Jag fattar inte Copyswedes argument när det kommer till avgifter på cd- och dvdskivor. En avgift läggs på på diverse medium för att de förutsätter att det ska piratkopieras musik och film till dem. Nu vill de även lägga en avgift på mobiltelefoner och andra lagringsmedier.

Det innebär nämligen att om jag inte fildelar alls, köper all min musik och film så snor de ändå mina pengar för att mina skivor eller min mobil kan användas till att spela "piratkopierat" material. Alltså ska alla som köper "bötfällas". Alla ska betala!

Någonstans får branschen fan bestämma sig. Antingen så lägger de avgifter på alla form av lagring och mediaspelare och gör fildelningen fri, eller så får de helt enkelt komma ikapp tekniken och fundera ut en ny affärsmodell som fungerar tillsammans med hur tekniken ser ut idag.

Jag säger det igen. Tills de får ordning på det här så laddar jag ned filmer och musik gratis hur mycket jag vill. Däremot betalar jag gladeligen pengar för spel till PS3 & Xbox360. För spelindustrin har förstått att man inte jagar sina kunder... nej... man anpassar sig till tekniken och är innovativa. Som riktiga företag med bärande affärsidéer ska göra.

Förresten... äldre artikel om att "fildelarna har slutat bränna skivor..." på SvD. Öh... godmorgon liksom. Med usb-minnen, billiga hårddiskar, små bärbara solidstate diskar... vem fan bränner skivor? Får jag en skiva av någon suckar jag bara och tycker de är jobbiga.


Skriv en kommentar

Tycker det låter helt sinnessjukt.

Pezster 
· Svar till Anonym

Det är det. Nästan komiskt.

Absurd, som så mycket annat i detta land.
Nu blir det inte bara öl man ska handla i Tyskland.

Välkommer åter till verkligheten, btw.

Pezster 
· Svar till JB

Zaaank jo!!! :D

Så Copyswede ska ha 4000:- när jag köper en 1tb disk, troligt. Men jag fattar ju att dom vill ha in så mycket som möjligt men nån jävla måtta får det ju vara...

Pezster 
· Svar till martin

Precis. Nötter kallar jag dem. Bra ord. NÖTTER!!!

Tycker avgiften är sjuk, men den har inget med piratkopiering att göra. Den är en ersättning för ev laglig kopiering. Det är därför det inte finns kopieringsskydd på DVDer mm som säljs i Sverige... Det smög visst in lite ironi där. Jag tycker det är konstigt att ifall man köper en film så fråntas man sin lagliga rätt att kopiera den åt vänner samtidigt som man tvingas sitta igenom en dålig pr... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Magnus

Öh... ersättning för laglig kopiering? Hur i helvete menar de då? En kopia kostar väl inget? Om jag köper något som jag lagligen får lov att kopiera för eget bruk? Varför ska det ersättas?
Sinnessjukt.
Bara för det ska jag lägga lite filmer på några usb och ge till mina vänner. Sedan ser de filmerna, lägger in nya filmer och ger tillbaks usb-minnet till mig. ;)

Knepigt, men prata tyst om detta. Anders Borg kan få idéer. Tänk er en spritavgift på alla plastdunkar som KANSKE kommer att fyllas med hembränt. Tänk er alla avgifter som skulle kunna tas ut på verktyg och arbetskläder - för man KANSKE jobbar svart med dom. Tänk er sen att alla kvinnor kan tvingas betala in en alldeles särskild avgift - ju snyggare kvinna, desto högre avgift - för dom KANSKE.......

Jag håller med dig att avgiften är rent skit. Men.. Det handlar väl om privatkopiering inte piratkopiering. De vill ha betalt för att IFALL man kopierar något man redan köpt till t.ex. telefonen så förlorar ju upphovsrättsinnehavaren pengar för den kopian. Hur man du skulle kunna köpte den låten/filmen/spelet till just min telefon??? Man kanske lägger låtar på en mp3 spelare för att lyssna i bilen, som inte har... Visa hela »

Sjukt indeed.
Nyckelordet är KANSKE!
Ideer som detta sätter verkligen fart på piratkopieringen - det gäller om att hämta ned ALLT innan spastikerideen genomförs.

Ska man gå efter dom vansinnigheter som blivit lag på senare tid så tror jag nog Copyswede har en rimlig chans att lyckas med det här ... tyvärr.
Snart går Kuba om oss på demokratiskalan.

@ Blogo, KUL, fan nu kommer jag roa mig hela veckan med att hitta på saker som måste straffskattas för att dom potentiellt kan användas till att göra annat med. Tur att jag inte jobbar som politiker eller lagstiftare, hehe ;-)

Några felaktigheter här:

1) Privatkopieringsersättningen har inget att göra med illegal fildelning eller med p-i-r-a-t-kopiering. Den ger ersättning för privat, legal kopiering. Det är just på grund av det här systemet den kopieringen är legal.

2) Kommentatorn som tror att avgiften kan bli 4000 kr tror fel. Det finns tak beroende på lagringsmedium.

Privatkopieringsersättningen är en kompromiss och scha... Visa hela »

Pezstis du som jobbar inom branschen borde gå ut i media o skälla idioterna o blodsugarna :)))

Pezster 
· Svar till Mobwoof

Det lutar åt att snart göra just det. Slå hål på lite lögner om att det förloras pengar t.ex.

Normalt sett skulle jag vara emot piratkopiering. Det rimmar illa med mina åsikter och min moral. Men skiv- och filmbolag har gått för långt, väldigt mycket för långt. Deras försök att pressa ut så mycket pengar som bara går, gör att de borde straffskattas istället för kunden.

Men jag är fortfarande emot piratkopiering av andra saker (spel, märkesvaror, etc) då det känns lite kommunistiskt. Visa hela »

@bosse, jag är med på att det är en avgift eller ska vi kalla det för vad det är, musik skatt, för legal privat kopiering. Men det sköna här är väl ändock att du köper varan och så ska du betala igen för att ta det från en media till en annan media, det är ju bingo flera ggr om:) Lite granna som att rörmokarn ska ha betalt hemma hos dig när någon annan än du skiter... vadå eller skitstol... Visa hela »

Helt jävla idiotiskt. Jag tycker det är rätt att lagen om upphovsrätt finns, och tycker det är dåligt när folk laddar ner gratis...men vafan, detta innebär ju att jag, som köper all min musik och sedan rippar den till MP3 för att kunna spela i mobilen måste betala bara för att andra KAN göra samma sak?

Börjar bli mer och mer trött på denna idioti.

Jo jag förstår att det kommer att finnas nått tak om det nu blir av, tog bara exemplet rakt av.

Det har jag med, såg Janne J's granskningsprogram igår om svarta pengar. Med tanke på att det uppskattas att staten förlorar 55miljarder (tror jag det var) varje år så bör ju det gå före men inte då... Stackars skitartister med passerat bäst-före-datum och deras förändringsfientliga bolag (mest... Visa hela »

Väntar med spänning på ditt motdrag :)))

till saken hör väl... att jo, jag tankar. men på min externa hdd finns ENBART MINA EGNA VERK SOM BACKUP. de vill alltså att bla jag betalar en avgift till andra artister för att lagra mina egna verk? inte heller har jag en endaste musikfil på telefonen. externa hårddiskar, usbminnen och telefoner är till skillnad från cdskivor/dvdskivor/mp3spelare inte skapade att lagra film/musik, utan används mest till helt andra saker. därför ä... Visa hela »

Om artister vill göra mer pengar så lägg ner alla dessa parasitorganisationer som Copyswede. enkelt.

Helt sjukt. Påminner dock om någonting radiotjänst hållit på med... länge.

Även fast du har en trasig gammal TV i en garderob och aldrig lyssnar på radio är du skyldig att betala. Detta har ju visat sig vara ett vinnande koncept, tycker du inte?

Kunde inte sagt det bättre själv. Jättegivande inlägg du skrivit tackar

linn: så sant. med tanke på att det mesta dessa pengar verkar gått till är rätt.... värdelösa produktioner som uppenbart är utan egenvärde eftersom man "måste" ha bidrag för att tillverka dem. om målet är att dra in pengar på produktionen, men agerar som att man vet att det inte GÅR, så undrar man. En bra film klarar sig.

Kommentera