Jag har en grabb på 11 år. Hans lärare är en cool snubbe som tänker utanför boxen. Han låter ungarna köra mycket på datorn, lär dem att hitta grejjor, källgranska, kör läxorna via mail (ALLT ligger i mailet - noll böcker behövs). Allt bra så långt... tills det kommer till engelskan och engelskaläraren. Detta är dagens mail som med ett irriterande ljud damp ned i mailboxen.


"Hej föräldrar!


Här kommer läxorna för den här veckan.


De flesta har redan valt ett av två stycken (s.58 eller s.60). Börja med att göra frågor på textens innehåll. Man behöver alltså förstå texten. Läs gärna berättelsen i dialog med barnen.


Jag har kopierat ut gloslistor på papper till barnen. De ska ligga i väskan. De ska skrivas in i den lila skrivboken. Det är 18 glosor och barnen ska lära sig 12 stycken.


I den gröna skrivboken ska barnen formulera fem frågor till texten. Frågorna ska även ha svar. Börja bakifrån i boken.


Grammar till nästa tisdag den 7/6 är s i ägandeformen.


//Sofia"


Mailet kom vid 14-tiden idag. Jag svarade snabbt.


"Hej Sofia,


Grabben har ingen engelsk läsbok med sig hem. Som vanligt.

Du säger 18 glosor men de ska bara lära sig 12? Vilka 12? Är det fritt att välja? Förresten skickade du bara de engelska orden på stencilen. Jag kan hjälpa honom att översätta, vissa av orden kan dock översättas på många olika sätt så det hade ju varit bra om du inte bara skickade de engelska orden... utan även översättningarna. Min sons mamma kan dessutom NOLL engelska (och tro mig, fler föräldrar har mailat dig ang. detta) så... du vet... hur tänker du? Förresten... MAILA ut glosorna! Det måste ta mycket mindre tid än att springa och fotostatkopiera (wtf??!) dina anteckningar.

Jag kan inte läsa texten i dialog med honom eftersom... har du läst texten? Det är inte en dialog utan rad efter rad av rim. Inte några som pratar... RIM!


Och det är otroligt vad ni har skrivböcker! Lila? Har han en lila bok? Den har jag aldrig sett. Gröna boken? Bakifrån? Varför? Jag undrar för sonen frågar mig detsamma. Förresten upptäckte vi att även den gröna boken lyser med sin frånvaro. Däremot har jag någon enstaka gång sett den där engelska boken som du sidhänvisar till. Hur svårt kan det vara att i slutet av engelskalektionen ser till att kidsen har med sig alla böckerna hem? Det är ALLTID en eller flera av böckerna inte kommer med hem och det är BARA i engelskan som detta händer.


Ang. frågorna... har du läst texten? Min son kom till mig och undrade vad han skulle formulera för frågor. Jag läste igenom texten och satt där som ett frågetecken. Det är en väldigt tydlig text, skriven för barn antar jag (även om jag nog tror att ungarna är lite förolämpade över hur infantil texten är) och... tja... JAG kan inte komma på en enda fråga efter att ha läst den. Jo... en... VARFÖR!?


Vad gäller "Grammar till nästa tisdag den 7/6 är s i ägandeformen" så ger jag upp. Vad vill du? Försök nu inse att vissa av föräldrarna inte är lärare. Jag själv talar och skriver flytande engelska på businessnivå och har inte en aning om vad en ägandeform är...


/Pezster"


Jag fick svar redan efter tre timmar!


"Jag gör mitt bästa att göra läxorna tydliga och roliga. Jag kan visst maila ut glosorna till dig i framtiden om du vill det. Jag har dock inte fått information av andra föräldrar om att de är missnöjda.

Ni kan ju hitta på en dialog runt det som nämns i texten!


Vi har olika skrivböcker för att dela upp de olika momenten i engelskan.


Han kan skriva/formulera vilka frågor han vill. Meningen är att det ska vara fritt och roligt.


Angående att böckerna ska med så säger jag till barnen i slutet av varje lektion att de ska packa ned böckerna jag skrivit på tavlan. Jag kan inte packa alla elevers väskor.


Ang. grammatiken så står det på s 60 i boken.


