Allting tar slut någongång. Oljan har varit på väg att ta slut i mer än 50 år. Men vi hittar hela tiden fler depåer som det, i takt med ökade kostnader, nu lönar sig att ta upp.

Jag tror att fungerande alternativ till bensindrivna bilar kommer att komma i god tid innan oljan totalt sinar. Men det tar liksom inte slut där. Den här gröna vågen som driver över hela världen har några galet stora hinder som även de måste övervinnas.

De nya teknologierna vad gäller elmotorer, solceller, bränsleceller, avancerade pekskärmar, halvledare, energilagring etcetc kräver större och större mängder av sällsynta jordartsmetaller (oxider av grundämnen). DET är något vi kommer få stor brist på i framtiden.

Kina är världens största exportör av dessa ämnen och de har redan nu börjat begränsa exporten för att täcka sina egna behov. Jag skulle inte bli överraskad om de helt sätter stopp runt 2020-2025.

Ny teknik låter bra och kul men man får ta det lite lugnt innan man målar upp saker och ting som om att solceller och vindmöllor ska rädda hela världen. Med nya tekniker kommer nya problem och allting tar faktiskt slut någon gång.

Förresten...

Det finns dessutom inte en enda solcell i världen i dag som har genererat lika mycket eller mer energi än vad det krävdes för att tillverka den.

Även om vi skulle ta världens samlade lättåtkomliga tillgångar av de metaller som ger de bästa solcellerna och massproducera häcken av oss så kan vi inte täcka mer än några få procent av världens samlade energibehov... och då har vi BRÄNT alla metallerna i onödan.

Indium, som används för touchscreens, kostade 2003 runt 60 dollar/kg. 2006 kostade metallen över 1000 dollar/kg. Det är en rätt fet prisökning på bara tre år och säger en del om hur sällsynt/eftertraktad den är.

Om ni tänker efter... så har ni precis fått världens fetaste och långsiktiga aktietips av mig. ;)


Skriv en kommentar

Solceller och vindkraft kommer aldrig att bli annat än ett komplement i marginalen. Både energi och effektdensiteten är så låg att det är skrattretande men det låter bra politiskt.

Det finns gott om ersättare på g, men som vanligt lär det dröja 10 år =D
googla på indium replacement

Undrar när den första miljömuppen kommer att säga att skaffandet av ett genomsnittsbarn utväger mijlöpåverkan hundratusentals gånger mer än om man kör ett tolvspann limousiner gjorda av rent osmium till jobbet dagligen i 40 år. Åtminstonde i väst.

Att exempelvis dom svårt svältdrabbade områdena i östafrika inte, rent geologiskt, tillåter "eco-friendly"/"närproducerat"... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Carl G

Hahahaha... precis. Och häll lite på marken när tanken är full. Bara för att det går. ;)

Kommentera