Suck... nu har det på allvar blivit en debatt på huruvida det är ok med att ha tillgång till Facebook på jobbet. Visst kan man tillåta att det går att använda Facebook. En förutsättning för detta är givetvis att de anställda verkligen fixar att använda den på ledig tid (raster, lunch etc). Vi har en (gissa vem) hos oss som fick en varning eftersom vi räknade ut att hon ägnade upp till en timme om dagen på att sitta och jiddra med folk på Facebook, chatta eller prata med vänner i telefon. Hon körde med:

"Men jag hade inget att göra!"

"Då kontaktar du någon och säger det, så får du nya uppgifter!"

"Ska jag göra det varje gång jag inte har något att göra?!"

"Men vad fan... JA! Du fattar väl att du inte kan sitta på betald arbetstid och pilla med privat skit?!"

"På min förra arbetsplats var det ingen som..."

"Det skiter väl jag i. Nu jobbar du här."

Alltså... jag hatar folk som säger att "jag hade inget att göra så jag..." på arbetstid. Har man inget att göra så fixar man något att göra. Man tar tag i något. Plockar undan någonting, fixar skrivbordet, förbereder morgondagen... ja, vad fan som helst. Man sätter sig inte och gör privata grejjor på jobbet! Fattar folk ingenting längre? Eller är det bara för att jag har varit en arbetsgivare själv som gör att jag tänker så här?! Ville jag betala lön till någon som sitter på MITT företag på betald tid för att de ska pilla med privata grejjor? Fuck no. Jag själv lyckas med konsttycket att jobba, blogga, fixa med min son och allt annat som hör livet till. Trots allt lägger jag lätt in 40h/vecka på jobbet... minst.

Inte blir det bättre av att låtsasvetare som Kristian Borglund kläcker ut sig saker som:


"Det får inte gå överstyr så att medarbetarna bara sitter på Facebook. Man kan ha en regel om till exempel högst 20 minuter om dagen. För nyfikna kan det vara lätt att bli beroende av att hela tiden kolla vem som kommenterat ens status eller skickat meddelanden, säger Kristian Borglund."

WTF?! Varför tror folk att det är ok att lägga 20 minuter på Facebook på jobbet?! Vilken tomte... han är tydligen "karriärutvecklare"... hahaha... och skrivit en bok om "De 15 hetaste karriärtipsen i världen"... jag är helt förstummad... tänk att någon ens lyssnar på hans dravel. Killen vill bl.a. införa obligatorisk Facebooktid för anställda... hahaha... jag skrattar så hårt att jag får träningsvärk i magen. Obligatorisk... ALLA ska ha Facebook! INGEN får vara utanför för då är de konstiga! Idioooooooooooot!

Om det är en bok jag absolut aldrig någonsin tänker läsa så är det hans. Pfft... ta emot karrärtips från honom är inte smart. Bättre du frågar en nedknarkad snubbe på gatan om de viktigaste besluten han har gjort i sitt liv och så gör du precis tvärtom själv.

Inte konstigt att vi på företaget numera rekryterar folk från utlandet istället för i Sverige. Generellt sätt är svenskar dyra i drift och presterar som sengångare på valium. De har massor med krav på saker och ting INNAN de levererar resultat och är experter i att komma med ursäkter. "Jag kunde inte för att... Det gick inte för att... Jag försökte men..."

Värst är dock "visst jag kollar Facebook och sånt... men när jag jobbar är jag mer effektiv än de andra..." Erhm... visst. Säkert. Sluta prata om Facebook som ett slags verktyg. Av alla jag känner som är riktigt "tunga" är kanske 10% på Facebook. Det säger en del om VEM det är som aktivt hänger där. Ett gäng bekräftelseknarkare med för mycket tid.

Sanslöst. Sveriges företagsledare skakar på huvudet. Sånt här snack blir det när filosofin "Jobb är en rättighet och inget man förtjänar" får råda.

Ja... jag generaliserar. Jag vet om att det finns jävligt kompententa människor i det här landet. De syns och hörs dock inte så mycket. För de är upptagna med sitt och har inte tid att hålla på att fjolla runt på Facebook, skriva fjantiga böcker eller jaga sina 15 sekunder i strålkastarljuset. Jag är kraftigt emot att Facebook ska lobbas in som en nödvändighet i livet. Det är en fucking jävla kontaktsite!!!


