Jag gillar att laga mat. Det är som en slags ritual som kan variera i komplexitet. En avkoppling som tillfredställer många sinnen. Jag har bara ett enda krav när jag ska laga mat och det är riktigt vassa knivar.

Så man har ju köpt ett gäng fina knivar genom åren. Sabatier, Porsche, Zwilling etc. Den enda kniven jag undvikit som pesten är Global. Mest för att jag ogillar hur deras knivar ligger i handen. Känns för liten och fel på något sätt. Men det är bara min smak och inget ni ska bry er om ;)

Jag körde på med mina knivar men efter några år fick jag köra brynstål hela tiden för att den skulle kunna skära något alls. Hur fan vässar man en kniv? Vet du? Jag visste inte, jag trodde brynstålet fixade det där. Uppenbarligen inte. Jag ringde handlare som rekommenderade de där grejjorna man drar kniven fram och tillbaks i som ett jävla sågverk för att skärpa dem. Visst, på en skitkniv från Ikea kanske men fan heller jag drar en kniv för 2000 spänn genom en sådan keramisk skärpare. Heeeeeell no.

Jag hittade i och för sig några snubbar som erbjöd sig att göra det till mig. Men eftersom jag är en MAN och fan vill kunna ta hand om mina egna knivar så räckte inte det. Vissa ville dessutom inte vässa dyrare japanska knivar eftersom det kunde förstöra eggen.

Sedan snubblade jag över Eventkock.se efter ett besök på ett forum. Jag ringde dem och snackade med en kille som heter Fredrik. Han hade fetkoll på ALLT som hade med knivar att göra och jag beställde direkt.


Tadaaaaaa! Jag ger er keramisk våtsten!

 

Det blev två set med stenar och ett keramiskt brynstål från Wüsthof. Fredrik tipsade om hur man skulle göra och efter några övningsslipningar med skitknivar satt kunskapen där den skulle. Jag har aldrig haft så in i helvete vassa knivar! Porschekniven kunde jag på tredje försöket raka ena kinden med.

 

Folk köper alltså dyra knivar och låter dem sakta förfalla. De står där med brynstålet och tror de vässar kniven... men det gör man alltså inte. Brynstålet är till för underhåll av eggen och kniven måste grundslipas en gång om året ungefär (för mig och min användning av mina knivar). Det där ska man enligt mig fixa själv om man har dyra knivar. Hålla på och lämna bort knivarna för skärpning? Pfffft... gay.

 

Så... brynstål fixar du eggen på kniven med före och efter användning. Men du MÅSTE grundslipa om kniven då och då. Vilket för övrigt är en sjukt trevlig liten ritual det med. Fram med grejjorna, blötlägg stenarna, en öl på bordet och sätt igång (men håll dig för fan till EN öl annars blir det farligt! :D). Det roliga är att du lär dig höra eggen, du lär dig känna när skärpan blir till... går inte att förklara. Mäktig känsla. Fredrik tipsade dessutom om den här filmen (finns även på deras hemsida) och den är perfekt för att lära sig grunderna.

 

 

Jag skriver väldigt sällan om produkter eller företag. Jag får erbjudande om att recensera saker ibland men tackar envist nej. Jag vill inte ha en massa gratisskit skickat till mig. Men bra saker kan jag inte hålla käften om.

 

Vill du själv ta hand om dina knivar är det inget snack om saken. Knalla in på Eventkock.se och se dig omkring. Har du frågor så ring dit och fråga efter Fredrik. Hälsa från mig. Det är en trevlig och kunnig snubbe. Jag tror du hamnar runt en tusenlapp för att komma igång. Billigt.

 

Vad får jag ut av detta då? Tja... jag har vassa knivar tack vare Fredrik på Eventkock. Och nu har jag spridit ordet så att ni med kan få det. Win/win. :)

 

Skriv en kommentar

Köp ett set med keramiska knivar, de ska hålla skärpan i ett par år :D
Fast sen är det ingenting man vågar slipa själv då de kostar en bra slant

Pezster 
· Svar till kodolf

Keramiska knivar gillar jag inte alls. Har provat men det är inget för mig.

Slipsten är väl inget nytt, en sån har man haft sen man var ca 8 år för att slipa fickkniven. Går att köpa billigt på järnhandeln.

Minosharp verkar vara en slipad och vass kille som vet hur en slipsten ska dras, även om det kan vara lite knivigt ibland.
Men är man bara skärpt och inte för slö, så blir det nog bra.

Pezster 
· Svar till JB

Nästan straffpoäng för din knivskarpa analys av en skärpt snubbe. ;)

Sådana där har jag använt sedan jag var barn. :)

lol, jag undrade först vad är detta för konstigt inlägg, men sen kom jag på att jag har fan undrat ett tag hur jag ska slipa våra slöa knivar. filmen var bra :D

Pezster 
· Svar till Anonym

:D

jag har ikeaknivar. mina tomater blir hackemos :C

Pezster 
· Svar till Tinky

Hahaha... Det sjuka är även att om man har riktigt vassa knivar så skär man sig mindre.

Ska du ha bra knivar ska dom vara av verktygsstål!

Runt 14 gånger bättre än futtiga keramiska knivar o dessutom i stort sett oförstörbara!
Tyvärr har vi ännu inte kommit dit till att knivar tillverkas av verktygsstål då marknaden är för liten...men snart kommer det.
Du kan dock tillverka din egen om du beställer stålet själv....*ler*..

Jag tillverkar det stålet, (tillsammans med andra!... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jan

Hmmm... det där verkar intressant. Gå från att vässa till att göra min egen kniv. Det KAN vara höjden av manlighet ;)

..och här har man kört med skärpstål i alla tider...men nu jävlar, tack för tipset Pez och ska ta mig tusan beställa egna knivar av verktygsstål med egen design kanske?

Den bästa skärpan på knivar som vårt jaktlag träffat på ,rekommenderas mycket varmt!

Pezster 
· Svar till Slipa Knivar

Det är lite bögigt att inte vässa själv tycker jag... och jag är inte ens jägare.

En knivslipare till...

Vart får man tag i såna nu? Kommer inte ens in på hemsidan =/
Maila gärna =)<2>[email protected]

Kommentera