Filippinska sjömän tjänar mindre än europeiska står det i DN och SvD idag. Nämen herregud? Är det sant? Doh! Vilken massiv "nyhet"! Det är "Uppdrag Granskning" som är i farten. Några palestinasjalsjournalister som än en gång rycker ut i "mänsklighetens tjänst".

Vad är det vi snackar om här? 18 spänn i timmen enligt fillipinsk standard är en mycket bra lön i just... Filippinerna... ni vet... där de bor. En filippinsk sjöman har INTE en bostadshyra på 7.000 spänn i månaden, tro mig. De fattigaste där lever på runt 12-20 spänn OM DAGEN!

Vi leker med tanken att de får ut 6.000 kronor i månaden (inte dricks eller annat inräknat). Denna - enligt vår standard "lilla" lön - räcker till en hel del när de är hemma.

Frisörbesök kostar dem 40 spänn.

En öl (märkes - inte lokal) kostar dem 3 spänn.

Taxi (5 km) kostar dem 12 spänn.

Hyra av hus (2 sovrum, c:a 140 kvm) kostar runt 2600 spänn i månaden.

Ni fattar? Inte riktigt samma kostnader där, va? Under tiden på båten har de dessutom (som alla andra sjömän) mat, husrum, telefon och Internet. Dvs de måste inte spendera sina surt förvärvade slantar på sånt.


"Det är inte motiverat att betala mer. För då skulle en filippinare som jobbar som servitör ombord tjäna mycket mer än någon med ett bättre jobb på Filippinerna. Det är inte rättvist, säger han."


Så. Där är det hela avklarat.

Förresten... innan ni öppnar käften och gnäller så titta er omkring. Tror du verkligen att den där platt-tv:n du har på väggen har monterats ihop av någon med - enligt väststandard - "hög" lön? Skulle du vara ok med att betala minst tre gånger så mycket för den? Titta sedan på telefonen i din hand. Dina kläder. Tja, släng en blick på valfri elektronik runt dig och inse att det är precis likadant överallt. Men det där är det tydligen ingen som gnäller om. Så här ser världen ut. Är DU som blir upprörd över den här "nyheten" beredd att leva upp till din nyupptäckta moral i varje aspekt av ditt liv? Nej, just det...

Hycklare. Slå upp det.

SVT -

Skriv en kommentar

Då tycker jag att du som svensk ska betala svenska priser när du står på matstället i Thailand. 95 spänn kostar din lunch. De andra betalar 20:-

Pezster 
· Svar till S

Varför det? Jag åker ju dit för det är billigt.

JAG är helt ok med att folk har lägre lön där omkostnaderna är lägre.

Det borde du med vara. Men som alltid var det några som sov när det delades ut hjärnor.

Rätt i sak på fel grund IMHO Pezster. ;)

Om vi tar och dissekerar Pim de Langes uttalande lite:
"Det är inte motiverat att betala mer."
Done! Fin! Slut! Behövs inte mer. Detta är resultatet av de marknadsekonomiska krafterna och behöver inte förklaras djupare. Framförallt inte med det försöket till moralförklaring han sen ger sig på (och som du tyvärr följer med i):
"För då sku... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Echyyy

Tja... livet har inte och kommer aldrig att vara rättvist.

Det är precis det jag menar. Det ÄR ju rättvist lön med tanke på hemlandets omkostnader.

Förresten... om jag som företagare skulle kunna ge någon 30.000 i lön, erbjuder 20.000 och de tar jobbet. Det är väl inte fel av mig? Nej, precis. Det är det inte.

Pezster 
· Svar till Ipse Cogita!

Mycket klokt.

Vi är helt överens om att det är riktigt med dessa olika lönenivåer. Jag gillar bara inte ditt och de Langes sätt att hävda att det är rättvist med tanke på hemlandets omkostnader. Varför gå in i försvarsposition och försöka hitta på motiveringar som ska låta trevligare. I mina ögon räcker det gott med det enkla: "det är inte motiverat att betala mer" och jag förstår inte... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Echyyy

"Det är inte motiverat att betala mer" retar gallfeber på folk eftersom folk - i allmänhet - inte kan tänka den där sista biten själv.

Därför förtydligar man.

;)

Pezster 
· Svar till Echyyy

Och jag, personligen, tycker det är rättvist under rådande förutsättningar.

Jag måste bara bryta in och fråga om du sett detta? Är inte det den personen som du "älskar" mest?

www.resume.se/nyheter/2011/03/30/expressen-morkar-kungens-m/

Pezster 
· Svar till killen

AH! Tackar! Slemmot Lindwall slemmar vidare... och det finns på film? Intressant.

OT visst, men HAHAHAHAH! Äntligen! Johan T Lindwall är ditsatt. Som jag har väntat på detta ögonblick! Det gjorde min dag.

Pezster 
· Svar till Candy

ARgh! T Lindwall måste dööööööö!

Jag tycker inte att den här bloggaren borde ha så mycket betalt heller. Kan lova att herr Pezster inte skulle acceptera svenska löner i värdländer där omkostnaderna är högre. Åk till Norge och arbeta för svensk lön vet jag!

Pezster 
· Svar till zern

Pffft. Tyck på bara.

Om jag skulle åka till norge och arbeta för svensk lön skulle jag ju blir som du.

Dvs korkad.

Ägd av kungen i en tid som den stora majoriteten inte är det.. hihi

Pezster 
· Svar till paqe

Precis!

Det jag reagerade på var snarare att dessa fillipiner diskrimineras då de får lägre lön för samma arbete och det är inte rättvist. Vad spelar det för roll om det är mkt i deras mått. Kul om du fick lägre lön på ditt jobb på grund av din härkomst.

Visst att det mesta är billigare i fillipinerna, har faktiskt varit där, men samtidigt har de ju mkt lägre levnadsstandard, så det ä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till miranda

Men åh! Så här fungerar världen. Skulle alla på de där båtarna ha europeiska löner hade biljettpriset för de där kryssningarna stuckit i höjden. Snåla hobbymoralister skulle söka sig till andra billiga resor.

Jag står fast vid det jag skrivit i mitt inlägg. Det är hyckleri att selektivt tycka det är synd om dessa arbetare men det är ok att man köpt sin platt-tv/mobiltelefon etc till ett... Visa hela »

Nej jag hade inte betalat 10lax extra för tv:n, och du må ha rätt, men det jag försöker säga är väl att i kina/vietnam/fillipinerna (vad jag vet); i deras fabriker så får åtminstone alla fabriks slavar lika lön för samma timmar arbete..

Sen tycker jag att man visst kan tycka att någonting är fel även om man fullt ut inte handlar som man predikar.

Pezster 
· Svar till miranda

De går på jobbet i sitt hemland och går av i sitt hemland.

Så för mig är det "same shit".

Jag lägger ut mycket programmering utomlands. Jag betalar 20.000 för något som hade kostat tio gånger mer om jag lagt jobbet i Sverige. Samma jobb utförs och ska användas på svenska servrar.

Skulle jag betala dem samma som jag skulle göra för ett svenskt bolag? Fuck no. Bad business.

Kommentera