Nya "forskningsrön" runt "sjukdomen" fetma dyker upp med jämna mellanrum. Det senaste är från Finland och som vanligt när det handlar om saker från Finland så är det så klart dåligt. Så här:


"Det är i det centrala nervsystemet hungersignalerna hanteras, det är också därifrån aptiten styrs. De finländska forskarna från universitetet i Åbo och Aalto-universitetet i Helsingfors har i sin studie fått fram nya bevis på att det är hjärnan som spökar när vår matlust blir för stor. Att vi vräker i oss mer än vi behöver verkar bero på en obalans mellan de delar av hjärnan som styr vårt belöningssystem och de delar där förståndet sitter."


Det är alltså hjärnans fel att tjockisar äter för mycket. Hjärnan har hand om massor med saker. Hjärnan styr armar, händer och får dem till att forsla mer och mer mat till munnen. Som sedan tuggar maten och sväljer den. Det är en väldigt ond hjärna som ser till att tjockisarna blir tjocka. För att säkerställa att tjockisarna inte slutar äta levererar hjärnan endorfiner för att "knarka" tjockisarna till ett tillstånd där de fortsätter tugga maten. Under tiden detta sker sitter tydligen tjockisarna hjälplösa, i ett mörkt mentalt hörn i sin egen hjärna och gråter över sitt öde.


"Deras slutsats är att hjärnan spelar en stor roll för fetma och övervikt."


Grattis Finlandsforskare! Det är bra att ni sparkar in öppna dörrar! Resten av världen är helt övertygade om att det är tjockisarna själva bär ansvaret för sin fetma. Jag känner en snubbe som MÅSTE gå till gymmet fyra gånger i veckan för annars ser hans ämnesomsättning till att tjocka till honom. Detta är han medveten om och därför gymbesöken. Han tycker det är skitdrygt (4 ordentliga gympass i veckan när man har familj är jobbigt!) men som han själv säger: "Vad fan är alternativet? Att bli tjock?"

Det är ändå lite roligt med tjockisarna och deras forskarvänner. De har den senaste tiden fått det till att det är genetiskt, att deras celler fungerar annorlunda, att det är ett virus och nu är det alltså hjärnans fel. Win! Det vi ser är ett slags världsrekord i att slippa ta ansvar.

Om tjockisarna inte vill äta, men hjärnan "lurar dem" till att göra det ändå så snackar vi alltså någon form av missbruk. Missbruk är ingen "sjukdom" utan helt enkelt ett resultat av ett klent psyke hos en individ som inte kan ta sig i kragen.

"Vad du äter! Inte konstigt du är tjock!"

"Nej, det är min hjärnas fel! Allt smakar så gott!"

"Det är väl för fan DIN hjärna. Hjärnan är ju du! Sluta ät!"

"Jag kan inte!"

"Vad fan! Ge fan i min mat! Håll dig på din sida av bordet!"

"Jag kan inte sluta! Hjääärnaaaaan styyyyyr!"

"Argh! Det där är min arm!"

"Maaaaaaaaaaaat! Ge mig maaaaat!"

Påminner lite om zombiekulturen. Man kanske borde göra en splatterfilm? "Attack of the fatties!". Jag ser framför mig där filmens hjältar (kanske ett slimt, vackert par) kämpar sig förbi horder av tjockisar som försöker äta världen. Det ska finnas med hagelgevär, en plogbil (Yes! Jag ser det framför mig!) och massor av explosioner! Vi snor den där virusidén de hade och gör så att om någon blir biten av en tjockis så utbryter kraftiga svettningar och allt ser efter några timmar plötsligt mycket gott ut.

Favoritscenen är när hjältarna tar två skivor C4 med en granat i mitten och räcker fram den till den fruktansvärda "person noll" - Ursprungstjockisen som startade det hela - med kommentaren:

"Mac Boom?" säger hjälten och försöker trycka ut den explosiva sandwichen genom en dörr.

"YAAAARGH!!! Give me burger! Must eat!" säger fettot medan tjocka fingrar ivrigt trycker in rubbet i munnen.

*Anomnomnom...*

Boom!

End credits.



Skriv en kommentar

Man kanske kan ta bort den delen av hjärnan som är elak, det finns välutvecklade metoder för det.

Visst väljer vi själva, så är det - men ändå.... Lite ödmjukhet är klädsamt. Alla har inte fått den kragen du har.

Anna Maria: Nä, alla har inte samma förutsättningar och inte heller samma självbehärskning osv. Men att stryka folk medhårs resulterar aldrig i något gott.

Fetton är precis som alla andra missbrukare. Får de inte sin fix är det jättesynd om dem, och det är aldrig deras fel att de missbrukar.
Alla som har träffat en alkis har väl märkt att det aldrig är alkisens fel att han dricker. Precis som det al... Visa hela »

Instämmer helt. Träffar titt som tätt dessa i mitt jobb och slutar aldrig att förvånas över frågetecknet i ansiktet - "men hur kommer det sig att jag inte KAN gå ner i vikt?" Varpå jag gång på gång försöker förklara att det hela inte är så mystiskt egentligen - hur fan man än vrider och vänder på det hela så måste "in" minus "ut" bli mindre ä... Visa hela »

"Att vi vräker i oss mer än vi behöver verkar bero på en obalans mellan de delar av hjärnan som styr vårt belöningssystem och de delar där förståndet sitter."

There you have it. Det är oförståndigt att äta sig fet, låter väl ganska rimligt i mina öron. Att man sedan behöver forska fram sådana rön är väl lite "meh".

Att tjocka människor sed... Visa hela »

tycker det är bra att det forskas på detta , så jag slipper gå till gymet och nästan ta dö på mig skulle aldrig hända, däremot äta nått preparat som får min hjärna att tro den inte behöver mat är perfekt

Tror inte forskarna kommit fram till att det är hjärnans fel. Snarare att det kan vara förklaringen till varför vissa har det svårare än andra att låta bli att äta skit.
Men visst är det så att om vi kan låta bli att bli feta så kan dom men dom feta kanske har en genetisk nackdel när det kommer till att applicera självdisciplin. Därmed inte sagt att det inte går. Har man dålig självkänsla mm... Visa hela »

Men visst, vissa har genetiskt lättare att bli beroende. Har exempelvis alkoholism i släkten och under min ungdom (och även fortfarande ibland) har jag svårt att kontrollera mitt alkoholintag.
Det är dock inget problem för jag har VALT att enbart dricka någon gång i månaden, ha helt alkoholfria perioder samt aldrig "bara ta ett glas vin hemma".
Det är faktiskt inte svårt att bara bestämma sig.

Inte for att jag inte haller med - sjalvbeharskning, sjalvdisciplin och att kunna gora sina egna val ar forstas viktigt. Mitt knep ar att dricka vatten om jag har hungerkanslor nar jag itne borde ha det. Men ditt resonemang verkar halta lite i logik: Du berattar om din jobbarkompis som har en amnesomsattning som skulle gora honom tjock om han inte gymmar hela 4 ggr i veckan! Nu vet jag inget om hans dietval, men hur manga manniskor kanner du som har tid/ork att gymma 4 ggr i veckan? Amnesomsatt... Visa hela »

Gammal tråd det här men den här var rätt kul.
www.damnlol.com/i/940247dd765552e46a4da3cbb6b7c1c9.jpg

Kommentera