När hälften av alla som har bredband fildelar handlar det inte om fildelning som vissa tror. Ny teknik har gjort det möjligt att sprida saker och ting snabbt och enkelt. Vissa säger att så länge det inte finns några lagliga bra alternativ kommer fildelningen att fortsätta. Enligt mig så är det inte så. Fildelningen är här för att stanna oavsett vad det kommer för tjänster. Detta är för att folk har tagit till sig en teknik som är enkel, smidig och snabb.

Musikbranschen har tagit alldeles för lång tid på sig att få fram alternativ till de "olagliga". Faktum är att de inte ens är i närheten av en bra lösning än. Spotifys utbud är ett skämt och jag tänker inte ens gå in på filmtjänsterna. Industrin har helt enkelt missat tåget. Flera gånger dessutom. Nu är det alldeles för sent för att vända på allting. Det är nästan imponerande hur dåligt en hel industri har skött detta. Tänk att inte en enda käft hos dem kunde inse affärsnyttan i att sälja en mp3-fil på en server om och om igen till hela världen. Tragiskt.

Filmbranschen kommer dock att klara sig. Att göra film är avancerat och nu finns även 3D-tekniken som gör att det blir en ännu större upplevelse att gå på bio. De kommer fortfarande kunna ta betalt. Börjar de släppa filmerna samtidigt i hela världen och ge sina kunder möjligheten att välja om de vill se den på bio eller hemma kommer de börja tjäna pengar på allvar. Framtida tekniker kommer göra att biobesökaren mer och mer får en känsla av att vara inne i filmen än framför en bioduk. I förlängningen kommer en 2d-film hemma på datorn/tv inte vara lika lockande. Filmbranschen blir mer avancerad och det kommer rädda dem. Det heter utveckling.

Spelbranschen har redan klarat sig. De insåg snabbt vikten av att hänga med. Många spel idag kan du spela i singelspelarläge utan att ha köpt det (i vissa fall piratversioner... i vissa fall kan du ladda hem spelet direkt från företagets servrar). Gillar du det köper du en licens och kan öppna upp onlineläget. De har anpassat tekniken till det nya. Kan bero på att det krävs väldigt mycket koll på teknik för att bygga spel. Spelbranschen är sjukt avancerad, full med bra människor och de ligger i framkanten i utvecklingen. Ser ni mönstret här? Utveckling.

Musikbranschen kommer inte klara sig som den ser ut idag. För det är bara ljud. That´s it. Kan du lyssna på det så kan du sno det. Det finns inget att titta på, inga specialeffekter... nada. Det är inspelat ljud! Hur fan tror de att de ska fortsätta att tjäna pengar på det? De kan inte ens utveckla det... för det är just det... inspelat ljud. Low-tech.

Artisterna kommer tjäna pengar på shower, på att ha sin musik i filmer och i spel, men det där med att tjäna pengar i sjuttio år för något man en gång gjort är det slut med. Musikproducenter får börja sälja sina alster för en engångssumma istället. Kanske med en bonus ifall det blir en riktig hit.

Visst är det många som inte kommer att klara övergången... men herregud... de som inte gör det kan inte ens ge bort sin musik på TPB... varför i helvete ska de klara sig? Inse... det kommer inte att gå att ta betalt för att folk ska lyssna på musik i framtiden! Det krävs inte speciellt mycket hjärnkapacitet för att förstå detta. Tyvärr verkar det vara ont om den varan bland alla tyckare och förståsigpåare idag.

Gå och dö nu. Det är irriterande när folk från medeltiden envist försöker pracka på mig trams.

SvD - DN - SvD - SvD - SvD - AB -

Skriv en kommentar

Hear hear! Huvudet på spiken igen! Du är mig en skarp påg du :)

Pezster 
· Svar till Sabina

:D

www.usenethelp.org om man vill slippa fildela och bara ladda

Pezster 
· Svar till oscar

Hmpf.... usenet... iiisch.

Oscar !
Hörde du inte vad Pezter sa om medeltiden?
Skärp dig!

det som verkligen svider i mina ögon är just att det alltid varit tillåtet att göra en kopia för eget bruk. nu ska man inte få göra det för att metoderna för att göra detta har blivit effektivare än skivbolagens egen (re)produktion och distribution. Varför ska deta betalt för något jag kan göra med ett par knapptryck eller musklick? För att de.... VILL att jag gör det? ja, bästa anledningen. Njä, de... Visa hela »

Ja!!!

Precis så här resonerar min 16-åring. Och det är de som strax tar över. Hoppas de inte blir miljöförstörda efter vägen bara, så de blir likadana trökgubbar som de som styr och ställer nu är.

Kommentera