Ett bussbolag tyckte att man för allas trevnad ska prata svenska på jobbet. Även facket tyckte att detta var en bra idé. SvD skrev om detta och sedan blev det ett jävla liv bland alla pk-politiker land och rike runt.

Skämtar ni med mig? Klart som fan man pratar samma språk. Ta vår studio till exempel. Här talar alla svenska med varann... om vi inte har besök från utlandet förstås. Då körs det engelska istället (universalspråket i vår bransch). Ingen ska ens FUNDERA över vad som sägs här. Att några babblar en stund på sitt språk, det fnissas lite och sedan sitter övriga och funderar vad som precis sades. Om det sitter två stycken holländare ensamma i en studio och jobbar så är det självklart att de kan prata vilket språk de vill.

Jag har en gång suttit i vårt fikarum med några jävla finnar som snackade finska hela tiden. Sjukt irriterande och till slut, eftersom de inte själva förstod grejjen (hallå, finnar!) så fick vi förklara hur vi jobbar här. Två av finnarna tyckte det var en töntig regel och vi förklarade snällt att det faktiskt finns andra studios där de kan utöva sitt språk bäst de vill. Men HÄR är det viktigt att alla är med och att vi kör med öppna kort.

Sedan hör det inte till saken att man fan blir sinnessjuk av att lyssna på finska. Jag har sagt det innan.. finska är inte ett språk, det är en sjukdom i halsen.

För att återvända till ämnet. Vi tycker transparans och delaktighet är enormt viktigt i skapadeprocessen men även för den sociala miljön på kontoret. Därför har vi den oskrivna regeln hos oss att vi pratar ett språk som alla kan förstå. Det kallas för HYFS!

Kom an bara lilla facket, politiker eller andra idioter som ni vill försöka få bort VÅR policy på VÅRT bolag.

Jävla nötter.


Uppdaterat:

Tydligen är det majoriteten som tycker som jag enligt SvDs lilla röstning. Skönt att veta.


 

Exp -

Skriv en kommentar

Och sen kom visst Keolis kommunikationsdirektör och sa: Nope, detta är fel och kommer inte ske. Lite synd faktiskt att man inte greppar att det är viktigt med ett gemensamt språk.

Pezster 
· Svar till JohnL

Trist. Som jag skrev... att man talar ett gemensamt språk i sociala sammanhang är - enligt mig - vanligt hyfs.

Ja.

Pezster 
· Svar till Carl Glad

JA!

- Vi tar avstånd från den, sade Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, till TT.

- Alla människor och alla medlemmar ska bemötas med respekt.

Gäller det svenskamedlemmar också?

Där jag jobbar just nu är det nog ca 60% kineser. De skulle säkert bli lite ledsna om de endast fick prata svenska.

Pezster 
· Svar till JB

Kineser... få inte igång mig på kineser.

Pezster: jag är till fullo för denna språkregel, som sosseliberalerna tycker är så hemsk. Däremot är det löjligt att komma med kommentarer om finska som en sjukdom. Själv kan jag tala fyra språk, och är jag i Tyskland så talar jag naturligtvis tyska med folk där och ser inte ut som en förvirrad brat i skogen, bara för att ingen vill tala engelska.

Pezster 
· Svar till Alfred Bergendahl

Jag står för den kommentaren. Den formuleringen uppstod under en resa till Budapest. Jag och en snubbe vid namn Ken satt berusade på ett tåg och löste världsproblemen. Ett av dem var finskan.

NÄ Ä finska är inte en sjukdom i halsen, utan i huvudet ;)
Vet av egen erfarenhet då jag är drabbad av denna sjukdom sen födseln!
SUS

Pezster 
· Svar till Susanna

Halssjukdom och tumör, då?

;)

"minä rakastan sinua."
sv.forvo.com/word/min%C3%A4_rakastan_sinua/ (mitten tillvalet)

Innebörden är fin, men uttalat av en barsk finsk stämma ger frasen ett intryck av en allvarsam finsk läkare som med stenansikte meddelar dig att du har ett par veckor kvar, tumören var elakartad.

Det betyder "Jag älskar dig"... jag börjar förstå alkoholism som en folksjukdom i sjöarnas land och vågar k... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

Hahahahahaha... de har väl rätt hög självmordsfrekvens i Finland vill jag minnas...

Fast... det skulle inte förvåna mig om vi i Sverige knappar in.... trots att vi inte pratar finska... ;)

Kommentera