Här hittar du Stockholms bästa teatrar

Stockholm bjuder på mängder av bra teateruppsättningar och föreställningar för alla smaker - allt från Strindbergs klassiker till succémusikaler, fars och modern performance. Kolla in Sveriges skådiselit och upptäck ny scenkonst med hjälp av vår guide till Stockholms bästa teatrar. Guiden innehåller såväl stora och väletablerade som små och intima teaterscener, och vi ger även tips på bra restauranger i närheten av varje ställe att kombinera teaterbesöket med.

Se även:
- Museer: Den stora guiden över Stockholms bästa museer
- Aktiviteter: Den kompletta guiden till aktiviteter i Stockholm

Dramaten: Svensk nationalscen för teater
Anrika Dramaten, Sveriges nationalscen för teater, har två scener i teaterhuset vid Nybroplan där såväl klassiker som nyproduktioner sätts upp för alla åldrar. Dramaten har genom åren agerat scen för våra största dramatiker och skådespelare och sedan 1997 finns även en filial på Elverket.
Restaurangtips i närheten: I anslutning till Dramaten finns bl a den avslappnade kvarterskrogen Frippe, även kallad Dramatens Bakficka.
Mer information: Dramaten, Nybroplan, Östermalm

Stockholms Stadsteater: Brett teaterutbud på Kulturhuset
Sedan 1990 huserar Stadsteatern i Kulturhuset på Sergels Torg. Verksamheten inkluderar allt från en bred teaterrepertoar till dans, konst och design. Teatern har ett flertal scener med uppsättningar som sträcker sig från klassiker till performance, soppteater, barnteater och dockteater för både barn och vuxna.
Restaurangtips i närheten: Inne på Kulturhuset finns ett flertal restaranger att välja mellan, bl a Nooshi, Teaterbaren, BarCelona Tapasbar och Café Panorama.
Mer information: Stockholms Stadsteater, Sergels Torg, City

China Teatern: Från stumfilm till succémusikaler
På China Teatern i Berzelii park ser du inte minst stora musikaler och standup med kända komiker. Teatern byggdes som en stumfilmsteater och har genom åren varvat varieté och revy med film och artistframträdanden. Cats, Fame och Hair är några exempel på berömda musikaler som har satts upp här sedan 80-talet.
Restaurangtips i närheten: Grannarna Berns Asiatiska och Bistro Berns ligger precis intill, och på Norrmalmstorg hittar du även franskt på Vau De Ville.
Mer information: China Teatern, Berzelii Park 9, City

Göta Lejon: Populär musikalscen med stora artister
Om du gillar musikaler så har du hamnat helt rätt. Göta Lejon, som först var en biograf, invigdes på Söder 1928 och har på senare år satt upp succémusikaler som The Sound of Music, Romeo & Julia och Evita. Salongen har plats för 1 120 besökare, varav 735 på parkett och 385 på balkongen.
Restaurangtips i närheten: Teatersupé kan förbeställas inför besöket, annars hittar du t ex franska brasseriet Södra Sällskapet runt hörnet på Åsögatan, Malmens hotellrestaurang några meter bort på Götgatan och Exit Lounge & Bar i korsningen Götgatan/Folkungagatan.

Scalateatern: Humorshower mitt i city
Denna lilla privatteater startades 1918 och drivs i dag av bland andra komikern Henrik Dorsin. Utöver teater visas humorshower och musikföreställningar, och du hittar även en nyinstallerad restaurang samt en bar i foajén.
Restaurangtips i närheten: Bara några snabba steg bort pån Wallingatan huserar ambitiösa, men lika avslappnade Restaurang Sensum.
Mer information: Scalateatern, Wallingatan 32-34, City

Orionteatern: Annorlunda scen i gammal verkstad
Orionteatern ligger sedan 1983 i en gammal verkstad på Söder och är perfekt för den som letar efter en alternativ scenupplevelse utanför mainstreamfåran. Teatern har ett eget stall för djuren som medverkar i uppsättningarna, något som kan vara bra att veta om du är allergisk.
Restaurangtips i närheten: Italiensk-libanesiska kvarterskrogen Elies Kök & Bar ligger några steg bort och lockar många teaterbesökare.
Mer information: Orionteatern, Katarina Bangata 77, Södermalm

