Oj... en tzunami i Japan och ett kärnkraftverk havererar och paniken är total. Löjligt. Visst, jag är med på diskussionerna att det kanske inte var det smartaste att lägga kärnkraftverk i jordbävningstrakter... men å andra sidan. Vem fan är vi att snacka om det? Japan måste ju ha kraft, de har begränsat med utrymme och faktiskt inte så mycket val. De importerar det mesta och har lyckats rätt bra trots att de inte har några naturresurser att skryta med.

Nu kommer Vänsterpartisterna med ett utspel där de babblar om att slutförvaringen av kärnbränslet inte är löst och därför ska vi lägga av med kärnkraft... suck... de snackar om att behållarna kanske bara håller 10.000 år istället för de 100.000 år som krävs. Även Greenpeaceaktivisterna är ute och stör ordningen. Jävla hampamänniskor. Häng med nu för fan.

Ska politiker från vänstern skrika om kärnkraften får de tänka längre än nästa mandatperiod. Liksom sätta sig in i kärnkraften och dess utveckling i framtiden. Tror ni att utvecklingen står stilla? Att det är samma reaktorer som kommer byggas för all framtid? Framtida generationer av kärnkraftverk (Gen 4) kommer ha några stora fördelar som det är bra att alla ni antikärnkraftsidioter håller i skallen innan ni skriker er blåa:


  • Uttjänt bränsle kommer vara aktivt i årtionden istället för årtusenden. (nämen oj!)
  • Upp till 300 ggr mer energi från samma bränslemängd. (oj igen!)
  • Möjligheten att återanvända ALLT uttjänt bränsle som lagras idag. (oj, försvann lagringsproblemet?)
  • Säkrare drift.
  • Och tillgången till bränsle kommer vara säkrat i många hundratusen år framöver. (inkluderat ökande energibehov)

Nackdelarna? Tja... mest en. Och det är att de första byggda verken av denna generationen kommer att INITIELLT ha en högre risk än dagens reaktorer. Som med allt annat nytt.

Givetvis ska vi inte enbart förlita oss på kärnkraft. Framför allt inte tills vi har nya reaktorteknologier på plats. Det finns andra intressanta vägar att testa parallellt... fusion t.ex arbetas det friskt med att lösa.

Ni vet om att det dessutom finns fusionskraftverk byggda, va? De är experimentreaktorer som ger ifrån sig mindre ström än vad som krävs för att hålla dem igång men de finns! Vi har folk som arbetar med det. Framsteg kostar. Så enkelt är det. Tror ni att japanarna kommer avveckla sin kärnkraft efter det här? Tänk om isåfall. Det enda detta kommer leda till är att utvecklingen runt fissionsreaktorer kommer gå lite fortare och att de kanske pumpar in lite extra pengar i bygget av deras fusionreaktor JT-60SA.

Vänstern och miljömuppsen tycker vi ska satsa på vindkraft. Jaaaaa! Det är alltid kul att lyssna på riktigt dåliga idéer!!! Vindkraft?! Pffft... ni kan skalla Skogsmulle från mig. Hårt. Sparka gärna lite på honom när han ligger på marken och gnäller.


 

Intelligens FTW!

AB - SvD - DN - 1 - 2 -

Skriv en kommentar

Extra roligt i gapandet om den farliga kärnkraften är oron
och funderingen över hur en TSUNAMI skulle påverka Sverige... Efter den stora jordbävningen på Gotland?

Pezter..
I love you och din förmåga att utrycka sånt jag tänker i skrift.(själv får jag bara fram : dumma vpk..typ;)

Även om jag är skeptisk till kärnkraft inser jag att det är det minst onda av alternativen. Länder som exempelvis Indien skulle behöva öppna tre reaktorer om dagen för att hinna ikapp rent energimässigt, och dom måste ha någonstans att lagra sitt uttjänta klyvbara material. Allt gott och logiskt förbjude att dom HEMSKA TERRORISTERNA (tm.) får lägga rabarber på det..

