Jag känner en "toppare". En överträffare. Ni har säkert råkat ut för en sådan person någon gång. Den där personen som alltid kan överträffa precis allting vid middagsbordet eller på festen. En dude eller dudette som kan ta den mest triviala vardagshändelse och överdriva sin egen roll något kopiöst. Det är faktiskt ett rätt intressant fenomen.

I det här fallet satt personen och jiddrade om vilken schysst deal han hade på en Applebutik. Om vi köpte laptoparna nu skulle han se till att de levererades med en gratis Airport (trådlös router). Det hade han "fixat".

När vi sedan oplanerat kom dit för att hämta lite datorer ser vi en skylt vid kassan.

"Öppningserbjudande! Alla datorer levereras med en gratis Airport! (OBS! Gäller endast de 300 först sålda bärbara datorerna!)"

Han tittar på oss, ser först lite generad ut och viftar sen bort det hela med:

"Äsch... det där måste vara ett nytt påfund. Chefen för affären fick nog idén av mig när vi snackade tidigare i veckan om just sådant här..."

"Jo, så är det nog." sa vi och himlade kollektivt med ögonen.

Det roliga är att detta händer varje dag. Det kan vara någon som tycker om kaffet på kontoret vilket direkt utlöser en fantastisk story om när "topparen" tillsammans med en minister i Colombia drack kaffe som smakade så gott att det skrevs poesi om det efteråt.

Eller om någon känner sig förkyld och mår dåligt och råkar uttrycka detta. Då susar den här "topparen" fram med en historia om exotiska sjukdomar, influgna läkare från dyra sjukhus och fantastiska mediciner från andra länder. Givetvis var det ytterst nära att han dog. Det är liksom standard med "nära-döden-upplevelser" eftersom en "toppare" givetvis inte har triviala sjukdomstillstånd som t.ex en förkylning.

Jag har kommit på varför ingen säger något när en "toppare" sätter igång. Speciellt inte av den här kalibern. Det är helt enkelt för att det är jävligt fascinerande att se. Man tänker liksom för sig själv att någonstans borde ju människan inse att vi förstår orimligheten i alla dessa historier?!

Jag menar... hade man slagit ihop alla storys... så hade den samlade erfarenheten inneburit att killen måste vara närmare 200 år gammal, känt alla i hela världen samt varit rik som ett troll.

"Toppare" måste bevaras för forskning! För att sedan stoppas upp och förvaras på ett museum. För det är faktiskt otroligt fascinerande! Man sitter liksom bara och gapar när det börjar. Varför ljuga lite liksom? Lika bra att ta i så det ryker direkt! "The bigger the lie, the more they believe it!" verkar vara mottot som gäller.

Det som hade varit riktigt roligt är om en "toppare" hade läst det här inlägget. För då kan vi senare läsa i kommentarerna om:

"Hahaha... det där är väl ingen toppare... DET HÄR är en toppare... nu ska ni få höra..."

:D

Skriv en kommentar

Hahahahhaha!!!!! jag känner minst två stycken :-) ska direkt maila dom inlägget! klockrent

Pezster 
· Svar till BebopAce

Hahaha... kaffe? Innan du mailar?

hahaha =)

I den här kategorin tycker jag att man även kan peta in de personer som vet allt. "Nej solen snurrar runt jorden, det är så, jag vet det". Jaha det vet du minsann. Eller de som måste dela med sig av sin otroliga kunskap om precis allt. Typ "ja när den här personen skrev den här låten ja då"......
Jag vill inte veta!!!!!

Pezster 
· Svar till CiaN

Brrr... toppare är värst.
De andra är irriterande besserwissrar...
Men en toppare... det är ren humor :D

<snort - deep inhalation> Kids today - Now when I was young, we lived 15 people, in a rolled up newspaper, at the middle of the road........

En bra medicin, har jag märkt, är att tycka alla överdrivna historier är otroligt töntiga.
"Jag och en kompis körde på fel sida av vägen i tre veckor i England"
"Fyyfaan vad töntigt"
"Ehh, det var inte jag iofs, det var min kompis som körde"
"Fortfarande otroligt töntigt att åka med"
"Men jag sov mest, så jag märkte inte av det..."

Pezster 
· Svar till Fredrik

Hahaha... ska testa den nästa gång.

Jag kände en livs levande mytoman en gång...det var intressant. Som att stiga in i en sagobok varje gång man talades vid. Fast istället för att vilja sjunga så ville man knyta näven och spontanslå honom i nyllet.

