Urban Outfitters hamnade i medias fokus när de kickade all personal och föste in dem i ett bemanningsföretag istället. Facken såg rött och manade till uppror TROTS att alla egentligen borde vara nöjda med lösningen. Företagare över hela Sverige fick en slags aha!-upplevelse... kan man göra så?

För handen på hjärtat. Det ÄR bra med bemanningsföretag. Speciellt för de lite mindre företagen med kanske 5-25 anställda där det kan vara lite kritiskt med personalkemin. Om de hyr in personalen från ett bemanningsföretag kan de skicka hem en idiot på dagen. Idioten har fortfarande ett jobb men företaget slipper ha kvar idioten inom väggarna. Det går inte att göra om man har dem anställda direkt i företaget.

Nu står det i tidningarna om den kraftiga ökningen av bemanningsanställda! Fler företag har insett smidigheten och nyttan av detta. Även om det blir lite dyrare för företaget som hyr så är det administration som försvinner och det blir lättare att ha personal.

Det är dessutom tryggt anser de som arbetar där. Om företaget de är inhyrda till går omkull så har de fortfarande en anställning. Dessutom får de prova på massor av olika företag och kan knyta massor av kontakter (viktigt).

Nu går LO ut och ljuger ihop att 70% av svenskarna tycker att detta är fel och att 80% av medlemmarna är beredda att strejka mot inhyrd arbetskraft. Jag fattar inte hur de tänker. Vill de ha en lagstiftning om hur jag som företagare vill få mina sysslor gjorda? De ska väl skita i om jag hyr in folk eller om jag anställer dem.

Facket... det bör avskaffas och det fort som fan. Livsfarliga idéer på sikt för ekonomin i det här landet. Vi har redan enorma skatter, det är jobbigt som fan om en anställd slutar sköta sig på företaget... man är helt låst och det kostar pengar som fan. Företagen är de som gör att Sverige får pengar... det sista vi behöver är fack som gör det jobbigare och jobbigare att driva företag. Så här skriver några företrädare för LO-förbund:

"Det blir lättare att hyra in endast de personer man önskar och ”överskottet” av människor har någon annan ansvaret för, nämligen bemanningsföretaget."

Erhm... JA?! Vad är det som är så konstigt med det? Det är ekonomi. Det dyraste för ett företag idag är de anställda. Har man anställda som inte genererar pengar... dvs drar in det som de kostar PLUS lite extra stålar så vill man inte ha dem i företaget. För då förlorar man pengar och det är inte bra. Det fattar till och med ett barn. Genom ett avtal med ett bemanningsföretag vet du exakt vad dina kostnader är och du slipper huvudvärken.

Kort sagt... klaga inte på företagen om ni inte gillar att företagen börjar gå över till bemanningsföretag. Klaga istället på regeringen och på våra lagar. För företagarna försöker bara göra det som de är bäst på... nämligen att tjäna pengar. Detta gör de genom att minimera kostnader och att öka sin vinst och just nu är det mer lönsamt för ett företag att använda sig av ett bemanningsföretag.

Är det någon med fungerande hjärna som tror att företag existerar för något annat skäl än att tjäna pengar?

Länkar: DN - DN - DN - DN - DN - DN - 1 -

Skriv en kommentar

Bra skrivet,äntligen nån som fattat galoppen eller dom flesta har väl fattat det men dom syns eller hörs inte.Ärligt rakt igenom var detta och gjorde min dag.
/bemanningsanställd

Tyvärr har du rätt.
Det verkar numera som att ingen egentligen tycker om det de gör utan enbart gör det för att snabbt bli ekonomiskt oberoende och slippa jobba någonsin mer.
Jag tycker att en bättre ide är att göra nåt man tycker är kul (bygga båtar, göra film, leda projekt, laga bilar, programmera brödrostar, ...) och kunna klara hyran och kanske också åka en sväng på semester.
Jag ä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till JanE

Men du gör det för att få pengar på DITT sätt.
Du verkar ha en väldigt fungerande hjärna. :D

Men Pez, du förstår väl att facket inte kan tolerera ett system som gynnar de som kompetensutvecklar sig och som lämnar de lata i sticken.

Hmm, undrar om man hyr in städhjälp på LO eller om de anställda själva städar på kontoret?

