Recension av Restaurang Ilse – av Adam L.

·

Edit: Nu har jag varit så många gånger på Ilse (kanske 3 gånger middag och 6-7 gånger på lunch) och varit nöjd att jag måste höja betyget till en 5:a. Det är kvalité rakt igenom, otroligt stabilt både vad gäller mat och service. Vid några (få) tillfällen (främst lunch), har det varit lite lite folk, men det är inget som stör mig, framför allt inte om man sitter i baren mot kockarna.

---

BonBon Deli, ett gammalt favorit-hål i väggen, blev en ny favorit i Duck n Crab. Nu har den gamla favoriten BonBon (smårätter som serverades på ett väldigt speciellt sätt) blivit Ilse. Krögaren är densamma, Jonas Wigert, och med tre av tre rätt innan så var förväntningarna ganska höga när jag gick in på Ilse för en spontanmiddag igår.

Om vi börjar med lokalen. Lite klassisk, lite modern och väldigt "fin", men utan att för den delen bli stel (dvs. du måste inte ha kostymen på dig). Mysigt och passar de flesta tillfällen, förutom ev. om man är ett större grabbgäng som ska ut och stöka och låta... Restaurangen upplevs väldigt liten, men räknar man platserna borde man komma upp över 40 platser skulle jag gissa. Väldigt trevlig lokal hur som helst.

Menyn är uppdelad i fem delar: ostron (tre olika), tartes (tre olika pajliknande rätter), förrätter, huvudrätter och dessert. Förrätterna är kanske runt 5 st och huvudrätterna något liknande. Många av förrätterna går dock att välja som "hel", vilket gör att alternativen för huvudrätter blir lite fel.

Vi började med ett halvt dussin ostron. Vi tog det billigaste av de tre alternativen. Vi satt i "baren" mot köket, vilket jag alltid tycker är trevligt. Kocken serverade ostronen, och han berättar att han vill bjuda på två extra av en lite finare sort, som han berättar mer om. En enkel men extremt trevlig gest. Alltför sällan sånt händer tycker jag.

Som ytterligare förrätt delade vi på en hummerveloutée (soppa, i princip...), med rökt torsktartar i. Världsklass. Till huvudrätt tog vi en råbiff med löjrom, ägg och syrad lök, grymt god (pommesen till var mer som potatisklyftor dock, vilket jag inte är så förtjust i, och majonnäsen var god men smakade inte tillräckligt mycket), samt en kalvbräss med svamp och potatis som också var väldigt god.

Servicen gjorde ett grymt jobb kvällen igenom, och det var trevligt att småprata lite med kocken, som tyvärr inte hade överdrivet mycket att göra denna kväll. Förmodligen är det inte så många som har upptäckt denna lilla pärla ännu, vilket jag hoppas att det blir ändring på! Snudd på fullt betyg alltså, men det sammanlagda intrycket blir mittemellan, och eftersom det är första besöket blir det en fyra denna gång!

Edit maj 2017: Var och åt lunch idag. Satt på uteserveringen. Visserligen inte sol, men grymt trevligt. Tog en dagens för ca 145, den var 5 av 5. Mitt sällskap som tog en annan dagens (tre olika att välja mellan, samma pris på alla tror jag) var också 5 av 5. Servicen var toppen. Ilse snuddar på full pott. Kommer garanterat tillbaka.