Läste en artikel på DN om att Downs syndrom är på väg att försvinna i vårt grannland Danmark. De har sedan 2004 tillåtit kontroller så att föräldrarna kan avbryta graviditeten om de vill. Om alla kurvor stämmer så ska statistiskt det sista barnet med Downs syndrom födas runt 2030. 

Detta tycker danskarna är bra. Jag håller med dem. Men inte alla. En förälder säger till tidningen:


"– Vad står på tur? Är det barn med diabetes som kommer sorteras bort? frågar sig Ulla Brendstrup, mor till ett barn med Downs syndrom."


Diabetes är väl inte riktigt samma sak, va? Inte riktigt samma "impact" på vare sig barnets eller föräldrarnas liv.

Det här är ett otroligt känsligt ämne. Inte bara pga av att vissa har problem med abort, utan även för att det finns många som idag lever med Downs Syndrom. De är levnadsglada och härligt annorlunda människor! Det är givetvis inte de som redan är här som vi pratar om... nej, det vi pratar om är att förhindra barn (att kalla det för barn i det stadiet är enligt mig fel, men det är en separat diskussion) att födas med ett handikapp. 

Man ska inte glömma att Downs Syndrom ÄR en defekt. En defekt som i stor grad påverkar både föräldrarna och barnet. Någon gång KOMMER barnet undra över varför det inte är som alla andra. Man får inte heller bortse från hur mycket mer det kräver av föräldrarna. 

Tidningarna har intervjuer med familjer som har barn med Downs Syndrom, folk till höger och vänster ifrågasätter de föräldrar som har tagit det mycket jobbiga beslutet att avsluta en graviditet. Man pratar om att det är fel att "sortera bort" människor.

Så jag vill härmed införa en annan aspekt i debatten. Låt oss vända på det. Är det ansvarsfullt att låta en graviditet fortsätta när man VET att något är fel?

Fundera en stund på det.

DN - SvD - Svt - SR - GP - SDS - 1 - 2 -


Skriv en kommentar

Du skriver: "Är det ansvarsfullt att låta en graviditet fortsätta när man VET att något är fel?"

Vem definierar vad som är fel? Är allt som är avvikande fel? Homosexualitet? Vänsterhänthet? Närsynhet? Låg intelligens? Hög intelligens?

Teknikerna förfinas ständigt för att kunna göra genetiska bedömningar av såväl födda som ofödda individer. Vilka egen... Visa hela »

Pezster 
· Svar till J.

Downs syndrom orsakas av en extra kromosom.

Allt det där du rabblade upp gör inte det.

Det där är inte samma sak. Jag föreslår att du sätter på din hjärna, kommer till insikt och sedan öppnar munnen.

Pezster 
· Svar till J.

Dubbelposter från samma IP nummer med olika namn tar jag bort. Det är illa nog att du själv tror du är två personer...

Jag håller helt med dig, och vill bara tillägga en sak som jag störde mig rejält på: Uträkningen från Danmark är rent ut sagt löjlig! Med nuvarande metoder kommer Downs aldrig kunna försvinna helt. Vad de har gjort är att ta minskningen som kommit till genom de nya testmetoderna och extrapolerat den, vilket är helt orealistiskt: de nya testmetodernas större prognosticeringsnoggrannhet har redan givit sitt utslag, och kommer inte... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Silver

Se där. Tack för den!

Är lite kluven i frågan. Fast då har jag en mycket nära anhörig med downs, det närmaste ett helgon jag någonsin träffat. Att helt utplåna chansen för kommande generationer att "drabbas" av downs vore en förlust i mitt tycke.

Åandrasidan är det en lång jävla uphill battle för föräldrarna, så att möjligheten finns välkomnar jag. Vem vill komma in i världen oö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till paqe

Nej, det beslutet hade jag med våndats över. Men jag har en hum om åt vilket håll det lutat.

Den novellen är helt ok. Kom inte den på tv dessutom? Eller har jag drömt det?

-> J.
Varför ta i så mycket. Vi vet ju båda att det är stor skillnad mellan en person som inte någonsin kommer klara sig själv och tex en vänsterhänt. Den där retoriken stör mig så mycket. "men-om-vi-tillåter-det-här-då-måste-detta-hända-därför-gör-vi-ingenting.
Resurserna är inte oändliga och jag tycker att det är egoistiskt att kräva att ett barn som tar s... Visa hela »

Ditt bästa inlägg på länge!

Dessutom lever ju inte personer med Downs syndrom speciellt länge, och det är väl aldrig positivt att ens barn dör innan man själv dör.

Jag stör mig också på debatten, måste jag erkänna. "Ska inte barn med Downs få finnas?" besvarar jag gärna med frågan om inte barn födda utan skinn ska finnas, och så vidare... Det är naturligtvis helt upp till varje person att ta beslutet, om vi inte ska förbjuda abort vill säga. Är det mer fel att göra abort om det är ett barn med kromosomfel som skulle födas? Pretty please...