Mvh,


Sofia"


Tack för det mycket tydliga svaret. Not. Jag blev inte klokare.


"Hej Sofia.


Ditt bästa att göra läxorna "tydliga och roliga" räcker inte långt. Jag (och övriga föräldrar, kolla dina mail... CC betyder att mailet har skickats till andra - du kan även se vem mailet har blivit cc:ade till) har bett dig vara tydligare flera gånger, efterlyst glosorna (både engelska orden och de svenska) flera gånger och nu fick jag glosorna av dig i mailet. Dock inte de svenska orden... Men som sagt... kolla din mail... JAG har fått andra föräldrars mail till dig. Där ljög du precis.


Ang. rimmet som du vill vi ska läsa i dialogform med barnen... det där är bara korkat. Glöm det.


Tack även för din förklaring ang. grammatiken. Jag hade gärna slagit upp sidan 60 i boken men... OJ! ... vänta... vad skrev jag? Jaaaaa, boken ÄR INTE I VÄSKAN! SOM VANLIGT! Än en gång... det är inte bara jag... jag har pratat med tre andra föräldrar idag som även de sällan ser engelskböckerna.

Vad gäller packa alla barnens väskor... hur svårt är det att be ungarna ta fram böckerna, lägga dem på bänken och sedan säga NU! och då låta dem lägga dem i väskan?


Skitsamma. Jag är färdig med att maila med dig... det är lika effektfullt som att försöka slicka bort en tapet med tungan. Det är min sons kunskaper det handlar om så om inte du klarar av att möjliggöra att min son kan göra läxorna så fixar jag det själv.


Jag har lånat en engelskbok. Jag har fotograferat hela engelskboken och skapat ett google apps dokument av den. Jag har även skapat en mall där min son skriver in sina glosor, översättningar, frågor etc. Längst ned i det här mailet hittar du en länk. Klicka på den så får du rättigheter att se dokumentet. Där kan du varje vecka (ons, tor) hämta hem hans läxor. Länken innehåll uppdateras automatiskt. Du kommer även kunna söka på gamla läxor där. Skriv ut läxorna och ge honom ett limstift så kan han klistra in dem i de lila, gröna, röda, gula etc. böckerna om det är otroligt viktigt för dig.


Hans glosöversättningar innehåller många ord i vissa fall. Det är de olika betydelserna för de ord som - beroende på användning - kan betyda olika saker.


Frågorna hittade han själv på. Ett exempel är "The text referred to an entity called "God" - which is funny. Who really believes in fairytales nowadays?" - vilket är en fråga och alltså vad du efterfrågar. De ord som är nya (han sa frågorna på svenska och så översatte vi tillsammans) har vi fört in på gloslistan. De andra frågorna är... erhm... faktiskt rätt roliga och alltså godkända av mig... så du vet... därav giltiga.


Läxor - 2011 style - klicka här (klickbar länk)


På det här sättet blir läxorna gjorda, en bok i väskan är inte nödvändig (min sons kunskaper är därmed säkerställda läxmässigt) och så här kommer det bli framöver. Det enda du behöver göra (och det är inte så jätteviktigt eftersom glosorna nu ligger i Google Apps) är att maila ut glosorna du vill att barnen ska lära sig. Diskussionen ang. det här är härmed stängd.


/Pezster"


Case closed. Nästa steg är att jag tar över hennes jobb... men för att klara av allt hon gör under en hel arbetsdag skulle jag vara tvungen att ägna hela lunchen åt det... så... ni vet... så kan man inte ha det.

Sonen loggar in på sin Gmail, klickar på läxmallen och skriver. När han sparar så skapas en uppdaterad länk som läraren kan komma åt. Enkelt. Och det tog mig kanske 30 minuter att sätta upp. Ja... jag är medveten om att jag antagligen bröt mot någon copyrightlag när jag kopierade boken. Det gjorde det extra skönt.

En annan rolig grej var att sonen blev heltaggad över att göra läxorna i datorn. Jävlar vad han jobbade!!! Så enkelt... men tydligen så svårt.

Nästa rolighetsförväntan är självklart svaret. Om det kommer något.


Skriv en kommentar

nu ska jag vara jobbig och tråkig.

*which

Pezster 
· Svar till Tinky

Typ.. oups?

