Det är nästan lite roligt att se hur Sverigedemokraterna råkar illa ut stup i kvarten. Föreställer man sig lite "Benny Hill"-musik till hela showen så blir det ännu roligare.

Nu sist har alltså den knarkande "vilden" Petzäll lyckats med att få sitt Twitterkonto kapat (han är för närvarande dessutom tvångsintagen - så trevligt att vi har riksdagsmän som är ute i samhället...). På hans konto har sedan någon öst ut lite hashkoder till journalisters mailkonton med lite påståenden om att Sverigedemokraterna har haft tillgång till dessa.

Det som jag direkt reagerade på är lol-faktorn på vissa journalisters lösenord. Vad sägs om de här enormt säkra lösenorden: vipsvips, tejp, vips, amelio, Mmat, 7turtur, mona54, getingbo, theroots...

Men åh! Jisses. Kanske det är dags för några trevliga interna utbildningsdagar? Jag menar... med tanke på vad journalister sysslar med så är det väl ändå rätt viktigt?

En hashkod är en krypterad textstring... och är lösenorden enkla och obegåvat utformade så kan du förhållandevis enkelt "öppna" dem med ett besök på t.ex den här sidan.

Kan tipsa om hur jag byggde upp mina lösenord för några år sedan (byter sätt vartannat år ungefär):

M#1#1926+trettioföddesBGreenwood!/wazxde - Superenkelt att komma ihåg. "M" står för Mail, siffran mellan # står för vilket konto det är (så jag ska komma ihåg till vad). Varför de sista sex bokstäverna är enkla att komma ihåg kan ni klura ut när ni tittar på tangentbordet.

Ett tips är även att vara lite sparsam med hur du använder din mail. Tveksam på om du vill lämna ut din riktiga e-postadress? Kör då med t.ex Mailinator. Du kan säga precis vad fan du vill som epostadress när som helst... sedan bara gå in där, skriv in epostadressen du hittade på och - vips! - där har du mailet.

AB - DN - SvD - 2 - Exp - Petzälls Twitter - 2 - 3 -

Skriv en kommentar

Bra tips! Kände inte till alla.

Sen kan man använda pwsafe för att hålla reda på unika lösenord på alla siter mm: passwordsafe.sourceforge.net/

Kommentera