Tydligen finns det folk i Sverige som får lön för att de gjort något för kulturen. Inkomstgaranti (konstnärslön) heter det tydligen. Livstids sådan dessutom. Hur tänkte de här egentligen? 157 personer får 212.000 kronor om året tills dess att de dör?!?! Vem har valt ut dem? För vad? Hur värderas prestationen?

För när jag ser att clownen Manne är en av dem så inser jag hur sjukt fel detta är. Killen som mimade ordet "banaaaaan" och sedan åt upp den tillhör förträngda minnen från min barndom. Det ska han fan inte ha någon lön eller "erkännande" för. Han ska fan ha en smäll på käften för all clownskräck han orsakat. Snubben har tillfört lika mycket till kulturen som min lilltå.

Jan Myrdal, en av dem som har den extrema lyxen att ha inkomstgarantin säger:

"Inkomstgarantin gör det möjligt att göra ett helt olönsamt arbete, som att resa till gerillan i Indien där jag just har varit."

Gerillan i Indien?! Vad i helvete?! Fattar inte att jag missat detta! WTF?! Avskaffa skiten och det fort! Om det är möjligt hade det dessutom varit skönt om man kunde kräva Manne af Klintberg på lite pengar för den där satans clowngrejjen hade gjorde i tv. Kolla själv bara... man gör lite sånt här och sedan får man lön resten av livet. ARGH! Vad är det här för ett dåligt skämt?!

Jisses... för att någon dåre sitter och envist gör keramikkärl som ingen jävel vill köpa så ska mina skattepengar gå till att ge personen ifråga en lön?! På livstid?! Heeeeell no!

SvD - DN - DN - AB -

Skriv en kommentar

Notera att har man inkomst så dras nivån ner i motsvarande grad så den faktiska nivån snittar runt 100 000. Hela systemet ryms alltså två gånger om under toppbonusen för en enda person förra året.

Så avsikten är att folk ska ha möjlighet att göra någonting - inte att få betalt för att göra ingenting som är vanligt inom näringslivet med så kallade avgångsvederlag så... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Åke Forsmark

Jag vidhåller att om man inte kan leva på det man gör så bör man hitta något annat att göra.
Annars kanske jag kan få lön för min konst? Jag kammar igelkottar i roliga frisyrer. Det kan jag inte tjäna pengar på.
Nej. Detta är djupt korkat. Bort med det bara.
Att jämföra en person som suttit i absoluta toppen i näringslivet med en clown som äter bananer är direkt löjligt. Den förs... Visa hela »

Ja, verkligen helt sinnessjukt. Bra att de avskaffar skiten.

Pezster 
· Svar till Anonym

Det tror jag. Den måste bort. Ska vi kladda bort pengar på trams vet jag lätt hundra andra bra grejjor vi kan lägga stålarna på.

Fantastiskt, tänk om man skulle resonera så här inom alla områden som folk inte riktigt kan leva på. Det faktumet att arbetet är olönsamt kanske borde vara en första hint om att det inte är ett speciellt bra arbete?

Om det nu vore en verkligt bra sak att åka till gerillan i Indien kanske det hade gått att få riktiga sponsorer till det istället för att ta det via inkomstgaranti?

Tycker också att de... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Johan

Njae... 157 plus kanske en 20 till. Men det är nog alla.
Bra att sånt här kryper fram.. undrar vad för fler svarta hål det finns där statsfinanserna glider ned i...

... eller menar de att konstnärerna inte kommer utöva konst om de inte får inkomstgaranti? att de inte kommer hinna utan inkomstgarantin? vilket struntprat. det kommer bara blir annan sorts konst. istället för att ex spegla gerillan i indien så kommer den speglar något närliggande, mindre exotiskt, vilket är en konstnärlig utmaning i sig. jag skapar själv konst, jag säljer konst - som enligt konstfack säkerligen skulle kunna ses... Visa hela »

Dumt säger jag! (alltså konstnärslönen)

Om Jan Myrdal trillade av pinn idag skulle det vara flera år försent.

För övrigt håller jag med. Förstår inte denna idé med konstnärslön.

Tinky - idag 14:21

"nu låter det kanske missunnsamt" - Nej det gör det inte för du har helt rätt.
En pizzeria som inte kan kränga pizzor får slå igen. Inget konstigt med det. Men inom kultureliten har man tydligen ingen förståelse för den typen av logik. Kanske dags att gå ut och knega som alla vi andra eller?

Amen, Guran!

Hmmm, kulturlön: om man sysslar med artisteri av något slag får man betalt i form av gage, biljettintäkter, sålda skivor eller STIM. That's it! Borde inte vara något mer. Kan inte tänka mig att en stackars dansare som sliter ut sin kropp och är slut innan 30, skulle få denna kulturlön....utom möljigtvis om man heter Al Hanko i efternamn.
Men hur funkar det med konstnärer? Tänk om det fanns STIM på tavlor och sku... Visa hela »

jag vet inte ens hur man kan göra ett sådant urval. hur mäter man konstens värde? hur mäter man konstens värde för andra, och vad är det som säger att den ena konstnären ska ha livstidslön och den andra inte? med största sannolikhet är valda konstnärer i stor del ett godtyckligt urval från en liten grupp konstmänniskors personliga smak.

Jag siktar själv emot att ha konstnärslön inom en 3 års period. Du ser det som att de inte gör någonting för att få lön, nyckeln ligger i vad de har gjort för att få lönen. Ofta någonting som rättfärdigar denna konstnärslön, som mina poetiska gärningar.
arbetarej.blogspot.com

Pezster 
· Svar till Bongo

Kan man inte leva på sin konst så bör man inte pyssla med den konsten. Då får man inse att man suger och skaffa ett riktigt jobb.

Kan man stämma den som gav manne konstnärslön för tjänstefel?

Pezster 
· Svar till da9l

Ja... Det undrar jag med.
Jävla Manne...

hahaha! pez du har så rätt :)

Jag är en av dom lyckliga. Tack skattebetalare. Jag älskar er!

Pezster 
· Svar till Jenny

Måste kännas för jävligt att suga så hårt på sin konst att man inte kan leva på den. Det är ju som om staten säger:
"här... Du är ju så kass att du inte kan leva på det... Här får du lite pengar..."
precis som staten delar ut invaliditetsbidrag helt enkelt... Måste kännas fint för dig... Hahaha

Tinky: nä, undrar oxå hur de gör urvalet.
Kommunarbetaren:
- Humpa, dumpa, så var det dags fördela kulturlönen...hmmm....vilka ska ha? Känner jag till något om kultur....hmmm.....Jo, men läste något i tidningen om en konstnär. Ernst Billgren, ja, så var det! Kommer inte på någon mer så han får allt....

men AARRGRGHHHHFFFFF. Ernst Billgren är ett skämt. hans konst med uppklädda rävar är inte nyskapande utan en internetkultur som kom igång på allvar på nätet i slutet av 90-talet (med starka rötter i 80-talet) - och har i allafall ett TUSENTAL hobbykonstnärer som är mer begåvade. höjer man detta till skyarna har man bott lite för mycket i sin egen lilla konst-kartong. dålig är han inte, men gravt översk... Visa hela »

Tinky: håller med. Det var därför han togs upp som exempel ihop med clownen Manne.

Kommentera