Pezster 
· Svar till JB

Hahaha... just det ja! Fy fan för folk som tar för sig och jobbar... det innebär ju att alla måste börja anstränga sig :D

Du har rätt ur företagets synvinkel, självklart är det praktiskt att använda sig av bemanningsföretag! Men du har fel när du talar om "tryggheten" som anställda av bemanningsföretag har. Jag kan bara tala för mina erfarenheter, och de bygger på att du ska ha varit anställd 1,5 år innan du får en fast tjänst, tar ditt uppdrag slut av olika anledningar så står du precis lika handlös som alla an... Visa hela »

jag hade inte uttryckt det bättre själv!
Fackförbunden fanns en gång i tiden till för att hjälpa och trygga arbetstagarens intressen. Facken har nu blivit en politisk dinosaurie som står sig själv och makten närmast. I ärlighetens namn så tror jag att ingen seriöst tror att någon kommer att behöva svälta eller hamna på gatan. Men vissa kommer att tjäna mer pengar än andra och ha ett friare liv. Och... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Einar Berg

Hahahaha... ja, det är ju helt SJUKT att man ska ha mer lön och så om man anstränger sig mer än andra.
Djupt orättvist!
Hahaha... gillar din avslutning!

Jag håller inte med, men respekterar din åsikt. I mina ögon ger du en totalt ensidig bild av hur det är att vara konsult på bemanningsföretag. Du pekar enbart på att det är positivt, men som konsult kan jag även se de negativa bitarna. Jag har varit med om att hela konsultpoolen har informerats om nedskärningar i sista sekund. T ex en vecka innan en nedskärning av timmar (vi i konsultpoolen har då kontinuerligt fått berö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mingus

Jag som arbetsgivare vill självklart kunna skicka hem anställda som inte sköter sig. Varför ska jag inte kunna göra det? Det är fan mitt företag.
Vill man inte arbeta för ett bemanningsföretag kan man ju skita i att göra det.
Det är dock framtiden. Och det är bra.
Sugna, framåt människor kommer kunna få bra jobb... folk som bara anstränger sig 80% får ta och finna sig i att karriären inte gå... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Mingus

SOm jag sagt tidigare. Klaga istället på regeringen. Företagen gör vad de kan för att hålla nere kostnader. Visst blir det dyrare att anlita ett bemanningsföretag men det är massor med annat man sparar in på. Personaladministration etc.
Skriv till regeringen och klaga hos dem! Företagen bara anpassar sig.

Tänkte precis säga det - jag tror att 80 % av svenska folket skiter i bemmaningsföretags vara eller icke vara!

Pez, du verkar tro att all inhyrd personal är fast anställda av bemanningsföretaget? Under mina turer via bemanningsföretag har varken jag eller någon annan inhyrd haft ett sådant avtal med vår arbetsgivare (bemanningsföretaget). Om vi får lämna våra uppdrag blir vi arbetslösa, precis som vem som helst som får lämna en anställning, så den säkerheten du talar om finns rätt sällan. Att ha ett så... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Wolf

Jaja... huvudsaken för en företagare är att idioten är borta.
Företag bedriver en verksamhet... inte välgörenhet.
Suck...

Som läget är idag är det i princip omöjligt att bli av med ett företags barlast... hur lat, oduglig eller opålitlig en anställd än må vara så är det alltid den anställdes rättigheter som ska skyddas. Nej, fram för fler bemanningsföretag som får sortera agnarna från vetet! Med de här lagarna som gäller idag och med den ekonomiska situation som de flesta företagen befinner sig i nu, kommer det... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Cecilia

Perfekt! PRECIS SÅ!
:D

Wolf: men att ha en "fast anställning" är ingen trygghet i sig. Ett företag kan göra nedskärning, flytta företaget, röra om i avdelningarna i alla fall...

Det finns ingen anledning för en arbetsgivare att vilja avskeda en duktig och produktiv anställd. Så varför är så många rädda för en lite mer flexibel arbetsmarknadslösning?
Visst finns risken att giriga arbetsgivare på en så... Visa hela »

Att halojala medarbetare är ingen rätig het 2010-2015 går 800 tusen i pesion bara i sverige. Är man som företagare inte försiktig så fins norge och tyskland

Företag som anlitar bemaningsföretag kan när 40talisterna nu går i pesion över hela eu aldrig vara garanterade att personalen är kvar. Företaget kan vara bra mennbemaningsföretaget skit. Det kan väll gå hos ett klädes företag men ett grosist företag med order till eu som snabt blir av med hella eller halva sin personal får stora problem.
En egen personal som är välbetald och välmotiverad är nog bä... Visa hela »

Kommentera