Det kommer ni få läsa en del om lite senare i år. Faktum är att vi varit på gång med detta i snart ett år. Tomt finns, husritning finns, byggbolag finns... allt finns. Det är inte så mycket att bygga huset som är jobbigt. Nope. Däremot är det kommunråttorna som "arbetar" inne på kommunhuset som är den stora flaskhalsen. Faktum är att det kommer gå fortare att bygga huset än vad det tog för kommunråttorna att stämpla alla papper.

"Så kan ni inte göra. Det är inte handikappanpassat." utbrister en kommunråtta.

"Vad fan yrar du om. Ingen av oss är handikappad!" undrar jag.

Det är nämligen så roligt att kommunen måste hjälpa dig om du råkar ut för något som gör att du blir handikappad. Detta betyder att kommunen måste betala en massa pengar (ni vet... sånt som vi betalar skatt för?) ifall något händer. Då har de istället beslutat att helt enkelt tvinga alla som vill bygga ett hus att bygga handikappanpassat från början.

Jag erbjöd mig att skriva på ett papper där jag förbinder mig att:


  1. Aldrig någonsin förvänta mig att kommunen ska betala för anpassningar av mitt hus om något händer någon i familjen.
  2. Att aldrig bjuda över någon handikappad till huset. Jag kan till och med själv stå för en skylt som varnar förbipasserande handikappade att min tomt är ett "farligt område" som de gör bäst i att hålla sig undan ifrån.

Det enda jag lärde mig av det där var att kommunråttorna inte har någon humor.

Regler för allt. Graderna på takvinkeln är tydligen viktigt för dem. Var ytterdörren ska vara är även det viktigt. Fönsterplaceringen i mitt eget hus är något de ställer frågor om. Var vi ska ha vårt förråd var VÄLDIGT viktigt. Vi måste ju ha någonstans att ställa cyklar och verktyg tyckte kommunråttorna.

Då var det dags igen:


  1. Jag lovar dyrt och heligt att ingen i vår familj vill ha ett förråd att ha våra cyklar i.
  2. Jag intygar att eventuella verktyg ska införhandlas inför varje behov och sedan slängas bort.

Nej. Det där gick så klart inte heller. Vi försökte förklara att ett eventuellt förråd och framförallt placeringen av det fick bli en senare fråga. Det beror ju på hur vi vill nyttja trädgården etc. Kommunråttorna tittar chockat på oss. Vet ni inte? Nej, det vet vi inte.

Inom kort kommer jag då och då slänga ut ett inlägg om hur husbygget fortgår. Min frustration över alla dessa regler (varav 80% är helt meningslösa och utformade av idioter) måste helt enkelt ut.

Så håll ett öga öppet efter "Min kamp mot kommunråttorna - Del 1" inom kort.


Skriv en kommentar

Våra grannar valde att bygga ett fritidshus, då blev reglerna visst lättare.

När huset var klart fanns inget som stoppade dem från att flytta in permanent.

Pezster 
· Svar till joppe

Jag funderar på att säga att jag bygger en modell av ett hus i skala 1:1. Fullt fungerande. Dock är det INTE ett hus. MODELL!

Sedan anställer jag mig själv som aktör att agera en "realistisk människa" som bor i sagda modell i forskningssyfte.

Det kan fungera.

Ser fram emot det med spänning

Pezster 
· Svar till Andy

:D Har redan material för tre-fyra delar. Helt sjukt.

Beror mycket på var man bor. När jag begärde förlängning av bygglovet för femte (!) gången tyckte handläggaren att det var dags att bli klar med kåken. Varje bygglov gällde i fem år. När jag ringde och ville att dom skulle göra de besiktningar som hör till var enda svaret: Det blir nog bra ändå utan att vi kommer och tittar. :-) Du har nog bosatt dig i fel kommun...

Pezster 
· Svar till Izvestia

VA?! Finns det vettiga människor på kommuner i andra delar av Sverige?!

Det tror jag inte på! :D

Men jag har hört mig för... och min kommun är tydligen ökänd för sina latmaskar till kommunråttor.

Fan.

Självklart bygger man fritidshus om man kan, sedan bor man permanent. En poäng som inte många tänker på när det gäller den biten är att om man vill flytta utomlands och skattskriva sig där så slipper man sälja kåken i Sverige. Har man en permanentbostad (villa, bostadsrätt) har man för stor "anknytning" till Sverige och skattas automatiskt, oavsett om man aldrig ens besöker Sverige sedan man flyttat ut. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Celsius

Jag hör dig... idag gjorde jag en ansats till att vara "samarbetsvillig" för en gångs skull. Det gick så klart åt helvete. Mer om det senare.

Jag kan inte stryka idioter medhårs. Det går inte. Det måste vara något genetiskt. Jag bor hellre i tält än viker mig.

Vi får hoppas att det inte blir så. ;)

Trevlig helg!

Efter en stunds resonerande med damen på byggnadsnämnden kom vi överens om att min vedbod är ett preskriberat svartbygge så att jag kan bygga en 15m2 friggebod till utan att riva boden eller behöva räkna in den i friggebodskvoten. En websida med recensioner av olika kommuners byggnadsnämnder skulle vara bra...

Ehhh...det är ju din tomt-din mark, ge kommunråttorna de svar de vill ha och bygg sedan som ni vill, skit i reglerna. Om de vill "inspektera" vägra dem tillträde till din egendom.

Varför bryr du dig om deras regler?

CG

Nu är jag medveten om att det finns standardiserade byggnormer som måste följas men en del av det som nämns här låter det ju som om det är kommunens eget påhitt och alltså inte har något lagstöd. Kan någon säga om det stämmer?

Hahaha...bygga hus är enkelt...lovar!
Testa att bygga stall, då har du inte bara kommunen att få magsår av... Då har du Länsstyrelsen, Jordbruksverket OCH kommunen...!!!! :D
Låt aldrig nån av dina ungar komma i närheten av en häst!!!! ;)

Känner igen det så väl..
Bråkade med kommunen i över ett år för att nån i samma grupp som skulle dra in vatten och avlopp hade en ranunkel där de skulle gräva..Jaha och därför får vi vänta i ett ÅR??Trots att vi betalar över 100 papp för att vi MÅSTE ha kommunalt vatten och inte får gräva brunn?

Hade jag vetat var den där förbaskade ranunkeln fanns hade jag gräv... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Cian

Öh... ranukel? Wtf? Vad är det?

Det är en växt-djefvel och nån underart till den var så fridlyst så de fick ta det till EU-domstolen..
Okej fine jag kan köpa det..men vi andra 12 i samma grupp (de hade upphandlat nån grävare) fick vänta tills det var klart hos EU och då hade det tagit så lång tid så då fick de upphandla grävaren igen..Ett års väntetid för ett jobb som tog 2 timmar..Stabilt kommunen!
Ja jag är bitter... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Cian

Tänk om något hade hänt ranukeln? Olyckor händer så lätt.

Men allvarligt... en sketen planta? Det är väl bara att gräva upp den och sätta den någon annanstans? Klarar den inte det så är det en bra förklaring till att den är fridlyst.

Darwin ftw. ;)

Kommentera