Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Här pågår initiativ för att stötta Ukraina

·

Kriget i Ukraina har fått många att vilja engagera sig. Sedan det ryska intåget startade har mängder av initiativ dragits igång för att stötta Ukrainas befolkning och donera intäkter till välgörenhetsorganisationer och insamlingar. Nedan ger vi tips på restauranger och andra initiativtagare runt om i landet som på ett eller annat sätt samlar in bidrag till Ukraina och människor på flykt.

Söderhjälpen

Välgörenhetsauktion till förmån för Röda Korset

Kommunikationsbyrån A World Beneath (AWB) har gått ihop med sina vänner på Södermalm och dragit i gång initiativet Söderhjälpen – en välgörenhetsauktion till förmån för Röda Korsets hjälparbete i Ukraina. Den 31 mars - 3 april auktioneras matupplevelser ut på Tradera, där du bland annat kan buda hem en Cocktail Master Class med Bergman på Tjoget eller en 5-rättersmiddag och inträde på Fotografiska för fyra personer.

DoMa

Insamling med Rädda Barnen

DoMa, som drivs av Dorotea Malmegård, har startat en insamling tillsammans med Rädda Barnen för att samla ihop pengar till behövande barn i Ukraina. Länken till insamlingen finns i biografin på DoMas Instagram.

Lucca

Hemsida

Donationer till flyktingar i Skokloster

Barnklädesbutiken Lucca skänker plagg från tidigare kollektioner till Skokloster, där Fredrik von Essen har öppnat sitt boende för kvinnor och barn från Ukraina. Fram till torsdag den 17 mars tar Lucca även emot plagg som är i gott skick i butiken på Nybrogatan 34. Det går även att swisha pengar till mat för flyktingarna i Skokloster, eller skänka kläder, mat och annat på Skoklostervägen 89. Pengar swishas till 073-688 92 21 med "Ukrainahjälp" som meddelande.

Avicii Arena

Hemsida

Hela Sverige skramlar

Lördag den 2 april arrangeras en insamlingskonsert på Avicii Arena i solidaritet med Ukraina. Biljettintäkterna går till sex olika organisationer och under kvällen medverkar kända svenska artister utan att ta betalt. Gina Dirawi, Peter Jöback, Miriam Bryant, Ola Salo
 och Benjamin Ingrosso
 är några av de som uppträder. Biljetterna släpps fredag den 18 mars klockan 10 via helasverigeskramlar.nu och aviciiarena.se.

STHLM Brunch Club

Donerar intäkter till Röda Korset

Under hela mars månad donerar Sthlm Brunch Club intäkter från försäljningen av månadens shake till Röda Korset och deras arbete i Ukraina.

Nordic Choice Hotels

Samarbetar med UNICEF

Petter Stordalens Nordic Choice Hotels, där bland andra Clarion, Nordic Light Hotel, At Six och Hobo ingår, samlar in pengar till samarbetspartnern UNICEF. Länk till insamlingen finns här. Det går även att donera sina Nordic Choice Club-poäng till UNICEF via hemsidan.

Stockholms filmfestival Junior

Kampanj med Rädda Barnen

Stockholms filmfestival Junior, som går av stapeln den 28 mars till 2 april, har startat en kampanj tillsammans med Rädda Barnen för att samla in pengar till alla barn som drabbas av kriget i Ukraina. Länk till insamlingen finns här.

Lindra

Överskottet går till biståndsinsatser

Lindra skänker överskottet från sina secondhandbutiker till biståndsinsatser till Ukraina. Hos Lindra hittar du bland annat begagnade möbler, inredning, kläder och leksaker.

Atmajyoti

Hemsida

Yoga för Ukrainas barn

Lördag den 19 mars klockan 8-9.15 har yogastudion Atmajyoti en donationsbaserad klass där alla pengar går direkt till barnsjukhus i Kiev. Det går att delta både på plats på Sigtunagatan 8 och online. Efter klassen hålls en teceremoni där flyktingar från Ukraina deltar. Läs mer och boka här.

Nordiska museet

Insamling till Ukrainas museer

Nordiska museet har startat en fond för att samla in ekonomisk hjälp för att rädda Ukrainas kulturarv, i första hand gäller det Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev. Helgen den 5-6 mars donerade Nordiska museet och Norsk Folkemuseum alla intäkter till fonden.

#CookForUkraine

Engagerar sig genom att laga mat

White Guide har tidigare uppmärksammat #CookForUkraine, ett initiativ som på kort tid har engagerat krogar, kockar och privatpersoner världen över. Initiativet startades av två London-baserade kockar, den ena född i Ryssland och den andra i Ukraina, tillsammans med UNICEF dagen efter invasionen. En av dem som stöttar initiativet är Seiran Sinjari.

Kasai

Samlar in donationer till flyktingar

Den 13-15 mars samlade Kasai in donationer till flyktingar från Ukraina som anlänt till Stockholmsområdet, bland annat efterfrågades babyprodukter, barnmat, hygienartiklar, kläder, leksaker, filtar, Resorb och Alvedon. Donationerna samlades in hos Kasai på Linnégatan 10. Läs mer här.

Aster

Mat- och dryckesmarknad för UNHCR

Söndag den 13 mars arrangerade Aster i Malmö en mat- och dryckesmarknad där alla intäkter går till UNHCR och deras arbete världen över. På marknaden deltog flera restauranger och butiker. Läs mer om marknaden här.

Punk Royale

Medverkat i Chefs for Humanity

Den 6 mars medverkade Punk Royale i välgörenhetsmiddagen Chefs for Humanity i Helsingfors, där alla intäkter gick till UNICEF Finland för att hjälpa familjer och barn i Ukraina.

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;