Vet inte om ni sett artiklarna om den där videon på Wikileaks.org från en Apachehelikopter i Irak som mejjar ned en grupp med människor. Se den... Snyggt jobbat av en stormakt. Jag varnar er dock... det är illa... riktigt illa... Även om det bär er emot så se hela... det är fan er skyldighet.

"De får skylla sig själv om de tar med barn på krigsplatser", säger den amerikanske soldaten i videon. "Absolut" säger kollegan och skrattar."

Från Washington Post:

"The Apache crew fired because militants "were endangering the stability of Iraq" and because they had positive identification that the militants "had weapons and were using them against coalition and Iraqi security forces," said Maj. Brent Cummings, the battalion's executive officer. "No innocent civilians were killed on our part deliberately. We took great pains to prevent that. I know that two children were hurt, and we did everything we could to help them. I don't know how the children were hurt."

Från DN:

"Men ingen av de män som rör sig på gatan gör någon ansats att sikta mot helikoptrarna. Ingen skjuter tillbaka när skottlossningen väl startar. Och de som bär in den skadade mannen i bilen är båda obeväpnade."

Enligt infon från Washington Post var två av de som dödades medarbetare till Reuters nyhetsteam. Korkade soldater med högteknologiska vapen in action. USA har nog förlorat kontrollen helt på sina "armed forces". Reuters krävde svar och:

"After demands by Reuters, the incident was investigated and the U.S. military concluded that the actions of the soldiers were in accordance with the law of armed conflict and its own "Rules of Engagement"

Inga problem här inte... helt enligt regelboken?! Öh... kollade de på samma film som jag?! Tänk på det där en stund...

Förresten är det otroligt dåligt av DN att inte ha en länk till filmen från artikeln ifråga. Fast å andra sidan så verkar svensk journalism att gå ut på att klippa och klistra från TT/Reuters nyhetsflöde. Det där behöver ni journalister väl för fan inte gå i en högskola för att klara av?! Jag menar... utrikesnyheterna ser likadana ut vilken svensk tidning du än surfar in på.

Reuters egna artikel om det hela hittar ni här.

Videofilmen har fått sin egen site. Den hittar ni här.

Wikileaks... den där siten som mer och mer verkligen visar hur viktigt det är att den finns... hittar ni här.

Sjukt USA... sjukt.

Exp - AB - AB - SvD - SvD - DN -

Skriv en kommentar

det här e mer vardag än nån enstaka händelse..
du ser ju hur medierna rapporterar om filmen ; "Som sägs, kanske , ifalli fall)
Men de publicerar Washington post sk fakta som absolut sanning. just DET här är vad som gett upphov till en internatioell radikalisering av åskiter åt alla håll vars långsiktiga effekter är omäjligt att se. det resulterat redan i islamisk radikalesiering och terroristdåd och kommer a... Visa hela »

Jo, det är så det brukar gå när man ger en bunt inavlade jubelidioter kraftfulla skjutvapen. Det är väl tämligen uppenbart att de styrande i USA inte bryr sig så mycket om att ett gäng "sand niggers" råkar stryka med när man vill panga med bössan...

Vill du bli riktigt upprörd, se CNN:s artikel/film om det hela.

Jag tror inte att något land vill ha demokrati om detta uppträdande ingår i demokratins sätt att vara.

Djävla sätt, helt enkelt! Kusligt sjukt.

Usa är den största grabben på gården och ingen vågar säga åt honom att det han gör är fel, för alla vill vara vän med den största grabben på gården....

Sorgligt att samma saker händer på skolgården... så många som är arga i tysthet...

Det här är värre än sjukt. Intressant att se om något överhuvudtaget sker i kölvattnet av publiceringen...

Kollade bara någon dag innan händelsen på en minidokumentär om styrkorna i Afghanistan, och när detta sedan inträffade blev jag knappt förvånad.

www.vbs.tv/watch/vbs-news/inside-afghanistan-1-of-2
www.vbs.tv/watch/vbs-news/inside-afghanistan-2-of-2

Alltså fy fan. USA's militärpolitik är helt absurd. De fortsätter leka duktiga och tuffa medan de sitter i en jävla helikopter och bestämmer över liv från hundra meter upp, som om det vore ett krigsspel på datorn. Hur fan kan man leva med en sådan här sak? Man måste vara sjukt hjärntvättad för att bete sig som dessa soldater. Psykopater med automatvapen.

Pezster 
· Svar till Neurotiska Hanna

Det är helt jävla sjukt. Respektlösheten i kommentarerna är helt sanslös... krig eller inte krig... det är fan människor!

Skicka hem alla amerikanska diplomater och bomma igen ambassaden! Vi behöver inte sånt jävulskap i vårt land!

Pezster 
· Svar till bosse

Förvånansvärt lama reaktioner på den här videon... man undrar ju... är folk rädda för att ställa USA mot väggen?

Det kanske har att göra med att filmen inte visar något direkt uppseendeväckande. Hur sjutton trodde du man bedrev krig? Jag ser helt ärligt inte att soldaterna skulle begått något uppenbart "regelmässigt" fel, utan det man kan kommentera på är väl att personer högre upp inom militären valt att försöka mörka händelsen.

Pezster 
· Svar till [a/non

Öh... du ser inget uppenbart fel?
Kul... sov du när de delade ut hjärnor eller?
I krig bör man väl skjuta mot andra snubbar med vapen... eller?

Seriöst?! Så om man sitter i en helikopter där man uppenbarligen inte kan avgöra ifall det är ett vapen eller inte som hänger ifrån axeln, heller inte om det är barn med på platsen, så är det inte fel att skjuta ner människorna? För det första är det fegt som fan. För det andra är soldaterna, som sagt, jävligt respektlösa i sina konversationer. Hur är det inte fel?! Ja det kanske är "... Visa hela »

Jag såg också videon, tycker det är rent motbjudande.

Men jag har också förståelse för svårigheterna i modernt krig, när en knapp gammal mobiltelefon kan utlösa gömda sprängämnen (så kallade IED -Improvised Explosive Device). Svårt att uppfatta exakt VAD deras kameror var , sprängämnen? Gå ner och fråga?
Det är svårt att ta men i krig "händer skit". Krig... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Erc

Problemet i det här klippet är mentaliteten hos soldaterna. Där förstår man att något är fel i skallen... och folk med fel i skallen ska inte hålla i vapen.

Jag är sämst på språk...menar såklart "förr".

Som svar till Pez:
Mentaliteten är relativt typisk för folk i stridsituationer, sorgligt men sant, det finns en anledning till att mången soldater behöver psykisk evaluering när de kommer hem, vilket militären bistår med. Minns "texas" massakern? Den som sköt vilt omkring sig var en av de som skulle ta hand om soldaterna. Det verkar dock inte bättre än att historierna de berättade slog slint hos sagda person och han blev så... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Erc

Det där sista håller jag fullt med dig om.
Krig är fult... men vi kan aldrig acceptera sådant som vi ser i filmen... någonsin.

Kommentera