Jag såg lite av det där programmet på kanal 5 om någon slags coach som skulle sparka arbetslösa i häcken. Jag fick ta bort min uppmärksamhet från skiten innan programmet tog slut. Jag blir nämligen förbannad över dessa jävla latmaskar som hela tiden skyller på allt i hela världen utom sig själv.

En tjej har varit arbetslös i hela sitt liv! Well done, där! Vid frågan om hon sökt jobb så svarar hon att - jo, det har hon gjort. Hon kanske har varit på en 20-30 intervjuer. I hela sitt liv...

20-30 intervjuer?!?! Hon är 28 år gammal. Det är världsrekord i FAIL! Så pinsamt dåligt. Det är alltså (nu räknar vi på 30 intervjuer och att hon kunnat söka jobb från 18 års ålder) TRE fucking intervjuer per ÅR hon har lyckats få till. Så dålig är fan ingen!

Med andra ord handlar det enbart om lathet. Inte EN ENDA arbetslös kan komma och gnälla om att det inte finns jobb och att de inte får några jobb med den jävla inställningen (TRE INTERVJUER PER ÅR!!!??!?!?!).

Om du är arbetslös så har du ett jobb, det är att FIXA ett jobb. Ok? Du går upp varje morgon, läser tidningen, besöker företag, arbetsförmedlingen, kontaktar företag, skickar papper.... tar lite lunch vid 12-tiden... och sedan söker du mer jobb till klockan blir 17. Upprepa tills du får ett jobb.

Elin Grelsson skriver så här i AB:


"Kanal 5 bidrar till att fortsätta sudda ut arbetslöshet som ett samhälleligt problem och lägger i stället både ansvaret och skulden på individen."


Erhm... öh? Va? Och här får ni alltså svart på vitt vad fan problemet är i det här landet. Det är inte samhället som ska komma och ge någon jobb! Ansvaret för sin egen sysselsättning ligger ju i högsta grad på individen! Failar någon skaffa sig ett jobb med existerande CV är det individens ansvar att utbilda sig, sänka sina krav etc tills de får ett jobb. Men neeeeeejdååå... inte i Sverige...  "jag vill jobba som (valfritt jobb) men hittar inget ledigt jobb inom det"... då är det tydligen ok att gå arbetslös. Ingen ska väl behöva ta ett jobb de inte gillar?

Verkligen... personligt ansvar för ditt eget liv och hur du vill ha det? Ok? Kan du rätt saker så finns det jobb. Vems ansvar är det att se till att du har kunskap och kompetens för ett jobb? Hmmm? Försök... du kan... jovisst... DITT! Har du ingen utbildning, inga specialkunskaper och ingen vilja att vidareutveckla dig så ställ in dig på att flippa burgare resten av ditt liv. Så ser verkligheten ut och i den är det INTE synd om dig.

Däremot är det - enligt mig - samhällets ansvar gentemot oss alla som jobbar att sätta en fet jävla blåslampa i röven på alla arbetslösa latmaskar och kräva att de slutar sno pengar från alla som faktiskt jobbar.

Arbetslös? Sluta skyll ifrån dig på samhället, företagen och all annan skit du har lurat i dig själv, lyft den där röven från din soffa och ansträng dig för helvete!

EDIT:

För skojs skull så lyfte jag luren och ringde 5 företag som sysslar med kontorsutrustning (tog dem via hitta.se och utan att kolla om de sökte personal). Jag presenterade mig som Johan Nilsson, 28, som just nu jobbade på ett lager och ville gärna komma på en intervju för det här med kontorsmaterial lät så in i helvete spännande.

Jag fick 2 intervjuer på 5 ringda företag (och på ett av dem fick jag inte tag på den ansvariga). Enkelt. Det hela tog mig tjugo minuter.


Skriv en kommentar

Måste erkänna att bara reklamen för det programmet ger mig spykänslor när denna människa säger helt allvarligt att det är "tråååkigt med måsten"!!!!

Så jag valde att bespara min mentala hälsa att se sådant som skulle få mig att sluta betala skatt per omgående.
Är det sådana jädrans parasiter vi föder så skall jag be att få en blåslampa frå... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Peter

"Så jag valde att bespara min mentala hälsa att se sådant som skulle få mig att sluta betala skatt per omgående"

Jag skulle gjort som du... ;)

Tack förresten.

väl talat!

