terese ligger i graven. Sverige är fantastiskt!

Kommentera