Bio i dag kan vara en jobbig upplevelse. Det har till och med gott så långt så att jag inte går på bio längre UTOM när det gäller att ta med mig lillkillen på nya barnfilmer (speciellt de där i 3D). Varför inte bio längre? Tja, först och främst för jag envist vägrar ge en idiotisk bransch mina pengar men också för att bio oftast är en frustrerande upplevelse. Jag vill gärna gå och se på filmen, inte lyssna till idioter som pillar med egna medtagna godispåsar med extra prasselfaktor, alla som fibblar med sina mobiler... ringer, smsar, småsnackar etcetc. Inte när man hostar upp med stålar för sin biobiljett. Slutar alltid med att man själv får be någon hålla käften. Jag har betalat och vill se filmen... inte agera ordningsvakt.

Jag har varit på bio i andra länder (England sist)... där är det tyst och folk kollar på filmen. Gör de inte det kommer det en uniformerad snubbe och säger till. Lyder de inte åker de ut. Perfekt. Jag vet inte vad som skulle krävas för att en svensk biograf skulle slänga ut en störande moment från bion idag. Om någon ställer sig framför duken och börjar joddla, då kanske, men bara kanske, personalen från salongen skulle reagera och göra något.

Att de nu höjer priset innebär bara att de än en gång visar oss tydligt att de inte förstår hur man lockar in en biobesökare. Internet bjuder på gratis film, filmbranschens agerade har fått folk att vara negativt inställda, det är lågkonjuktur, biografer stänger, folk har hemmabiosystem etc... och så... höjer man priset? Korkat.

Vidare i debatten... Nu ska filmavtalet skrotas. Jens Peterson på AB skriver:

"Filmavtalet är en komplicerad konstruktion. Nu ska det upphöra, men ändå gälla i två år till.

I stället för att 10 procent av varje biobiljett nu går till Filminstitutet ska det finansieras via skatterna." 

Och där fick jag en anledning till att sura lite. Jag vill inte ge en enda spänn till Filminstitutet... nu ska de TA pengar från mig?! Vad faaaan? Kan inte svensk film bara gå och dö? Inte konstigt att svenska filmer suger när tydligen någon går och GER dem pengar att producera sina förbannade skitfilmer. Nej, låt dem klara sig själv. Så filmmakarna gör bra filmer som folk vill gå och se och inte skit som "Fucking Självmål" och annat deprimerande svenskt trams. För allvar... svensk film är långsam, seg och pretto. Bergmans anda kanske, jag vet inte... men svensk film får mig alltid att förstå emokids som karvar sig i armarna med en kniv. Precis så känner jag när Michael Nyqvist (vad fan tänkte de som satte rollerna där??!?) ramlar runt i rutan som en förvirrad gubbe i Salanderfilmerna. Ge mig en kniv! Jag pallar inte mer!

Mats Svegfors skriver:

"Det är inte önskvärt att höja biljettpriset. Men så är det alltid. Det finns skäl för och emot. Men alternativet är att det blir väldigt lite pengar till svensk film, säger han."

Jag gillar alternativet "väldigt lite pengar till svensk film". Det tar jag, tack. Ser fram emot att se en bit svensk kultur gå och dö. Popcorn någon?

Scen ur en BRA film nedan:

AB - AB - AB - SvD - SvD - SDS -

Skriv en kommentar

Mm pass the popcorn dude!

Här är en till grej "vi" skattebetalare kommer att få stå för...som om svensk film inte vore tillräckligt dålig...nu ska regissörer inkvoteras för att dom är kvinnor, inte för att dom kan göra bra film...

www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article5917892.ab

Bra rutit! Nu slipper jag anstränga mig för att skriva precis likadant.
Och det blir direkt patetiskt när vi först betalar för filmerna via statligt stöd och sen blir det ett dj...a liv när jag laddar ner filmen. Jag har ju redan betalt den, åtminstone delvis.

Pezster 
· Svar till Ipse Cogita!

Precis! Sedan argumentet att svensk film behöver stöd för att bli av... det säger en del om svensk film.
Som om jag skulle ha ett konditori där jag envisas med att göra äckliga bullar som ingen köper... så ska staten "hjälpa" mig med pengar... så jag kan fortsätta göra äckliga bullar.
Weird!

Udda att vi ska behöva betala för skitfilmer 2 gånger. först som skatt och sedan på bio. vem som helst kan ju mer eller mindre få pengar för det också. hur många "det är synd om invandrare"- filmer kan man göra liksom?
Jag känner också att jag har ett bättre bio system hemma och att sätta mig bredvid ett gäng som snackar igenom filmen för 100kr är det inte värt.
Alla som få... Visa hela »

Pezster 
· Svar till toote

Sjukt eller hur? Det där med att betala två gånger gör ju att man liksom har lite ont i rumpan av någon anledning... rövknullade som vanligt...
Ang. Bergakungens VIP... har en polare som har varit där. Så jävla rätt!

Att insinuera att "Fucking Åmål" är en skitfilm som ingen vill se tycker jag stör ett i övrigt bra blogginlägg. Den sågs i alla fall av runt 860.000 personer i Sverige. Den hade säkert inte behövt något slags statsbidrag.

"Valeries Letter", en fantastisk scen ur en fantastisk film.

