Oppositionen i Libyen bad i panik omvärlden om hjälp. Till slut, sent som fan, bestämde sig FN för att dra igenom en resolution om flygförbud i Libyen samt att skydda befolkningen. Frankrike, England och USA tog hand om det där relativt snabbt.

Ungefär samtidigt som Libyens flygvapen blev förstört så kom någon svensk "modig" politiker fram till att vi kanske skulle skicka in lite JAS-plan att hjälpa till? Så de började lite trevande läcka lite artiklar till pressen, de hade lite möten vilket ledde till lite mer artiklar i pressen. Sedan gjorde man stor sak av att Nato minsann kommer fråga Sverige om "hjälp". Mer möten, mer artiklar och sedan en förfrågan från Nato (duh...).

Sedan blev det presskonferens. Där framgick det att 8 svenska plan, 1 tankplan och 130 personal ska flygas till Libyen för att delta i operationen. Jajamen. De ska inte hjälpa till mot mål på marken. Oh nej. Det är ju farligt och "fel" enligt sossarna. De ska med andra ord INTE göra något annat upprätthålla flygförbudet. Detta kommer initiellt att kosta 200 miljoner kronor.

Få se nu om jag har fattat det här rätt. Vi skickar plan till ett land som inte har något flygvapen för att se till att... vad? Hindra vad från att flyga? De har ju inga plan med offensiv förmåga kvar. Och för det ska vi skattebetalare betala 200 millar?

För helvete... kan en journalist hoppa på tåget nu och ställa rätt frågor?

Libyen HAR inget flygvapen längre. Ska vi skicka dit plan ska de kunna hjälpa till genom att slå mot mål på marken med annars är det fan slöseri med våra skattepengar.

Typiskt Sverige. Efter allt snack om att hjälpa Libyen så är vi SIST av alla dit. Och när vi väl lyckas dra vår svenska sega röv dit så tar vi "modigt" på oss en fullständigt meningslös roll.

Pinsamt är ordet.


AB - AB - AB - SvD - SvD - DN - DN -

Skriv en kommentar

Öh, enligt sossarna? Vad jag vet så har vi väl en borgerlig regeringen med en utrikesminister som står med vänstra handen i Khadaffis oljefat och velar. Där satt det motståndet mot att skicka Gripen :)

Pezster 
· Svar till Eduronflux

Men på radion skyllde någon snubbe på att det var sossarnas krav. P1... vid 17-tiden.

Nåväl... det där spelar inte så stor roll. Det jag vill ha fram är att det är tämligen meningslöst att bränna 200 miljoner på det här som det ser ut nu.

Det NATO är ute efter är sannolikt att Gripen ska frigöra amerikanskt/danskt och franskt stridsflyg med förmåga och tillåtelse att genomföra markföretag, dom vet att vi har ett clusterfuck till RoE, och är räddare än dessa nationer för att skada tredje person kollateralt.

Libyen har visst ett flygvapen kvar, men luftvärn och ledningsförmåga har i veckorna skrämts eller sprängts till tystnad. Det som... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

Jag har hört mig för lite och min ståndpunkt är kvar. Vi har sjukt lite att tillföra därnere.

INTE värt 200 millar.

Ge våra piloter ok på att även hålla koll på marken så ska jag hålla käften.

Jag lovar! ;)

Tills dess så kommer jag knorra över att vi spenderar 200 miljoner i onödan.

Skulle vilja tillägga en liten grej som säkert ingår i beslutet att skicka Gripen. Jag tänker försäljningsmässigt. Fransmännen var snabbt ut med skicka Rafael, en konkurrent till Gripen. Och nu måste vi snabbt dit med vårat plan pga försäljningargumentet "tested in battle" eller något sådant. Japp, vill vi sälja Gripen finns det inget bättre än att skjuta på något "lajv" :)... Visa hela »

Det jobbiga är väl att om vi inte hjälper till har inte NATO nog med flygstridskrafter att både övervaka Libyens luftrum och samtidigt bekämpa markmål. Att vi har det så kinkigt att få framåt för markföretag har antagligen NATOs bedömare räknat med när dom ansökte om hjälp.

Pengarna kan man nog se som en ren investering i SAAB Aerodynamics och BAE systems. Många potentiella köpare av gri... Visa hela »

Wahaha! MIG 25!?!? Gawdammnit, det vore fan nästan komiskt om någon kadaffi flyer lyckades få ned en JAS med en sådan.

Fan, att ens få runt skräller för att få radar på JASen skulle ta upp så gott som hela det kvarvarande "kadaffiluftrummet"

Den största fara en svensk pilot skulle kunna utsättas för med en libysk mig 25 inblandad skulle vara att vara tvungen att flyga fanskapet.