Medhåll hela vägen. Mest bisarrt tycker jag är denna snedvridning i medias rapportering när ca 10000 människro dött av tsunamin, och hundratusentals behöver hjälp, snarast. Sjukt.
Är också oerhört imponerad över att inneslutningarna hållit så väl efter en sådan otrolig värre än värst händelse. Folk har en kraftig rädsla för allt vad strålning heter, vilket är onö... Visa hela »

cosmiclog.msnbc.msn.com/_news/2011/03/14/6268351-clearing-up-nuclear-questions

Lite bra rapportering istället för medias "ALLA-KOMMER-DÖ-TJERNOBYL ETC ETC"-rapportering. Tycker för övrigt japanerna har hanterat det hela på ett bra sätt. Fatta om något mindre förberett land hade råkat ut för det.

Idag gjorde de en artikel i Metro och intervjuade några som bodde vid Ringhals. Ja, men Ringhals ligger... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Björn

Jag håller helt med dig.

Kärnkraft är dyrt, tar tämligen lång tid att bygga och få i drift och, alldeles oavsett vad DU anser, en erkänt riskabel energikälla.

Kärnkraft är beroende av el för sin kylning. Att kraftverken i Japan havererat beror inte på vare sig jordbävning eller tsunami utan på att strömmen till kylningen uteblev och att reservaggregaten kinkade. samma scenario som vi för övrigt hade, utan vare sig jordbävni... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Ulrika

Kärnkraft gillar jag just därför att jag tänker på våra barns framtid.

Jag hånar vindkraft för att det är en dyr och orealistisk väg att gå.

Jag skallar gärna miljömuppar själv. Fast jag tänkte få andra att testa detta oerhörda glädjeämne.

Ang. min son så ska du skita fullständigt i hur jag uppfostrar honom.

Men givetvis läs jag honom tänka... Visa hela »

@Polaris - Vi har ännu inte sett de fulla konsekvenserna av denna otroliga "värre än värst händelse" så kanske skall vi vara lite försiktiga att uttala oss om bra det gått?

Pezster 
· Svar till Ulrika

Det kommer gå bra. Japan kommer finnas där imorgon med. Som något sagt här innan, kolla på BBC News istället för att läsa tidningarna härhemma.

@Cian - VPK? Du har koll på läget, förstår jag.

Pezster 
· Svar till Ulrika

Det hette väl så innan resten av Sverige beslöt sig för att skita i deras existens. Different name, same shit.

Än roligare blir det när man frågar, vad vet du om Einspeisungsgesetz?
Vad vet du om energieffektiviseringar som är möjliga tackvare switchad kraftelektronik som Frekvensomriktare i varvtalsstyrningen av alla industriella elmotorer som skulle kunna spara in 20TWh el i Sverige.Emotron,NFOdrives och ABB utvecklar/tillverkar dessa frekvensomriktare.
KTH-akvnoppade TranSic har utvecklat sin BJT på SiC-substrat som klarar både 1200V och 20A och har en eff... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mikael i go:teborg

Är det inte kärnkraft så gäspar jag.

Nördsnacket går väl in under kategorin "saker att göra medan vi väntar på häftigare kärnkraft".

Förresten... NFOdrives skulle kunna gå mycket bättre om ledningen visste vad de gjorde. Företaget har gått nedåt sedan 2007.

"Det kommer gå bra. Japan kommer finnas där imorgon med. Som något sagt här innan, kolla på BBC News istället för att läsa tidningarna härhemma. "

Visst kommer Japan att finnas kvar i morgon. Det fanns kvar efter Hiroshima/Nagasaki också, liksom Tjernobyl fortfarande finns kvar. Frågan är bara till vilket pris och vem som betalar notan.

Pezster 
· Svar till Ulrika

Men sluta jämför Japan med Tjernobyl! Och atombombade städer?! Öööh... inte samma sak.

"Men sluta jämför Japan med Tjernobyl! Och atombombade städer?! Öööh... inte samma sak. "

Och vilken är, menar du, skillnaden på amerikansk, rysk och japansk radioaktivitet?

Pezster 
· Svar till Ulrika

Nä, men hur radioaktiviteten hamnar där.

Japans kraftverk kommer INTE att bli som Tjernobyl. Det är helt omöjligt.

Oja... Helt omöjligt. Precis som det var omöjligt att Titanic skulle kunna sjunka och att oljan skulle kunna ta slut och att neurosedyn skulle kunna skada foster och att... Äh du fattar poängen va ;)

Pezster 
· Svar till Ulrika

Hade du följt med lite så hade du förstått varför situationen i Japan inte kan bli som Tjernobyl.

Jag räknar med att du inte fattar poängen här. Det är lugnt.

