De sista dagarna har jag sett annonser för en ny sorts flumprodukt. När jag sedan ser mindre begåvade människor börjat promota dessa idiotprodukter på Facebook och bloggar blir jag förbannad. Nu jävlar ska det utbildas lite.

Det handlar alltså om Saltrum, Saltpipa och Saltinhalator. De sägs bota/lindra bronkit, KOL, lunginflammationer och... öh... ja... mer eller mindre varje liten åkomma kan botas eller bli bättre genom att suga saltluft genom en plastbit alternativt sitta och chilla lite i ett rum med salt på väggarna.

Gemensamma nämnaren i alla produkter ovan är alltså vanligt salt, något som vetenskapen tydligen helt har missat i sin forskning. Saltets botande hemlighet är något som "de" inte vill att du ska veta.

Vem är "de", kanske du undrar? Frågar du de som säljer och använder dessa flumprodukter så rättar de till sin foliehatt och viskar konspiratoriskt: "Läkemedelsföretagen!" i ditt öra.

Anyway... så långt är allt dumt och korkat. Det blir extraextraextra dumt och korkat när media ibland plockar upp bollen och fortsätter. Aftonbladets journalister är praktexempel när det kommer till att sprida ointelligens. De körde artikeln "Saltbehandling hjälpte mot allergin". Som "bevis" för hur bra det är med salt har journalisten varit "duktig" och klistrat in följande längst ned:


Fråga mig inte varför rubriken på faktarutan är "Saltallergi"...

Titta längst ned i rutan på angiven källa. Ser ni? I rest my case. Detta kunde lika gärna varit en artikel från Aftonbladet med texten "Homeopati fungerar!!!" och källan på det kunde vara valfri homeopat i Sverige. Det är fan oseriöst på OS-nivå.

Det är dessutom allvarligt när mindre begåvade människor ignorerar riktiga läkare och modern medicin. Tänk er bara om någon svagsint stackare med KOL blir lurad att sluta med sina vanliga mediciner och istället andas genom en saltpipa. Det där kan sluta illa.

Uppenbarligen säljer dock de här produkterna och jag kan inte för mitt liv förstå varför. Tänker människor inte efter själv en stund innan de provar saker? För er som INTE kan tänka själv så ska jag ge er några tips innan ni far i väg och spenderar era slantar på trams.

Är ni med? Bra, då kör vi:

Vi säger att du läser i en artikel om just - en saltpipa - och eftersom du faktiskt har lite problem med luftvägarna så blir du nyfiken. Du läser vidare och upptäcker att pipan är otroligt bra! Den kommer inte bara bota dig, den har en massa bonuseffekter! Den hjälper ju mot allt! Till och med brorsans arbetslöse låtsaskompis Egon kommer får arbete om du börjar använda den!

Ungefär här är det bra om du slutar läsa, sträcker upp handen till huvudet och slår knappen till hjärnan till läget "ON". Låt den starta upp och använd den sedan. Låter det för bra för att vara sant? Då är det nog så. Kan du inte omedelbart själv komma fram till att det bara är bullshit redan här... så kolla upp det hela. Kolla bevisen. Se bortom all information som de som säljer in produkten (företag, vän, Facebookgrupp) ger dig och TÄNK EFTER SJÄLV!

"Jag har en vän vars bror har KOL och numera slipper sin medicin tack vare saltpipan" - det påståendet har ingen som helst relevans och därför kan du helt bortse från det. Det kan vara placeboeffekt, vännens bror kan vara dum i huvudet, inte ens ha KOL... whatever... det spelar ingen roll. NOLL relevans.

"JAG märker effekt och därför VET JAG att det fungerar. Testa själv innan du uttalar dig!" - Folk som lurar sig själv och sedan hänvisar till det som "bevis" är bara löjliga. Släng detta "argumentet" på tippen direkt.

"Undersökningar har påvisad effekt på..." -  följt av en lång lista med saker som produkten påstås hjälpa mot. Det följs oftast av flummiga förklaringar om joner, omvända atomer som växelverkar med okända partiklar och annan trams. Allting helt utan källhänvisningar (dvs, VAR kommer informationen ifrån). Jag brukar säga att om du fattar noll så är trovärdigheten i budskapet noll. De gillar nämligen att kräka ur sig konstiga saker som låter enormt vetenskapligt för människor som inte har grundläggade kunskaper i fysik, kemi och biologi. Och det fungerar uppenbarligen... let's face it... det är ju inte de smartaste människorna på jorden som ligger på marken med en saltpipa i munnen och ett öronljus i örat.