Pezster 
· Svar till tokblogga

Tack. Skönt att det inte bara är jag som är trött på allt daltande.

Tittar på din skrift med tårar i ögonen och nickar medstämmande =0)

*bugar som fan*
"im not worthy,im not worthy*

Precis min åsikt..

Sitter och tjafsar med morsan som hääävdar att allt är Reinfeldts fel att hon har varit arbetslös sen slutet av 90-talet. Hjälper man henne med AF och raggar fram lämpliga jobb så får man höra att det är för långt bort ( i samma lilla sketna kommun??) och vem ska då passa katten!Det var bättre på Palmes tid!Yada yad... Visa hela »

Kanals 5`s program går ut på att vara aningen skruvade, så det dock inte själv. Men kan tänka mig att det var en freakshow. Om dessa personer blir bilden av arbetslösas karaktär, lär många arbetslösa få det svårare att få jobb om arbetsgivare får denna negativa bild av arbetslösa.

Pezster 
· Svar till bloggare på icedaniel.se

Du menar att de får en bild av arbetslösa som är till 70% helt korrekt?

Givetvis.

Sen kan jag ju faktiskt berätta hur jag fick jobb en gång..90-tal lågkonjukturs-tider

Jag flyttade till mjölby som 21:åring..helt hux flux utan jobb eller studier bara så där...

efter typ nån dags ledighet tog jag fram gula sidorna *nästan pre-internet-tider i might add*

Slog upp A under rörarbeten..ringde 2 samtal för att nån dag efteråt börja på en firma som började på A.. Visa hela »

Pezster 
· Svar till cian

Precis så! Überenkelt.

En vän till mig vill jobba som datorspelsgrafiker... problemet är bara att han suger rätt hårt på det.

Han gnäller, söker jobb, blir - givetvis - ratad av de som verkligen har talang osv.

Man har liksom tröttnad på den uppenbara avsaknaden av självinsikt.

Klart som fan det är ett samhällsproblem.

I mångas lulliga värld ska det räcka att gå nån sopig låtsas-utbildning, till exempel "Lär att tala med gosedjur, 150 högskolepoäng", efter det skall jobben komma till dem, utan någon slags intresseanmälan från den sökande.

I andra fall hör man någon som "sökt säkert 800 jobb", men vafan hjälper det när de... Visa hela »

Pezster 
· Svar till HenrikB

Du har helt rätt:

"Har själv sollat kandidater till olika jobb, och dom första som träffar soptunnan är standard-sökarna."

Precis så.

Jag vet båda sorterna, tycker dock synd om dom som försöker utan att lyckas. Kanal fem har nog gjort ett grundligt arbete i att hitta dom som bemödar sig att bli oanställbara.

Jag kan mycket väl tänka mig att man genom "jobbcoaching" och annat hittepå får en så usel självsyn att det lyser igenom i ansökningar, nån form av ond cirkel. Om det bara finns 100 lediga jobb och 200 sökande är kurser i hu... Visa hela »

inte sett programmet och inte läst Elin Grelssons artikel i sin helhet så det blir lite höftande här.

Just på viket sätt menar du att arbetslöshet inte är ett problem för samhället ? =)
Vems ansvar det är att komma ut ur arbetslöshet håller jag med dig om, men att det är ett problem känns lite svårt att förneka.
I min mening är det "jag förtjänar bättre" mental... Visa hela »

Jag har hoppat mellan olika vikariat större delen av mitt arbetsliv, och har under de senaste 10 åren. kunnat flytta mellan olika jobb mer eller mindre på dagen, även om jag tackar nej till jobb jag inte gillar har jag i alla fall nytt jobb efter ca 1 månad, senaste jobbet fick jag efter ca 1 1/2 månad för jag ville ha gångavstånd till jobbet, hade jag accepterat att åka kollektivtrafik 1 timme varje dag till jobbet hade jag haft jobb på... Visa hela »

Tror också att en stor del av problemet är att folk vill jobba med sina hobbies, vilket är väldigt få förunnat att kunna göra.
Var själv i en diskusion med en 30 dam som tyckte att "Var och en måste väl för fan få göra vad de vill, vill jag hålla på med hästar på heltid så måste jag väl få det"
Hon hade dessutom anammat utrycket "samhällslön" o... Visa hela »

Kommentera