Playhouse Teater: Nytt från New York
Sedan hösten 2015 flödar New York-vibbarna på Drottninggatan 71. Här ligger numera Playhouse Teater, som visar nya pjäser från New York (spelas på svenska) och även arrangerar readings. I direkt anslutning hittar du även teaterns bar och restaurang som präglas av Manhattan-känsla.
Restaurangtips: Teaterns egen N.Y. Bar & Restaurant serverar säsongsanpassad mat med inspiration från New Yorks olika kök, samt drinkar i Manhattanbaren.
Mer information: Playhouse Teater, Drottninggatan 71, City

Teater Giljotin: Väletablerad friteater i Vasastan
Teater Giljotin vid Sankt Eriksplan tänjer på genregränserna och visar experimentella och omtalade föreställningar - såväl nya produktioner som omtolkade klassiker. Sedan starten 1989 har teatern bland annat samarbetat med kända dramatiker som Jon Fosse, Lars Norén och Inger Edelfeld.
Restaurangtips i närheten: Teater Giljotin har ett hemtrevligt café, annars hittar du även vin och italiensk mat runt hörnet på Grappa.
Mer information: Teater Giljotin, Torsgatan 41, Vasastan

Maximteatern: Kändistät, blandad kompott
Komiker som Özz Nûjen och Jonas Gardell, kändistäta Strindbergdramer och berömda klassiker i stil med Trollkarlen från Oz och A Christmas Carol. Maximteatern gästas av många bekanta namn och har sedan 2012 Mikael Persbrandt som delägare. Här finns något för varje ålder och smak.
Restaurangtips i närheten: Några steg runt knuten ligger kvarterskrogen Broms, en populär kombination av bistro och delikatessbutik.
Mer information: Maximteatern, Karlaplan 4, Östermalm

Moderna Dansteatern: Modernt och utmanande
Sugen på att se kontemporär dans och koreografi? Då är det till MDT du ska gå. En modern plattform som sedan 1986 samarbetar med nya och lite mer oprövade talanger, såväl svenska som internationella, och ger plats för utmanande scenkonst. Inrymt i en gammal torpedverkstad på Skeppsholmen.
Restaurangtips i närheten: Ta en kort promenad över Skeppsholmsbron till Blasieholmen och hemtrevliga hotellkrogen Lydmar.
Mer information: Moderna Dansteatern, Slupskjulsvägen 30, City

Oscarsteatern: Välbevarad 100-åring
Med över 100 år på nacken är Oscarsteatern en av stans riktiga teaterklassiker. Här har stora musikaler som Fantomen på Operan satts upp, men också fars och revy. Idag ser du komedier med kända skådisar och mycket annat för varje smak.
Restaurangtips i närheten: På teatern hittar du restaurangen Tredje Raden, annars ligger den helgjutna fiskrestaurangen Stockholm Fisk precis vid Cityterminalen på Vasagatan. Ett annat närbeläget och passande alternativ är den kontinentala hotellkrogen Teaterbrasseriet.
Mer information: Oscarsteatern, Kungsgatan 63, City  

Wallmans Intiman: Mysig teater med brett register
Intiman har funnits sedan 1950 och ägnar sig åt allt från fars till traditionell teater, tragedier och standup. Här uppträder många populära skådespelare, artister, komiker och dansare, och med sammanlagt 584 platser fördelade på parkett och balkong är teatern lika intim som namnet antyder.
Restaurangtips i närheten: Intill teatern ligger stans mesta husmansklassiker, Tennstopet, och lite längre ner på Odengatan hittar du den populära kvarterskrogen Storstad.
Mer information: Wallmans Intiman,
Odengatan 81, Vasastan

Strindbergs Intima Teater: Teater i Strindbergs anda
På Intima Teatern spelas såväl kritikerrosade Strindbergdramer som eget, nyproducerat och samarbeten med exempelvis Dramaten och Stockholms Stadsteater. Dessutom satsas det mycket på barn och ungdom. Teatern initierades från början av August Strindberg själv, och känslan lever kvar.
Restaurangtips i närheten: Runt hörnet hittar du trendiga Cloud Nine med influenser från Indokina.
Mer information: Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, City

Andra guider du kanske är intresserad av
- Museer: Den stora guiden över Stockholms bästa museer
- Aktiviteter: Den kompletta guiden till aktiviteter i Stockholm
- Mysiga restauranger: Guiden till mysiga restauranger i Stockholm

Om guiden till Stockholms bästa teatrar
Guiden till bra teatrar i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra teater i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta