Musikförlaget Universal har bestämt sig att alltså en gång för alla bevisa - som om det är någon på den här planeten som inte förstått det redan - att de är kompletta idioter.

Det är alltså "Sound of silence" som är en av de pjäser som stoppas. Den har gått runt omkring i världen, men när det ska bli ett gästspel i Sverige är det stopp. Vi är väl världskända i Sverige vid det här laget, med tanke på TPB etc, att man kan i upphovsrättens namn kan komma undan med allting.

Martin Ingeström, vd för musikförlaget Universal music publishing, uppger att det ytterst är Paul Simon själv som sagt ifrån. Vi har kontaktat originalförlaget och av dem fått reda på att upphovsmännen inte vill att deras musik används i den här föreställningen.

Är detta på riktigt?! Om nu Paul Simon gillar sin musik och vill bestämma var och hur den spelas borde han fan aldrig släppt sin musik. Det är precis det här som är så ruttet med branschen idag. Det GÅR inte att diktera VEM som får lyssna, VAR de ska lyssna och HUR de ska lyssna.

Korkat eller hur?

Nu fick dock Universal blodad tand (det GICK! Woohoo!) och gav sig även på uppsättningen "De tre musketörerna" på Stadsteatern. Det räcker inte med att Stadsteatern betalar till Stim enligt Universal... för de, Universal alltså, har bestämt att låtarna har mycket mer betydelse för pjäsen... att det är en musikal (jag vet inte hur många teater/musikal experter som jobbar på Universal men jag gissar på... erhm.. NOLL!) och att det är helt andra rättigheter som gäller. Suck... kanske de borde vara glada över att musiken spelas i pjäsen! Kanske det till och med leder till ökad försäljning hos de som - av någon anledning - tycker att 80-talets musik är något att ha.

Vad är nästa steg? Små skivbolagspoliser som går omkring och haffar visslande människor på stan och kräver dem på pengar för brott mot upphovsrättslagen? Ska dagis betala extra stålar för låtarna de sjunger med barnen? Ingenting överraskar mig längre.

Kort sagt. Jävla puckon.


Ovanstående bild kommer ifrån bloggen "Vesslans Farligaste" och är en höjdare.

Besök den genast!!!

SvD - SvD - DN - DN - PP - Ravennas blogg -

Skriv en kommentar

Universal är äckliga kräk.
Räcker det inte att dom myglar till sig platser i melodifestivalen varje år? Universal äger Lionheart där Björkman är anställd. Vilken slump...
Sist hade dom 33% av alla finalister.

Ärligt talat, hur oväntat var detta?
JAg tycker de borde få lyckas med att stänga ner föreställningen. Då kommer förhoppningsvis våra folkvalda att inse vilka de hoppat i säng med.

Att konstnären bestämmer hur man får göra om (eller inte) konstverket är det enklaste och bästa med upphovsrätt. Gillar du inte Paul Simons krav/krångel skriv egen musik.

Fattar ni inte att musikfrölaget skulle tjäna multum på utsålda föreställningar= de förlorar pengar på om det ställs in. Kanppast deras ekonomichef som ligger bakom beslutet då kan man räkna ut...

Pezster 
· Svar till Peter

Alltså måste upphovsrätten göras om. När det väl är ute kan man inte diktera... kommer inte kunna diktera... just nu har det lagts ut massor av filmer av tysk gayporr med Paul Simons musik i bakgrunden...
Det går inte att vinna mot "the internets" helt enkelt :D

Peter, det är inte konstnären som bestämmer över vad man får och inte får göra med verket. Det regleras vanligen centralt av lagstiftning efter att verket är offentliggjort. En författare kan t.ex. inte bestämma över om boken ska finnas på bibblan eller inte.

Pezster 
· Svar till Anna

Det var ju skönt att höra. :D
Jävla upphovsrätt... den måste göras om! Snacka om 1800-tals tänk.

Kommentera