Pezster 
· Svar till Ardur

Ah, bra tankegång. Är det bara ok med abort på friska barn?

Sjysst av dig att våga säga det många tycker i det privata men inte vågar säga i det offentliga p.g.a. politisk korrekthet.

Eftersom att de i flesta fall inte är försent, kan man med hjälp av diagnostiken stå och välja, antingen skaffar jag ett barn med downs som belastar samhället, som kommer dö i förtid, som kommer att kännsa sig annorlunda och i lågstadiet någongång börja inse mer och mer... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jenny

Precis.

Ett oerhört svårt ämne det här. Båda sidor har lika många poänger tycker jag. Vart går gränsen? Vi har ju möjlighet att ta hand om barn med kromosomfel och andra genetiska defekter tack vare att vi har ett välfungerande samhälle och har kommit långt i forskningen. Och vilka kromosomfel är ok att ha och inte. Samtidigt så är det ju upp till föräldrarna. Känner de att de inte har möjlighet ell... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Det är upp till föräldrarna att göra valet. Och ingen ska döma dem för deras beslut.

Jag har aldrig förstått synsättet att det är ett barn man väljer bort när det i själva verket är ett handikapp man undviker. Ibland får man intrycket av att folk tror att människor med Downs är en speciell människoras med en extraordinär förmåga till kärlek.

Jag har en bror med Downs och han är varken mer eller mindre än en människa som jag, fast med en mycket handikappande genetisk sjukdom... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Baloo

"Jag har aldrig förstått synsättet att det är ett barn man väljer bort när det i själva verket är ett handikapp man undviker."

Precis. Skönt att se att det inte bara är jag som reagerade på artiklarna ifråga.

Klokt att någon äntligen vågar lyfta en annan aspekt i debatten än den ensidiga moraliseringen som pågår.
Därmed menar jag inte att jag tar den ena eller den andra sidans parti. Jag menar precis det jag skrev: alla sidor ska synas....då blir det konstruktivt.

Det är väll klart att det är en defekt som gör att barnet blir handikappat. Som förälder vill jag ha friska barn, simple as that. Om jag fått barn med Downs kanske jag resonerat som denna familj men om vi upptäckt det under graviditeten hade troligtvis avbrutit.

Och som svar på 'J's inlägg så är det föräldrarna som väljer men jag håller med om att det i framtiden kommer bli svårare, i.e. Visa hela »

Tack Pezster. Verkligen, tack på riktigt.

Jag har alltid haft den inställningen att om jag vet om det under en graviditet kommer jag med största sannolikhet att avbryta graviditeten. Av mina helt egna personliga skäl; jag kommer inte kunna ge det barnet den uppväxt, uppmärksamhet och kärlek som varje barn förtjänar. Så känner jag iaf idag, kanske känner jag annorlunda om jag hamnar i den situationen, det kan ingen veta. ... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Ida

Du har helt rätt. DU har fattat ett beslut över hur du antagligen vill göra och det ska ingen döma dig för. Någonsin.

Som sagt... jag själv tycker det är rent jävla oansvarigt att tillåta ett barn med grava fel födas.

Livet är tillräckligt jobbigt utan att ett barn ska behöva födas på minus om man säger så.

Var intresseant skrivet.

Något som det är viktigt att göra skillnad på är ju att säga "jag väljer att göra abort, för fostret kommer bli ett barn med downs syndrom", är inte samma sak som att säga "alla som har downs syndrom borde avrättas". Vilket verkar vara spåret många diskussioner går i ...

Pezster 
· Svar till Robin

Precis. Jag förstår inte riktigt hur folk tänker.

Man kanske även skulle kunna sortera bort alla foster som riskerar att bli missbrukare eller kriminella. De orsakar ju också en massa lidande.

Pezster 
· Svar till Rhea

Tja... hur ska du kunna kolla det? Hmmm? Har de fler eller mindre kromosomer än andra? Nähä? Ok, då är den frågan avklarad.

Ett mycket inlägg måste jag börja med! För att inte tala om ett intressant ämne som jag även på sistone har diskuterat mycket tillsammans med min sambo och hennes mamma. Min sambo arbetar som personlig assistent och har mött människor med Downs syndrom i olika grader. Allt ifrån personer som Jesper i DN:s artikel som är glada och fina, men också personer med Downs som är otroligt aggressiva eller en tjej som det enda hon gjorde... Visa hela »

Vad skönt att någon vågar ta i denna heta potatis. Efter att ha gjort Nackuppklarningstest vid båda mina graviditeter och ha gått vidare till fostervattenprov då det fanns en liten risk för kromosomavvikelse med tvåan vet jag våndan man ställs inför. Nu var det kromosomuppsättningen korrekt så det blev ingen abort MEN om det hade varit ett foster med Downs syndrom hade jag tveklöst avslutat graviditeten. Dels med mitt... Visa hela »

Kommentera