Blir förresten radioaktivitet olika skadlig beroende på hur den hamnar i vår väg? Tänk jag som alltid trott att det var mängden strålning som var det avgörande, inte hur den applicerades.

Ungefär som mat, du vet.
Det spelar ingen roll i vilken form du äter det. Får du för mycket i dig blir du tjock oavsett.

Pezster 
· Svar till Ulrika

Ja... mängden strålning är farlig... och beroende på hur den kommer dit... se där... och därför kan inte japan... seså... fortsätt... du är något på spåren. Lägg ihop det sista nu.

Strålning = magnetism. Vad strålning gör, är att den orsakar cancer = magnetism drar isär (eller ihop) dina atomer som du är uppbyggd på och orsakar deformationer och med största sannolikhet död (såvida du inte har tur och får en deformation i din kropp som är nästa steg i evolutionen och enbart gynnar dig, tex. en extra lunga).

Kärnkraft handlar om att få atomer att samarbeta för att skapa energi, gen... Visa hela »

Utnyttjas det som felaktigt benämns som "avfall", så skulle Sverige vara självförsörjande under många hundra år i framåt tiden. Att kassera något som bara är nyttjat ca. 3-5% är ett enormt resursslöseri! ... och vad säger "miljörörelsen" allmänt om resursslöseri ...?

Intressant att dessutom konstatera, att den svenska begåvningsreserven varit ute och demonstrerat mot kä... Visa hela »

Tänkte just ... Finns det inga vindkraftverk i Japan, som berörts av jordbävningen och tsunamin? Står de i så fall fortfarande upprätt? Det får mig i sin tur, att tänka på det gamla spelet Mikado (Plocke-pinn) ...

Där argumenten tar slut tar härskarteknikerna vid ;)

Pezster 
· Svar till Ulrika

Jajamen, serru!

Pezster 
· Svar till Ulrika

Förresten... det är klenpellar och kärringar som börjar yla om härskartekniker när de inte pallar trycket längre. Att överhuvudtaget gråtandes säga ordet "härskarteknik" är alltså ett stort tecken på svaghet.

Så... jupp. Som sagt. Helt rätt.

@Ulrika
Vpk,vänster- som sagt samma sak sen kan de yla precis hur mycket som helst om att de inte är kommunister..Problemet här är att de inte kommit någonvart sen 70-talet med kärnkraftsfrågan..DÅ var det säkert inte alls lika säkert som det är nu när det gäller inneslutning och kylning..

I rest my case.

Pezster 
· Svar till Ulrika

Tyst!

@Ulrika
Ska du inte köpa jodtabletter också så du är redo när det smäller? :)

Pezster 
· Svar till Mobwoof

Det har hon nog redan gjort.

Gick vi inte igenom detta pexter där den främsta kritiken mot kärnkraft är att det e det dyraste energislaget?

Sedan är ju slutförvarings frågan lite löjlig kan jag hålla med om, bara för regeringen o sätta ner foten ordna förvaringen på det optimalaste stället och gör så gott vi kan, vad e alternativet vi har redan massa utbränt kärnbränsle osv som måste hanteras även om vi avv... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Christian

Vi? Har VI gått igenom något? Nope. Du skrev en massa saker och jag tycker fortfarande att kärnkraft är en av våra viktigaste producenter av el. Jag gillar kärnkraft. Det är vägen att gå om man är realistisk och tänker lååångt fram i tiden.

Du tycker annorlunda.
Du har fel.
Jag har rätt.

Enkelt.

@Ulrika

När din argument är felaktiga så är det uppenbart att du inte klarar av att ta till dig ny fakta. Inte undra på att du tycker du utsätts för härskartekniker när du själv inte är speciellt insatt.

1. Ett kärnkraftsverk är ingen bomb. Att smälta eller explodera är två vitt skilja saker.

2. Moderna reaktorer byggs med passiva kylsystem där ingen elektricitet behövs fö... Visa hela »

@Ulrika.

Du har faktiskt en seriös fråga.

Eftersom du är så aktiv på din blogg så kan jag berätta för dig hur du skaffar dig kunskap i ämnet. Besök wikipedia.org och sök information där.

Alfa-, beta- och gammastrålning är något vi alla läste om på högstadiet. Det är nog dax att du fräshar upp dina grundkunskaper innan du kommer med vidare ifrågsättande.

Kommentera