Pezster 
· Svar till Neurotiska Hanna

Slår man en mytoman var det minst ett gäng på minst 300 personer som nästan dödade honom i samtalen på nästa fest.
"Men det var ju jag som slog dig!"
"Ja... precis FÖRE ja!"
:D

Fast jag tycker det finns två typer av "Toppare". Dels renodlade mytomaner. Men det finns också de som inte ljuger utan bara ska "toppa" det man säger (typ Hasse & Tage "spik i foten").

- "Tjena var har du varit de senaste dagarna?"
- "Jag har varit genomförkyld. Hade fyrtio grader häromdagen så det har inte varit så kul.
- "Äsch det är väl inget, jag hade över fyrti... Visa hela »

JB's kommentar 15.30 är tagen härifrån, synd att inte nämna, ifall ngn inte sett gojan: www.youtube.com/watch?v=13JK5kChbRw&feature=related

"Hey I know you, but I don't like your face. Take it off... That's much better, much better." (Sleeptalkinman.blogspot.com)

När jag hittade den sidan sa tänkte jag att det va en sida som du säkert skulle gilla... var nog för att jag kollade din blogg direkt efter! det är en man som pratar mycket i sömne, ganska grovt sprak... eller bara rent ut sagt knäppa grejer!! o hans fru har alltsa startat en blogg där hon delar me... Visa hela »

@JSC
hahah!:)

Men alltså....vissa har väl något sjukligt beteende? Det måste ju vara rotat i sånt. Typ som att de inte fick läsa sagor när de var små, utan försöker ta igen det i vuxen ålder...

Vet att jag sagt det förut, men mycket rolig blogg!

Pezster 
· Svar till Björn

Hahaha... "inte fick läsa sagor när de var små"
Där har vi det :D
Och tack!

Min amatörmässiga personlighetsprofil är att topparen innerst inne är en väldigt osäker person, som bara försöker bli omtyckt och beundrad genom att alltid vara bäst och ha de mesta kontakterna, så man kan liksom inte vara utan den personen som vän. Fast egentligen är det precis tvärtom, topparen kan inte vara utan din vänskap. Så jag tycker att nästa gång du träffar på en toppare Pezster, ge honom... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Madde

Tja... om personen verkligen hade HAFT alla de där kontakterna så... men det är mest bullshit.
Så en snabb pungspark följt av ett stadigt handtag får det bli :D

Men seriöst.. det finns ju faktiskt folk som har levt och lagt lite energi på det. Jämfört med alla jävla xbox- och facebookfetton ute i Sverige. Har man en bra historia att berätta skall man dra den. Kan ju krydda någon trött jävels fantasi, liksom din. Datafetto.

Pezster 
· Svar till Topparen

Hahaha... den är ju inte sann! Du känner dig träffad! Hahahha... YES! Jag fick in en toppare bland kommentarerna!
Wohoooo!
Hahaha... datafetto... hur kul som helst. Den snor jag av dig.

Toppare är fantastiska kryddor i vardagen, men ingen man vill umgås med några timmar i sträck. Har du någon toppare som man måste bjuda på en fest som "bihang" till en riktig gäst, då är mitt tips att bjuda ytterligare en toppare och presentera dem för varandra. Då kan de underhålla varandra och kanske någon mer som råkar sitta bredvid och lyssna på skrönarnas mästare.

om jag nu bara får lov att "toppa" om en toppare jag bodde granne med som tonåring.
Mannen var en helt vanlig mekaniker, som bodde i en hyrestvåa med sin fru och pappegoja. Men jisses vilka stories han hade:

"Idag förlorade jag 100 000 på travet."
"Oh, herre gud!"
Hans fru skruvade på sig..."Nja, han tänkte satsa på den hästen som sedan vann 100 000, men gjorde det inte...."... Visa hela »

Geniusloci: Det låter som om han var mytoman och inte toppare :-)

Pezster 
· Svar till Candy

Precis. Viktig skillnad där.

Jo, ni har rätt - en mytoman. Men hans berättelser brukade ofta komma direkt efter att man själv sagt något:
"Jag var i New York. Blev rånad på plånkan."
Isak: "När vi var i Chicago...."

"Sara har lärt sin hund sitta."
Isak: "Min papegoja kan tala 5 språk..."

Underhållande och sorgligt på samma gång.

Jag vet en som skulle toppa hur snabbt man kunde åka vattenskidor.

Kontentan av hans historia var att änderna (ja, fåglarna) kraschade mot hans skenben under hans vansinniga höghastighetsframfärd över vattnet.

Vi räknade lite snabbt utifrån de fakta vi fick lyckades få ur honom (motvilligt, kan jag tillägga) och konstaterade att han måste ha åkt mellan 110 och 140 km/h. Inga dåliga hastigheter för va... Visa hela »

Kommentera