Jag har bloggat om det här några gånger... nu börjar jag lite trött på det här. Om jag startar ett företag och vill enbart ha inhyrd bemanning pga av stor rörlighet etc i min omsättning så vill alltså inte facken att det ska vara möjligt. Nej, de vill att man ska bara få ha en viss del av personalstyrkan från bemanningsföretag. Vilket antagligen kommer i konflikt med EUs lagar.

För att skydda arbetstagaren, säger facken... det låter som om arbetstagaren är lite väl skyddad. Förresten är jag motståndare till begreppet "arbetstagare". Den personen "tar" väl för fan inte arbete? Personen ifråga säljer sin kompetens. Arbetsgivaren "ger" inte någon jobb... Arbetsgivaren köper in en tjänst (personens kompetens). Det är inte någon jävla gåva från arbetsgivaren det handlar om utan en ren affärstransaktion.

Det är faktiskt idioterna som gnäller här. Så här enkelt är det nämligen... att är du duktig på det du gör, utvecklar du dig själv och har vett att arbeta med något som du tycker är roligt så kommer det alltid att finnas en arbetsgivare som är beredd att betala för det. Är du tillräckligt duktig så kan du dessutom välja och vraka... Krasst sett handlar det om att du ska dra in stålar, antagligen direkt eller via en tjänst som företaget beräknat ett värde i, så att du täcker vad du kostar samt en liten vinst för företaget. Annars har du inget där att göra.

LAS - lagen om anställningstrygghet är enligt mig mer och mer uppenbart till för att se till att slackers och andra ska slippa anstränga sig för att få en lön. Vill ett företag inte ha kvar en så kan jag aldrig förstå varför folk vill tvinga sig kvar? Vem i helvete vill jobba på en arbetsplats som inte vill ha en?

Vad hände med den svenske vikingen? Sverige hade minsann tåga en gång och de takterna har uppenbarligen försvunnit.

"Ska vi plundra nu igen?! Det blir ju övertid! Förresten har jag ont i ryggen och behöver en mer ergonomisk yxa inför nästa räd." klagar en lat viking.

*yxhugg*

"ARGH!" och den klagande vikingen faller död ned.

"Inget fel på den yxan inte... Fler som har synpunkter?" säger vikingahövdingen skarpt varpå alla skramlar ihop sina vapen och raskt hoppar ned i båten.

"Bra... då åker vi. Ska vi ta England den här gången?"

Skriv en kommentar

jag är nu inte 100% emot facket. Däremot bör de lugna ner sig aningens. Kanske inse att allt de gör inte nödvändigtvis är till gagn för medlemmarna (sänkta lönder, någon?), och ta sig en funderare över vart de står i många frågor innan de går till attack på alla små förändringar. Att förlora jobbet är inte nödvändigtvis orättvist. Visst ska man ha rätt till job... Visa hela »

Pezster 
· Svar till tinky

Precis... grundtanken är god. Men det har gått för långt. En kompis till mig drev ett företag med få anställda... när två av dem plötsligt blev sjuka... den ena mer utbränd... så var facket på honom och det mesta... kostnaderna skenade och i och med detta fick han lägga ned. Facket kan inte ha samma krav på en 5 personers firma som på ett företag med 500 anställda.
Som företagare kommer jag... Visa hela »

att han fick lägga ned är en av de grejer jag menar inte är till gagn för fackets medlemmar. deras sjukskrivning ledde till att de helt förlorade jobbet, utan chans att komma tillbaka till det. resultatet blir detsamma för just dessa två med eller utan facket, bara det att flera jobb fick gå i graven för att den viljan skulle igenom. de vann inget på det i just det fallet.

Jag har svårt att förstå varför det skulle vara en bra ide att beskydda en gammal "arbetare" med facket istället för att låta en ung hungrig göra det OM hon gör det bättre, billigare och är mer motiverad. Den äldre "arbetaren" anser jag ska vara kvar tack vare sin kompetens och inget annat.

Jag är inte heller direkt för facken, men det finns dock två grupper som kan gagnas av facket:
1. gravida. Företag vill ofta inte anställa unga kvinnor (som de snart tror ska bli gravida) eller de kvinnor som redan är gravida. Jag vet dessutom fler en än tjej som har haft svårt att få utnyttja sin mammaledighet osv för att chefen betett sig grisigt. Då har facket varit en hjälp.

2. sjuka personer. vissa människor k... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Sara

Njae... punkt 2... kan bara jobba 50%... företagaren måste ta in en till för att täcka upp. Kan alltså inte istället skaffa EN anställd på 100%. Det där löser man genom att man hyr in från ett bemanningsföretag. Därav det lysande i bemanningsföretag!
Förresten fattar jag inte varför facken gnäller... det är ju ett jobb... man får lön...

En mycket intressant punkt du tog upp Pez:
"Den personen "tar" väl för fan inte arbete? Personen ifråga säljer sin kompetens. Arbetsgivaren "ger" inte någon jobb... "

Och det är som du säger skillnad på småföretag och jättar! Kanske därför det funkar med den arbetspolitiken man har i Danmark...det finns ju nästan bara små och mellanföretag där.

Wow, kunde inte formulerat det bättre. Full pott!

Facket my ass, united losers.
Sara, du tar upp en punkt (1) som i alla fall jag har lite svårt för. Intressant att höra vad andra tänker....
Att arbetsgivaren inte vill anställa någon som kanske kommer att lämna företaget inom när framtid är väl solklart. Beroende på vad man jobbar med kostar det ca 50-300.000 kr för en arbetsgivare att anställa, hantera och lära upp en nyanstäld.
Du vill man själ... Visa hela »

problemet med graviditetsfrånvaro är just det. som kille *måste* man tekniskt sett inte "offra" tiden på sitt jobb för att se efter ett barn, medan man som tjej inte kan låtsas att man inte ser ut som och känner sig som en flodhäst med ämnesomsättningsproblem framåt graviditetens slutskede, och man kan inte helt bortse från en nyföds behov av sin mamma. vistt KAN farsan stanna hemma och mata barnet med modersmjö... Visa hela »

JB: där håller jag inte med dig "barn om man har råd". Vi behöver tillväxt och en jämn sådan för landets utveckling.
Däremot tycker jag att det är tokigt med barnbidrag för alla. Varför skulle en miljonär behöva ett barnbidrag, medan en lågavlönad idag är helt beroende av barnbidraget.

Kanske skulle allt se annorlunda om alla bidrag slopades och vi samtidigt fick vettiga löner och... Visa hela »

Kommentera