Klicka på bilden


Sportlovsvecka, mindre-trafik-i-stan-vecka, många stockholmares favoritvecka. Främst av två skäl. Mer luft på gator och torg. En mindre invasion av Åre by. Den lilla jämtlandsbyn har nuförtiden mer gemensamt med en välbärgad stockholmsförort än en sömnig norrlandsort.


Visst är pistarna i Åre fulla av stockholmare som njuter av skidåkning i världsklass. Själv var jag här i mitten av januari en första gång för säsongen. Då var stämningen hög på after sjiin men tempot lagom hektiskt i backarna.

Mitt favorit tillhåll heter Copperhill Mountain Lodge (se bilder ovan) som i mina ögon är ett av Sveriges hetaste och mest genomtänka designhotell. Få ställen i Norden har samma höga internationella touche på sin design.
På söndag bär det av upp norr igen för min del, och i dessa sportlovstider så väntar nog lite mer köande i liften än sist i januari. Vad gör det när Åre är så full av godbitar? För om stockholmarna drar hemåt nu när sportlovsvecka 9 lider mot sitt slut, så väntas nya skaror feriefirande ungdomar, barn och familjer från övriga Sverige.
Vilka stockholmare är då kvar? Jo, givetvis Herr Andersson (också känd som TV-Melker) som driver sin eftertraktade krog Fjällpuben säsong efter säsong. Rödingen här fortsätter att vara en omtalad klassiker.
Fler stockholmskrogar börjar ploppa upp med en Årefilial. Supper (på stockholmsadressen Tegnérgatan 37) erbjuder sydamerikanska smaker i välkomponerade portioner. Smårätter när de är som bäst!
Stockholmsklassikern Wallmans drar även i år fulla hus på sin after skii. Showteamet med bland annat supertalangen Emma Andersson (läs: Melodifestivalskandidat skrivet i pannan, var så säkra), har en bra bredd med en internationell touche.


Kära stockholmare - visst är det skönt att ibland få lämna stadens tullar. Men bara om vi kan få uppleva lagom dos landet och lagom dos igenkänning. För det är då vi mår som bäst, vi nollåttor!

Skriv en kommentar

Nice. Jag vill med!

Fäviken!!!

Kommentera