"För i tiden..." - bluffprodukter hänvisar mer eller mindre alltid till något mystiskt och oförklarbart eller något i stil med att "även de gamla grekerna visste att..." (vilket de givetvis inte gjorde. De gamla grekerna var lika korkade som oss).

Se Aftonbladets lol-artikel ovan med hänvisning till gruvarbetarna för ett bra exempel.

"Det finns saker och ting i världen vi inte förstår..." - Flummarnas favorituttryck. I annonsen ovan är det "vad det är i saltet som gör att allergier försvinner vet man inte..." Så fort någon använder sig av det här "argumentet" för att rättfärdiga saltpipor, örtlavemang, mystiska magneter etc så sluta genast att lyssna.

Annonserna är utformade för att se "äkta ut". De som försöker kränga de här bluffprodukterna vet såklart att det är total bluff. Därför gillar... nej... ÄLSKAR de att framställa annonser som ser ut att ingå i en tidning eller som en del av en större site. Några snabba exempel (ex1, ex2).

Dessutom gör bluffarna på Saltbutiken.se en riktig fuling på sin hemsida (se bild nedan).

.

Klickar du på länken "Klicka här!" kommer du inte till Aftonbladet utan till ANNONSEN som de har körandes på Aftonbladet. Seriöst, eller hur?

Sist... Google är din vän. Googla skiten ur det. Hittar du inga bevis för att det fungerar så finns det med största sannolikhet inga. Du kommer däremot antagligen hitta en massa sidor där folk varnar dig för produkten. Ett annat tips på din informationsjakt är att ge fan i att läsa genom forum som har ord som "naturmedicin ftw", "det naturliga valet" och andra blomflum-ord i titlarna.

Så där. Nu bör du vara övertygad om att produkten i exemplet är fejk. Du kanske till och med känner dig lite dum som - om ens för en sekund - trodde att det låg någon sanning i påståendet.

Men det är lugnt. För nu när du lärt dig att använda hjärnan på rätt sätt så blir det hela enklare nästa gång någon försöker sälja en flumprodukt till dig.

Och det bästa av allt - du har kvar dina pengar!


Skriv en kommentar

Trodde nästan att du skojjar med dina läsare när du skriver om "saltpipor". Kollade in sidan och fattar nu att dessa exceptionellt dumma människor verkligen existerar. Då undrar man vart huserar så korkade typer? Jo, i Gränna! Alltså bibelbältet i närheten av Jönköping. Jag är inte förvånad...

Pezster 
· Svar till Filip

Hahahaha... det är en sund reaktion du har.

"Ingen är väl så jävla dum att..."

Jodå. Fler än vad man tror.

Det verkar vara ett bra sätt att dryga ut sin inkomst. Funderar på att sälja nermalet träck som skall rökas tillsammans med bark från lövträd. det du hostar upp kommer vara det du lider av och den dåliga smaken visar att det verkligen fungerar! Om jag dessutom lägger til latt det är potenshöjande lär det sälja ännu mer!

Det riktigt vidriga är när de lurar av desperata människor pengar. En kollegas mor blev, när hon var döende i sjukdom, avlurad på ganska stora summor pengar. Någon homeopat som bestämde sig för att blåsa en döende kvinna på tusentals kronor i desperation.

Låga livsformer.

Ärkejuton...ge dem en saltsten, typ de som står i hagarna som kor slickar på...Hmmm, det vart kanske en affärsidé!!

Tack Pezster, jag skrattade så hårt att jag grät på jobbet :-)

Det finns ingen ände på alla dumheter i världen...

Är inte det ett gammalt husmorknep när man är förkyld, att ha en handduk över huvudet och andas in ångor från varmt saltat vatten?! Helt gratis och rensar bihålorna bra.
Men vilka jucklon!

ps. Har du missat Folkpartisten som vill införa nytt räknesystem - 2-10?!

Du kan ju ta dig en titt på den otroligt fantastiska amegastaven också. Den botar allt, precis allt, och på youtube har de fifflat ihop en film om hur fin ordning det blir på blodkropparna när de pekat med denna stav på dem.
Naturligtvis sägs det överallt att den inte funkar, men det är "dom" som inte vill att folk ska bli friska utan hjälp från dyr sjukvård som sprider illasinnade rykten bla bla...

Kommentera