Skriv en kommentar

Ja, ibland kan man undra om de tänkte? :D
Om inget hänt sedan senast är FB en av sidorna som är spärrade på jobbet - landsting. Och gissa om det blev ringande när den sidan blir - åtkomst nekad, hahaha... Folkstorm av vuxet folk, eller är de vuxna???
Vissa tom meddelade att de även jobbade som politiker och bara MÅSTE var online på FB för att kunna nås... Fritidspolitiker? Är man inte det på fritiden o... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Bim HD

Precis. Alltså förstår jag arbetgivare som säger nej.

Kan inte annat än hålla med men ... som kontaktforum är det helt okey men alla använder det kanske inte som jag ;-)
Nu sitter jag på min lunch å läser bloggar, får man det?
Jodå, jag får dt även på arbetstid, ingår i jobbet så att säga.
Skriver du din blogg på arbetstid, det gör jag aldrig.

Pezster 
· Svar till /// Björn

Ibland. Vet jag att jag ska jobba två timmar på kvällen... vilket sker rätt ofta så gör kan jag göra blogg eller annat privat på arbetstid... fast det är ju inte arbetstid eftersom jag vet att två timmar privat går bort.

själv hattar jag runt när jag tar rast :D

Pezster 
· Svar till Tinky

Det är ju hur lugnt som helst :D

Haha, jag har inte Facebook. Har aldrig varit inne på den sidan, men har hört ett och annat om den. Tycker den verkar som det där Lunarstorm... Bara en aning värre... Man får nästan lust att försöka hacka deras server och radera allt. Oh, sade jag det där offentligt?! Nej, tänk om FRA tar mig nu för ett "potentiellt hot". Ahahahaha!

Fast jag måste faktiskt säga att i mitt yrke kan det ibland vara bra med facebook eftersom så många hänger där så ofta. Bra sätt att hitta folk alltså. På företaget jag jobbar på har vi ingen speciell policy men chefen sa för någon dag sen att hon förutsätter att ingen har tid att gå in där på arbetstid. Dessutom sa hon att vi faktiskt måste tänka lite på vad vi har där/... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Nej... men om allt detta facebooktrams leder till att de som inte använder det eller är med blir betraktade som några som har något att dölja är det illa. Finns tendenser till det redan nu.
Är man "googlingsbar" är det illa för en själv... oavsett. Men folk som så gärna delar med sig får skylla sig själv. Om de hör ett skratt när det händer är det jag som gottar mig i skadeglädje. ... Visa hela »

Anställ Höglund!

Pezster 
· Svar till Özgür Kurtoglu (www.whatsupsthlm.se/worldsapart)

Först vill du att vi ska ha henne på Whatsupsthlm och nu detta... känner du henne? Försöker du plocka poäng hos henne? Berätta nu!
;)

haha jag har båda mina chefer på facebook :D. de är ganska chill så det gör dem inte ett kvitten att se mig på ett gäng suspekta festbilder. och eftersom jag inte hänger där mer än vad de själva gör så finns det inte ett problem. de brukar typ kommentera när jag lägger upp sepe bilder på arbetskamrater under dagen (jag reparerar ju kameror så det blir en hel del mongo testbilder :>

Gör det mest för att få dig så hetsig som möjligt, blir roligare inlägg då ju. Och för att du inte insett att jag skulle övertyga så otroligt som praktiktant om jag själv anställdes att ni skulle kasta er nuvarande huvudstupa ut ur kontoret.

Undrar vad som är fel med praktikanten... degradera henne till förste kaffekokerska :D

men attbropå att vara googlingsbar och alltid tillgänglig över facebook - jag har inte ens facebook under mitt fulkomliga namn. ingen kan söka upp mig på sitt initiativ, här är det jag som bestämmer vem som får hitta mig. det är allmänt skumt med folk som inte förstår att det finns baksidor med att vara sökbar på nätet. det finns lite att hitta på mig - men det mesta är över 10 år gammalt. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Tinky

Smart. Jag bugar mig! Och håller med till fullo!

Kommentera