Jag läste om några sommarjobbare på ett café i Umeå som inte fick lön när det regnade. AB hänvisar till att många sommarjobb har "märkliga" anställningsregler.


"På Sommarcaféet i Umeå får de anställda bara jobba när det är bra väder. Om det regnar är kaféet stängt – och de anställda står utan jobb och lön."


Tja... det "märkliga" här är tydligen att stället bara har öppet när det är fint väder. Som alltid finns det driftiga människor som hyr in sig på en kiosk för dyra pengar i hopp om att tjäna lite pengar när solen skiner. När cafét är stängt så behövs ingen som jobbar där - ergo... så ska man inte betala lön för jobb som inte utförs. Inget konstigt med det.

Det borde alla fatta tycker man. Men nääää... i det här jävla landet är svensken så in i helvete bortskämd att röstningen blir så här på nätet:


 

Så... på fullt allvar tycker alltså folk att det är bättre att inte ha något jobb alls än att bara jobba på soliga dagar. Vi snackar dessutom om SOMMARJOBB! Det är inte så att ungarna behöver en stabil inkomst utan det handlar om EXTRAPENGAR! Vad i #"%/#&%#?

 

Det är jävlar i mig karaktärsdanande att ungdomar får se hur det fungerar i samhället. Som alltid är det inte ett jävla dugg synd om kids som sommarjobbar. Jag ser det som ett ypperligt tillfälle för dem att lära sig hur samhället är uppbyggt.

 

Hade min son jobbat på det där cafét hade samtalet sett ut så här:

 

"Jag får ingen lön när det regnar! Fan, vad dåligt!"

"Käre son. De har ju stängt när det regnar. Du ska alltså inte gå dit och arbeta när det regnar... så exakt varför ska du ha några pengar... när du inte utför något arbete?"

"Jag tycker ändå det är dåligt!"

"Tja... säg upp dig då om du inte trivs."

"Men då får jag ju inga pengar alls."

"Men ta ett annat jobb då."

"Men det finns ju inga andra sommarjobb... det är skitsvårt att hitta något!"


*tålmodig pappa väntar på att polletten ska ramla ned*

 

Facket är som vanligt "mycket kritiska". Pfft... ja... facket blir alltid upprörda när företag förväntar sig att folk måste jobba för sin lön.

 

Skriv en kommentar

En del ungdomar jobbar för att de måste tjäna in pengar till resten av skolåret. Alla har inte så lyxigt att de bara jobbar för extrapengar.

Pezster 
· Svar till Tess

Tja... då får de väl välja sommarjobb som är mer stabila. Man har ett eget ansvar.

En företagare ska fan aldrig behöva betala pengar för jobb som inte utförs.

Och en företagare skall fan aldrig ta åt sig vinsten som inte han/hon producerat.

Pezster 
· Svar till Arbetaren

Jodå. Arbetare utför arbete och får lön för det. Alla maffiga vinster (om det blir sådana) ska företagaren ha. Du har redan fått betalt för ditt utförda arbete.

Enkelt.

Pezster 
· Svar till Arbetaren

Och om du tycker det suger så kan du starta ett eget företag.

Arbetaren producerar mycket mer än vad han får betalt för. Om du tycker att det suger att de kräver sina rättigheter kan företagarna själva gå ner och jobba och se hur "maffiga vinsterna blir" (om det blir sådana).

Pezster 
· Svar till Arbetaren

Öh... ja? Det kallas ekonomi och företagande. Men, eftersom du uppenbarligen är en bitter arbetare så fattar du väl inte det.

Som sagt... det skulle vara intressant att se alla dessa gnällande arbetare starta ett eget företag. Inte det? Nej? Oj? Var det lite mer än att stå vid det löpande bandet för att få ett företag att blomstra? Nämen!? Oups! Vilken chock!

Finns inget som roar mig mer än arbetare s... Visa hela »

provokation som argument tyder på intellektuell oförmåga, det märks om inte annat i dina ordval och språkbruk, för att inte tala om bloggens narscistiska karaktär. Hur många företagare det än finns så kommer det alltid att vara så att de som generar vinst till de är de som arbetar där och inte "entrepenören".

Pezster 
· Svar till Arbetaren

provokation narcissistiska (jupp, hela TVÅ s) yadayadayada osv *GÄSP*

Så du menar alltså att om någon startar ett företag som går med fetvinst... så ska arbetarna ha lika lön som de som startat det?

Är du HELT dum i huvudet? Hahahaha... det är inte så att du ibland hänger utanför Berns med plakat i hand?

Tyst nu.

@Arbetaren:
Men vänta nu här... företagaren har lånat och satsat pengar på att starta och bygga upp ett företag. Ska sen arbetarna ta hans/hennes vinst? Det tycker jag verkar synnerligen odemokratiskt (och oekonomiskt). Då får ju arbetarna satsa pengar också. Du kan ju inte få ut pengar utan att prestera något. Det är ju som Pezster säger: Om du skriver på ett kontrakt där du går med på att arbeta... Visa hela »

Företagaren måste kamma hem brutala vinster när de regnar och ingen e på cafet
förstår verkligen att "arbetarna" blir besvikna på att inte få del av den kakan (see what i did there?)

Arbetaren:
Pez och Candy har redan sagt det väldigt bra och jag tänker inte upprepa vad de skrivit.

Däremot vill jag tillägga en grej.
Det här med att "provokation som motargument tyder på intellektuell oförmåga", jag antar att du i egenskap som hjärnfoskare kan hänvisa till nåt slags bevis för detta? Utan bevis kan man ju skriva vad som helst.

"Att ha röda tröjor tyder på in... Visa hela »

Arbetaren: Skaffa eget företag då om det är så jäkla enkelt så får du vinsten själv och slipper gnälla. Att det ska vara så svårt att fatta hur det funkar att vara företagare. Det är ju inget man gör för att vara snäll mot andra utan för att man vill kunna påverka sitt liv själv och få en högre levnadsstandard och kunna bestämma över sina egna dagar. Pust!

Det hade väl varit en sak om de inte fått betalt men vara tvungna att vara där...men om nu stället är stängt, varför ska de då få betalt?

Tycker du gnäller lite väl på de som jobbar där, det verkade ju faktiskt inte som att de var särskilt missnöjda. Antagligen tyckte de att reglerna var vettiga. Det var ju mest facket som tjoade.

Jag gillar att när "Arbetaren" inser att hans/hennes argument inte håller så ger han sig med en gång på dig personligen.
Precis som alla andra "arbetare" när man försöker pränta in i deras som egocentriska hjärnor att man får jobba för att förtjäna saker här i världen. Tydligen så är det en mänsklig rättighet att sitta på sitt arbetararsle och kräva betalt... Visa hela »

Haha, journalisters verklighetsuppfattning är snurrigare än ett verk av David Firth..

Exempelvis www.youtube.com/watch?v=mIoaRp9S_jQ

Kommentera