Man må... Visa hela »

Fältsjukhus ja....att skicka jakt för att stoppa rödfaschisterna var väl inte att tänka på....

Iofs, sedan kickade ju tunnan röv i kongo. Där var det inget snack om huruvida det skulle bekämpas markmål inte

sv.wikipedia.org/wiki/F_22_Kongo

Mer sånt mindre skitnödighet.

Kunde ju ta och blåsa några piratnästen i Etiopien när de ändå är på rätt k... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Cagl G

Utsätter vi Gadaffistyrkorna för våra politikers dialog så tar de antagligen självmord. ;)

Väl skrivet. JAS-insatsen är patetisk. USA, Storbrit och Fr. har redan gjort grovjobbet och skulle det vara någon vits med JAS vore det för attack mot markmål. Nej, skulle man ha gjort något skulle det ha agerats för flera veckor sedan.

Pezster 
· Svar till G C

Precis. "Kavalleriet" kommer när jobbet är gjort. Fail i mina ögon.

Mig25 är absolut inget uselt plan, även om jag spekulerar att det är lite si och så med underhållet i Libyska flygvapnet. Gripen är säkert vassare under "rättvisa" förhållanden, men det är ju inte säkert att Libyen inte skulle ha sin Zuhair Dawood, den irakiska löjtnant som lyckades skuta ner ett amerikanskt F/A-18 hornet under gulfkriget och dessutom undkomma åtta rosenrasande F15 som fått nys om saken.

Pezster 
· Svar till paqe

Nice fakta... måste googlas! ;)

Du får se de 200 miljonerna som PR för Sverige. Sen blir det ju en nyttig erfarenhet för Försvaret, SAAB och piloterna som får känna sig som lite hjältar ! Man kan säga att det blir som en flyguppvisning !

Pezster 
· Svar till bloggare på icedaniel.se

Med några svenska plan i backen kan jag tänka mig.

Sossarna har ingen koll, citat:
1. "Att flyga ett flygplan på flera tusen meters höjd och attackera markmål är ganska riskabelt. Vi vet inte vad som kan finnas i målet och det kanske är så att vi siktar fel." (Urban Ahlin) Vilken tidsålder lever ni i? Nu är grejerna rätt träffsäkra och det funkar utmärkt för andra, varför inte för oss?
2. "Vi vill inte komma i ett läge där svensk... Visa hela »

Pezster 
· Svar till jkm

Hahahahaha... WTF?!

Pezster 
· Svar till Per

Hahahaha... bra start av Jurholt att börja babbla om "drogade barnsoldater"...

Ehhh...mig 25? Inte usel? läst Belenkos bok? F-18 nedskjutningen ja...även en blind höna hittar ett korn. Fast det antagligen var luftvärn...

Vad fan, Skyraiders lyckades ju panga ner ett par mig-17 i Vietnam så, med tur så.

Undkomma f-15 ja...ja en dragracing caddilac kan köra ifrån en ferrari så länge det inte svänger :-)

Så, attbgöra en "runup" för att få lås med AA-6 un... Visa hela »

Det är typiskt svenskt och likaså patetsiskt att vilja vara med men inte fullt ut.

Va fan skickar man in trupper skall dom väl användas. Men å andra sidan så vad spelar det för att ytterligare ytterligare 200 miljorner ( som kommer bli garanterat 3 ggr så mycket i slutändan) av våra skattepengar bara försvinner?

Tror dock att även vänsterpartiet och miljöpartiet inte ville att manskulle använda plan... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Dr.Dum

Ja, klart miljömuppsen och vänstern är med. Det behöver vi nog inte nämna ens ;)

Miljöpartister är inte riktigt sluga. Under regementets dag när vi förevisade materiel för allmänheten fick jag en 10 minuters svada av en batikhäxa om vilken äcklig nazistvåldtäktsmördare jag var om jag kastade kolfiberlaminattuben av mitt förbrukade engångsvapen pskott m/86 i naturen utan att ta reda på den. Jag gissade att hon barmhärtigt nog inte hade en susning om att den skulle resultera i att 45½ ton t-72... Visa hela »

men man måste reklama sina svårsålda plan fattar du väl? det är ju inge bra om de går sönder och blir skjutna och har sig.

Pezster 
· Svar till Tinky

Ah... jag glömde att de gått i backen några gånger... klart piloterna är upptagna med att flyga skiten. Klart de inte har tid att skjuta och sånt.

JAS= jakt attack störta!

Kommentera