DN skriver om sopsortering i Stockholm. De som inte sopsorterar ska få betala mer. Hmm... alltså kan man betala för att slippa hålla på med tramset? Det är ju super!

Det är lysande att införa en avgift så att man slipper allt tjat. Kan du tänka dig att lägga en tusenlapp om året för att slippa sopsortera? För att slippa flytta runt på avfall medan behållare? Självklart. Vem fan vill inte det? En tusenlapp om året för att slippa göra något varje dag? Vad blir det? 3 spänn om dagen? Snacka om lätt beslut.

Fast just nu påverkar det där inte mig. Vi har frivillig sopsortering där jag bor. I soprummet finns det ändå mer behållare än vad jag orkar hålla reda på. Och folk står där inne i lukten flera minuter åt gången. Själv öppnar jag dörren och siktar bara på de där två stora gröna grejjorna. Oftast träffar jag.

Det enda i återvinningsväg jag har gjort är pet-flaskor. Fast när jag såg alla andra som stod där i butiken med sina flaskor i egna fuktiga små tygpåsar (plast är en dödssynd i dessa köer) så upptäckte jag att detta är inget jag tänker göra om. Någonsin.

Jag försökte en gång få de lokala idrottsföreningarna att knalla runt och erbjuda sig ta hand om hemmens pet-flaskor och aluminiumburkar. Om alla knattarna gick runt och gjorde det så kunde det lätt bli lite sköna stålar till deras verksamhet. Men det gick inte. Folk ville nämligen hellre panta sina "värdefulla" flaskor och burkar själv istället för att ge det till ungdomars aktiviteter. Snåla jävlar.

Jag förstår att det bara är en tidsfråga innan alla miljönissar får igenom dödsstraff på de som inte sopsorterar... men som det ser ut nu behöver jag inte tänka på det. Jag kan betala för att slippa. Jag kan helt enkelt köpa mig fri. 

2 -

Skriv en kommentar

Det sjuka är att i regel, när lägenheter får soprum istället för det där gamla härliga sopnedkastet trappuppgången, så HÖJER ASEN HYRAN/MÅNADSKOSTNADEN PGA ATT MAN NU HAR MÖJLIGHET ATT SOPSORTERA!

Pardon för versaler, men alltså. Betala mer för att få hantera sin skit even more är ju helt sjukt. Vi som inte pallar sortera borde få slippa den där soprumsavgiften istället.

Pezster 
· Svar till Alexandra

Jag hör/märker att vi är helt överens.

Med ditt resonemang kan vi även ta upp bankerna och deras jävla internetavgift.

"Här ni kan göra jobbet själv via internet... så slipper vi... och... erhm... vi vill ha betalt för det med..."

Idiotiskt.

Jag blir helt nostalgisk när jag tänker på de där sopnedkasten... ah... det var tider det.

Är är straffavgifter rätt väg att gå för att genomföra förändringar, eller borde man belöna de som gör rätt istället?
elsashalsa.se/?p=995

Pezster 
· Svar till Elsa

Jag ser det inte som en straffavgift. Jag betalar för att slippa. Så det är lugnt.

INGET kan få mig att åka till återvinningsstationen enbart för att göra mig av med några lampor. INGET kan få mig att gegga runt med äckliga sopor.

Jag måste börja med att berätta att jag är totalt oinsatt och ointresserad av sopsortering, så ha lite mercy när ni läser min fråga...

Vad händer med soporna egentligen?
Dumpas inte all skit på tippen i en enda stor röra ändå?
Eller är det old school nu och de har olika soptippar där de bränner olika typer av skräp?

Haha Pezter jag har både och-gissa vilket jag väljer :D

Pezster 
· Svar till Mobwoof

Självklart spolar du ned batterier och gamla mediciner i toaletten och slänger resten i närmsta tunna och funderar sedan inte mer på det ;)

Vi har sopnedkastet kvar. Ut i trapphuset i kalsingar och t-shirt, upp med luckan, ner med skiten klart!

Pet flaskor? jodå, det pantar jag faktiskt i bland, brukar stoppa dem i en plastpåse, lägga dem i bakluckan på min 86a 528a och åka 5 min till shoppingcentret i F****a, parkera på nedre plan, bredvid ingången gå in, panta skiten, köpa häägen-dadz, åka hem.

Bilturen och den influgna glassen borde miljöko... Visa hela »

Ah...goa Sverige. Bor numera i Dubai - här skrattade lokalborna gott när jag första dan på kontoret frågade var de samlade upp tomma vattenflaskor...och nerför sopnedkastet från 26e våningen klingar och klangar det glatt från de aluminiumburkar, glasflaskor och annat som samsas i påsen! :-D

Pezster 
· Svar till Christian

Pratar du med "lokalborna"?!?!?! ;)

Hm, just nu står det 7 större sopsäckar med PETflaskor och ölburkar ute på tomten 1 sopsäck och en större pappkasse på jobbet... Förra sommaren gick det förbi några ungdomar som samlade pantflaskor, dom fick 10 säckar av oss. Är för lat att panta själv men inte f-n vill man att panten går till spillo. I grannkommunen kräver dom att man skall börja sortera ut matavfall för biogasproduktion. Till... Visa hela »

Tänkte bara informera lite angående avfallshantering. Tidigare lades det mesta utav avfallet på stora tippar. Så är inte längre fallet beroende på högre miljökrav samt straffskatter på deponi. Som det nu är kostar det ungefär 3000kr/ton att lägga något på deponi (pris till kund). Istället eldas mer och mer avfall i fjärrvärmeverk, det har fördelen att man slipper straffskatten plus att man kan s... Visa hela »

CG: lol!

Varför sortera överhuvudtaget? Kasta skiten i sjön bara eller på gatan som man gjorde på medeltiden. Förresten, det är ju många som gör i alla fall. Själv grovsorterar jag i brännbart, icke brännbart, matavfall och elektronik. Det räcker. Din ide, Pezter, om de lokala idrottsföreningarna var annars lysande. Synd att den inte fungerade :)

Pezster 
· Svar till Eduronflux

Tack. Jag tycker också det var synd.

Hade ett orginal några kvarter bort som löste det helt själv, han slängde ut veckans sopor på gården, på med lite bensin och TJOOOFFF...annars får jag också en nostalgikick av de där sopnedkasten, speciellt när man hade en riktigt ljudlig kombo, eller det elaka välmående rus man fick då man kastade i räkskal 10 minuter efter hämtning, samtidigt som man skulle åka bort en vecka:)

Nej usch, jag hatar sopnedkast! När jag och två polare delade på en lägenhet vid Mariatorget hade vi sopnedkast och det sög! Var ju omöjligt att få ner pizzakartongerna...

Alltså, jag lagar inte tillräckligt mycket mat själv för att få något över att sortera i en separat påse. Annars sorterar jag elektronik, papper och batterier. Papper är lättast; så fort jag får tidningen dumpar jag... Visa hela »

öh... hur fungerar detta? hur vet de om jag INTE sopsorterar? Ska de installera en liten kamera och registrera vart jag dumpar mitt träck, eller vadå?

Sortera miljöfarligt avfall som batterier och dom miljövänliga glödlamporna med kvicksilver är bra för miljön. Men övrigt borde vara bättre att lägga på hög eller bränna.

Kommentera