Här hittar du Stockholms bästa teatrar

Här hittar du Stockholms bästa teatrar

Stockholm bjuder på mängder av bra teateruppsättningar och föreställningar för alla smaker - allt från Strindbergs klassiker till succémusikaler, fars och modern performance. Kolla in Sveriges skådiselit och upptäck ny scenkonst med hjälp av vår guide till Stockholms bästa teatrar. Guiden innehåller såväl stora och väletablerade som små och intima teaterscener, och vi ger även tips på bra restauranger i närheten av varje ställe att kombinera teaterbesöket med.

Innehållsförteckning
 1. Stockholms bästa teatrar
  1. Dramaten – Svensk nationalscen för teater
  2. China Teatern – Från stumfilm till succémusikaler
  3. Strindbergs Intima Teater – Teater i Strindbergs anda
  4. Göta Lejon – Populär musikalscen med stora artister
  5. Scalateatern – Humorshower mitt i city
  6. Orionteatern – Annorlunda scen i gammal verkstad
  7. Playhouse Teater – Nytt från New York
  8. Teater Giljotin – Väletablerad friteater i Vasastan
  9. Maximteatern – Kändistät, blandad kompott
  10. Moderna Dansteatern – Modernt och utmanande
  11. Oscarsteatern – Välbevarad 100-åring
  12. Intiman – Mysig teater med brett register

Stockholms bästa teatrar

Dramaten

Hemsida

Svensk nationalscen för teater

Anrika Dramaten, Sveriges nationalscen för teater, har två scener i teaterhuset vid Nybroplan där såväl klassiker som nyproduktioner sätts upp för alla åldrar. Dramaten har genom åren agerat scen för våra största dramatiker och skådespelare.

Tips på restauranger i närheten: Restaurang Frippe, Artilleriet

China Teatern

Hemsida

Från stumfilm till succémusikaler

På China Teatern i Berzelii park ser du inte minst stora musikaler och standup med kända komiker. Teatern byggdes som en stumfilmsteater och har genom åren varvat varieté och revy med film och artistframträdanden. Cats, Fame och Hair är några exempel på berömda musikaler som har satts upp här sedan 80-talet.

Tips på restauranger i närheten: Berns Asiatiska, Berns Bistro & Bar och Vau De Ville.

Strindbergs Intima Teater

Hemsida

Teater i Strindbergs anda

På Intima Teatern spelas såväl kritikerrosade Strindbergdramer som eget, nyproducerat och samarbeten med exempelvis Dramaten och Stockholms Stadsteater. Dessutom satsas det mycket på barn och ungdom. Teatern initierades från början av August Strindberg själv, och känslan lever kvar.

Tips på restauranger i närheten: Cloud Nine Food & Cocktails och Strindbergs Intima Teater.

Göta Lejon

Hemsida

Populär musikalscen med stora artister

Om du gillar musikaler så har du hamnat helt rätt. Göta Lejon, som först var en biograf, invigdes på Söder 1928 och har på senare år satt upp succémusikaler som The Sound of Music, Romeo & Julia och Evita. Salongen har plats för 1 120 besökare, varav 735 på parkett och 385 på balkongen.

Tips på restauranger i närheten: Södra Sällskapet, Malmen Restaurang & Cocktailbar och Exit Lounge & Bar.

Scalateatern

Hemsida

Humorshower mitt i city

Denna lilla privatteater startades 1918 och drivs i dag av bland andra komikern Henrik Dorsin. Utöver teater visas humorshower och musikföreställningar, och du hittar även en nyinstallerad restaurang samt en bar i foajén.

Tips på restaurang i närheten: Restaurang Sensum.

Orionteatern

Hemsida

Annorlunda scen i gammal verkstad

Orionteatern ligger sedan 1983 i en gammal verkstad på Söder och är perfekt för den som letar efter en alternativ scenupplevelse utanför mainstreamfåran. Teatern har ett eget stall för djuren som medverkar i uppsättningarna, något som kan vara bra att veta om du är allergisk.

Tips på restaurang i närheten: Elies Kök & Bar.

Playhouse Teater

Hemsida

Nytt från New York

Sedan hösten 2015 flödar New York-vibbarna på Drottninggatan 71. Här ligger numera Playhouse Teater, som visar nya pjäser från New York (spelas på svenska) och även arrangerar readings. I direkt anslutning hittar du även teaterns bar och restaurang som präglas av Manhattan-känsla.

Tips på restaurang i närheten: N.Y. Bar & Restaurant

Teater Giljotin

Hemsida

Väletablerad friteater i Vasastan

Teater Giljotin vid Sankt Eriksplan tänjer på genregränserna och visar experimentella och omtalade föreställningar - såväl nya produktioner som omtolkade klassiker. Sedan starten 1989 har teatern bland annat samarbetat med kända dramatiker som Jon Fosse, Lars Norén och Inger Edelfeld.

Tips på restaurang i närheten: Teater Giljotin.

Maximteatern

Hemsida

Kändistät, blandad kompott

Komiker som Özz Nûjen och Jonas Gardell, kändistäta Strindbergdramer och berömda klassiker i stil med Trollkarlen från Oz och A Christmas Carol. Maximteatern gästas av många bekanta namn och har sedan 2012 Mikael Persbrandt som delägare. Här finns något för varje ålder och smak.

Tips på restaurang i närheten: Broms, Artilleriet

Moderna Dansteatern

Hemsida

Modernt och utmanande

Sugen på att se kontemporär dans och koreografi? Då är det till MDT du ska gå. En modern plattform som sedan 1986 samarbetar med nya och lite mer oprövade talanger, såväl svenska som internationella, och ger plats för utmanande scenkonst. Inrymt i en gammal torpedverkstad på Skeppsholmen.

Tips på restaurang i närheten: Lydmar.

Oscarsteatern

Hemsida

Välbevarad 100-åring

Med över 100 år på nacken är Oscarsteatern en av stans riktiga teaterklassiker. Här har stora musikaler som Fantomen på Operan satts upp, men också fars och revy. Idag ser du komedier med kända skådisar och mycket annat för varje smak.

Tips på restaurang i närheten: Stockholm Fisk.

Intiman

Hemsida

Mysig teater med brett register

Intiman har funnits sedan 1950 och ägnar sig åt allt från fars till traditionell teater, tragedier och standup. Här uppträder många populära skådespelare, artister, komiker och dansare, och med sammanlagt 584 platser fördelade på parkett och balkong är teatern lika intim som namnet antyder.

Tips på restauranger i närheten: Tennstopet och Storstad.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;