Jättebra att du är engagerad i din sons läxor (det ska föräldrar vara) och att du ger läraren tips på hur hon kan göra. Men, va fan, du kritiserar ju ihjäl henne... Hennes första mejl var ju solklart. Men, om man inte vill förstå så gör man det ju inte.

Pezster 
· Svar till Jonte

Solklart? Men som vanligt... inga böcker... bara engelska glosor... etc etc...

Människan är helt inkompetent och har ingen förmåga att lära sig. Lärarna i de andra ämnena lyckas alltid se till att barnen har böckerna med sig hem.

Hon är inkompetent som lärare och ska bort från yrket.

Det kan vara bra att ha en hyfsad relation med lärarna i skolan - extra friktion i relationerna kan påverka din sons undervisning. Jag antar att du inte själv vill ta över ansvaret för engelskakursen (om det var möjligt). Dina svar till läraren är aggresiva och fördömande. Utan att veta den bakomliggande historian framstår du som en mycket otrevlig person.

Pezster 
· Svar till Läraren

Hahahaha... du, läraren. Just nu skriver han bra på proven för att jag lägger mig i. Om det skulle förändras ser jag till att läraren flyttas från den här klassen.

Jag fördömer, idiotförklarar och håller på att manöverera ut den här idioten till lärare.

Otrevlig? Pffft... har inte tid att smeka idioter medhårs.

Säg åt rektorn att sparka na´eller gå till skolinspektionen.

Pezster 
· Svar till Mobwoof

Ojojoj... jag har massor av möten med rektorn ang. den här läraren. Tyvärr kan inget göras just nu.

Ja, jag vet ju faktiskt inte hur hon är, möjligt att du har rätt. Tycker iofs att du var lite väl mångordig i dina mejl och använder för mycket aggressivt bloggspråk, om du förstår vad jag menar. Och det där med att slicka på en tapet-liknelsen - har du verkligen PROVAT?!? Hey, fan, jag låter ju som en lärare (vilket jag inte är). På dom bara!

Pezster 
· Svar till Jonte

Jag är otrevlig mot idioter. Jag gör mig snabbt så pass obehaglig att lärarna som inte fattar något gör som jag säger. Det är min sons utbildning som det handlar om och jag har inte tid att dalta med idioter.

Jag är ingen trevlig prick när det kommer till sånt här.

Det komiska i detta är att det finns inte någonstans uttryckt i skollagen att läxor ska ges till barnen. I vår skola har vi löst det så att "läxor" sköts i samband med skoldagen där lärare i de ämnena som läxorna är i använder sin resurstid för att hjälpa de barnen som inte har hunnit med veckans skolarbete.

På så sätt kan barnen ägna sig åt roligare aktiviteter så... Visa hela »

Trist att höra gubben :(

jag sa ju att jag var jobbig och tråkig :)

men srs, alltså... den läraren.... som helt enkelt utgår ifrån att alla föräldrar kan hjälpa till med översättningar. eh. gör ditt jobb, jävla lärare.

Vad som förvåner mig i denna historia, är att läraren skickar med ett brev till föräldrarna med instruktion om vilka läxor som ska göras samt hur.
Är det normalt?
Då jag gick i skolan var det JAG som gjorde läxan. SJÄLV.
Och det var JAG som höll reda på VAD som skulle göras.
Och LÄRAREN som körde undervisningen.
Inte var det föräldrarnas sak. Visst hjälpte de till om man k... Visa hela »

Tack JB. Exakt så!
Hennes studieteknik förutsätter att alla föräldrar är välutbildade och har koll på pedagogik generellt. Så är det ju inte. Undervisningen måste ju vara utformad så att läxorna är relativt enkla och till för att föra lärandet framåt. (Språk måste man ju helt enkelt nöta in = läxa.)

Samma lärare som inte klarar av att öppna en pdf, right?
Ni som gnäller borde väl kanske läsa detta inlägget så förstår ni nog varför det var svårt för Pez att vara "trevlig":
whatsupsthlm.se/pezster/pimpar-trakig-skoluppgift/6256/

Håller för övrigt med JB och Candy.
Vidrigt att lärarna lägger halva sitt jobb på barnens föräldrar. Alla har ju olika fö... Visa hela »

Kommentera