Pezster 
· Svar till Tompa

Min filmsmak får gärna förstöra lite i inlägget. Jag försökte se den typ 4 gånger men gav till slut upp.
Men vi är överens om klippet från "V for Vendetta"... det är iallfall något :D

Nej svensk film är i regel väldigt, väldigt dålig. Vilket troligtvis beror på att det alltid är samma "dramaten"-skådisar som flänger runt.
Fast Tompa, bara för att 860.000 ser en film betyder inte att den bra. 1,6 miljoner skandinaver gick och såg "Män som hatar kvinnor" första månaden och det är en riktig skitrulle (vilket t o m Noomi Rapace tycker själv!). Ace of Base debutskiva "Hap... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Guran

Finns en anledning jag kallade den "Fucking Självmål"...
Håller med dig om att bra filmer blir färre...
Eller så blir man smartare med åren och har högre kvar... kan vara det...
Pust... får väl göra ett femte försök att ta mig igenom självmålsfilmen...

Håller helt med! Det går inte att gå på bio i Sverige längre... 200kr för en DVD som man vet är bra är helt klart värt det men 110kr för en film man inte vet nåt om är alldeles för mycket!!!! Then again, svensk film och amerikansk film är skit och det är bara det sverige visar nu.... ENGLAND RULES

Pezster 
· Svar till Caz

Bra film på DVD - 200 kronor...
Bio som du inte vet om den är bra - 110 kronor...
Ett besök hos TPB - Priceless ;)

Fast allvarligt. Tänk om man kunde se en film hemma samtidigt som den hade premiär på bio! NÄR det blir så ska jag börja betala igen.
Och jag håller med dig, engelsmännen kan göra bra filmer och serier.

Förra året fick vi i familjen massor med biobiletter (genom jobb, föreningar, present). Tyckte först att det var toppen! Sedan blev det panik när man kommer på efter 9 mån att biljetten bara gäller några dagar till. Tänk att det inte funnits något man velat se på bion under 9 fucking månader! Gav bort flera av biljetterna, några till folk i kön på bion.

De flesta filmer jag vill se går inte up... Visa hela »

Vi har lagt ut lite trevare till vänner under åren att ordna hemmabio under vinterhalvåret. Tänk att man är ett gäng som träffas någon gång i månaden och ser 2 filmer på raken. Värden/värdparet fixar till biomyskänslan och väljer de två filmerna. Det ska vara filmer som gjort intryck på en själv, som man tror att de flesta i sällskapet ska uppskatta och helst något som inte alla har sett... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Hahaha... vilken GRYMT bra idé!

Det är så trevligt att komma hit och kunna hålla med om en massa saker :-)
Jag föredrar inte svensk film - men det törs man ju knappt säga högt. Skönt att du vågar.
Jag tycker det är jobbigt att gå på bio för folk beter sig som jag vet inte vad. Dom är säkert tystare hemma i soffan.
Så jag nickar och håller med helt enkelt.
Blir spännande att se hur det kommer att bli med både m... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Pia

Något nytt måste till helt enkelt! 3D-filmer är ett bra steg... sedan sänkta priser. Jag menar... 10 spänn för en låt är ett skämt.
Sedan måste de lösa utbudet (alla filmer och musik etc på ett ställe) samt en enkel betalningslösning. Så att även kids kan köpa musiko och film för sin veckopeng.
Typ ett kort (som refill på mobiler) med en kod de kan tanka upp för att fylla på... Visa hela »

Jag kan börja med första "biovisningen"... fast inte hemm hos mig dåm utna hos farsan...han har hemmabiosystem för drygt 250lakan...osså drygt 450 dvdfilmer i skåpet...fast...det e klart...bara blue-ray som duger för honom idag, så finns ett par av dom oxå... Bor ni i uppsala, så hojta till

jag tankade ner en låt idag...visserligen var den på thailändska...elller..tja...thai engelska i en salig mix...men den var underbart bra...är helt såld på thailand efter min 2veckors vistelse där för 1½ år sedan så det är enbart thailändsk radio som gäller för mig. Osså hörde jag den här låten...fråga mig inte hur jag lyckades hitta den, för det har jag inte fatta själv ä... Visa hela »

shit vad min stavning tagit stryk...måste vara fel på tangentbordet...kanske ska leta upp kvittot...

Har ni inga asiatiska butiker i Uppsala? Borde finnas några thailändska...kika i matbutikerna med, de brukar ha ALLT även film och musik. Annars vet de bergis var man kan få tag på. Fråga vet jag!

Jo, men nu är det så att just den här låten är helt ny på deras "topplista", och därför inte finns att få tag på någonstans...såvida du inte bor i just Thailand. F-ö finns det bara "livsmedelsbutiker" med thailändska ting här, inget som har med musik, att göra. och även om det nu funnits hade det tagit minst ett halvår innan dom fått in låten ifråga. och då... Visa hela »

håller med om fucking åmål som är lika överskattat som håkan hellström och madonna, dock inte män som hatar kvinnor (även om mikael är verkligen stel och träig, kunde de inte ha hittat nån annan?)... tycker det är synd att vi betalar dyrt för svenska filmer som sen suger, kunde de inte försöka göra nåt vettigt för våra pengar?

jag föredrar att se på film hemma i min lä... Visa hela »

På tal om svensk film, tycker jag att det produceras en hel del bra dokumentärer i Sverige. Tror nu inte att det subventioneras av SF....eller?
Så fort jag får chansen ska jag se Gerttens "Bananas" (har redan knapp på jackan där det står Bananas, viktigt stödja saken!!!)

Är ditt förslag att lägga ner svensk film helt och hållet?
Du tror inte att mer produktionspengar ger chansen till smalare, annorlunda och intressantare filmer att bli till?

Och vem fan bryr sig om fem kronor försvinner från din inkomst en gång varje månad om det kan rädda svensk film!?

Pezster 
· Svar till Stankovic

Vem fan bryr sig om svensk film? Inte jag. Och det är inte värt fem spänn om månaden... det ska fan vara frivilligt att sponsra bajs.
Kort svar... ja... lägg ned statligt finansierad film helt. Vill man göra en film får man fixa pengarna själv... precis som det ska vara.

Kommentera