Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Fira helgen med fokus på lyxiga förmiddagar. Eller varför inte en härlig brunch på stan? Det finns några härliga frukoststopp utspridda på stan. Oavsett stadsdel så finner man den där lilla extra kärleken till frallan, kaffesortimentet och latten.

 

Själv bor jag på Kungsholmen och då råkar jag ha nära till ett favvostopp som flera kungsholmsbor hittat till. Mocco på hörnet Kungsholmsgatan och Pipersgatan har ett löjligt frestande sortiment av bakvärk och kakor (se bild ovan). Mysfaktorn är hög och man märker att gästerna gärna stannar länge.
Om man nu är uppe tidigt och ränner i Birkastan så ska man genast bege sig till Mellqvist Café & Bar (Rörstrandsg. 4). Här är det hembakat och färskt så det förslår om morgnarna. Också lite roliga kombinationer på frukostmackorna.
Citybesökare är ju inte direkt bortskämda med mysiga caféalternativ men är det lördag aå bör det givna valet vara Pontus! På Brunnsgatan 1. Visst är det här lyxvarianten och à la carte-upplägget gör det bara ännu härligare. Men värt vartenda krona!

Galleriamingel är den nya flugan och nu vill Stockholmarna stå med vinglaset i ena handen och shoppingpåsarna i den andra. MOOD Stockholm, Brunogallerian och Sturegallerian är de populäraste tillhållen.

 

Ikväll väntar aw (afterwork) med tjejerna. Givna slagord som Riche, Riche, Riche eller S-T-U-R-E-H-O-F har på sista tiden sakta men säkert ebbat ut. Mailkonversationen under veckan har gått i stil med:
'Nej, inte det stället igen. Bara trötta gamla män där med ostrukna skjortor.' Eller, 'vadå, serverar de ens en bra Chablis där längre?'. Tjejgänget verkar onekligen trötta på våra intrampade, gamla stråk.
Däremot ljuder plötsligt nya termer som 'shoppingöl', 'torghäng' och 'galleriamingel' på flera håll. Vem jag än tycks prata med på sista tiden så föreslår alla i vänskapskretsen stans gallerior som mötesplats för awn.
Inte mig emot, och ska jag dricka vin i galleriamiljö så får det gärna bli på en av dessa 5 favoriter:

 

1. Boqueria, Mood Stockholm
2. Ljunggren, Brunogallerian
3. Tures, Sturegallerian
4. EAT, Mood Stockholm
5. Imperiet, Skrapan

 

Påsklovsvecka i Stockholm - nästan lika ödslig och skön som sportlovsveckan. Populära ställen som Nytorget Urban Deli och matdiskarna i Saluhallen har nu mindre väntetider och erbjuder selektivt utbud för middan hemma.

 

Av alla mina matfavoriter i stan så har jag några speciella mathål som erbjuder det bästa till matlagningen. Som social och mingelglad stockholmare är det alltid lika lockande att käka ute på en av stans alla mattillhåll. Men flera gånger i veckan vill man bara dona och stöka där hemma.

Dessutom har jag blivit mycket bättre på att laga gediget bara till mig själv. Varför ska singelhushåll alltid bli omnämnda i samband med 'laga lätt', 'laga snabbt', 'enkelt men gott'?
Nytorget Urban Deli (se bild ovan) har sedan starten erbjudit nytorgsborna det där lilla extra. Vare sig det är ekologiskt eller närodlat så har man alternativet för köttälskare som vegetarianer. Lika brett utbud är det i Saluhallen (eller 'Hallen' som östermalmsborna själva säger). Även här är det många gånger ekovaror som kännetecknar handlarna. Väl värt en omväg om man nu inte bor på Östermalm. Vasastadsborna blir heller inte utan. Matdistriktet på Rådmansgatan 57 har ett imponerande utbud med lite mer udda varumärken och nötter på lösvikt.


Aprilsol på shoppingrundan eller inte - spelar mindre roll när nya Moodgallerians varma promenadstråk erbjuder ett behagligt shoppingklimat oavsett väderlek. Jag testade lördagsrusning på Stockholms nyaste shoppingadress.


Det dröjer inte länge innan jag charmas av gallerians lika delar mode och mat - två av mina favoritingredienser på lördagsrundan. Här i Mood Stockholms moderna värld behöver jag som konsument inte välja, under ett och samma tak får jag nämligen allt: mode, accessoarer, skor, mat, färskpressad juice och gott kaffe. Kurrar magen? Knappas länge när kök från hela världen, och då menar vi verkligen alla kontinenter, är representerade tillsammans med några av stans kändaste krögare.
Även om butikerna ligger tätt och gångarna är rätt trånga så upplevs det inte kaotiskt eller klaustrofibiskt. Detta trots att det just varit premiärhelg. Jag och min väninna Simone strosade ledigt runt bland smyckebutiker och skoaffärer och shoppade loss.
Kändisarna är många i gallerian, även om man satsat mycket på mindre mixbutiker som samlat egna in-house-märken och designermärken. Melker är här (restaurang Vigårda), Vassa-gruppen har Boqueria och LUX Stockholm har öppnat systerkrogen EAT - European Asian Taste.
På shoppingfronten är mina favvisar Stockholm Market (blandade high-end-labels), Rodebjer, Companys (blandade danska märken som Designer's Remix, Saint Tropez och In Wear) samt Retro Industry.


Bild: Ett par skitsnygga sandaletter från Bruno Premi, från butiken Marietti. Jag och Simone nere till höger. Vi avslutade lördagen lika flådigt med middag på Miss Voon och drinkar på Vassa Eggen. Kan en lördag bli bättre?

Klicka på bilden


Vi är tagna på sängen igen - vårens första soldagar avslöjar våra bristfälliga klädalternativ när värmen nu kommer. Det är dags att investera i våra nya vår- och sommargarderober. När vi ändå är på stan, ställer om till sommartid och inventerar våra hem kan det vara en bra tid att se över inredningen där hemma. Jag har listat mina hetaste shoppingadresser just nu.


1. Par Courrier, Karlbergsvägen 36
Superaktuella Par Courrier står just nu för dekoren i Malous studio (se bild) i 'Efter 10' på TV4. Deras kolonialromantiska inredning ger värme till alla stockholmsvita väggar.
2. MOOD Stockholm, mellan Regeringsgatana och Norrlandsgatan
Huvudstadens vräkigaste annonskampanj är signerad Mood och de öppnar idag. Butiker som Club Monaco (premiär i Sverige), Rodebjer, Alessi och Companys ska inspirera till sommarmodets garderob.
3. Illums Bolighus, Hamngatan 27
Om jag fick bestämma, och inte min plånbok, då skulle hela mitt hem inredas av Illums trendkänsliga sortiment. Märken som Holmegaard (glas), Georg Jensen (silver och stål) och VIPP (trendiga papperskorgar) är bara några av många marknadsledande märken.
4. L'occitane, Hamngatan 11
Medan mitt hem ska fyllas med Illum-design, ska min kropp få bada i L'Occitanes återfuktande produkter. Just nu gillar jag mest deras handkräm Cocoa Flower (se bild). Håller mina nymanikyrerade händer fräscha.
5. Essie, bland annat på Kicks
Mitt favvolack just nu heter Ole Caliente från Essie (se bild). Dessa lack sitter som berget och är så enkla att applicera. Lita inte på mig, prova!

Visar 1-5 av 172