Thomas Midgley, Jr. Är det någon som känner igen det namnet? Inte? Bra! Då kör vi lite bildning så här på fredagseftermiddagen! Häng med!

Han är en kemist från USA. Han levde mellan 1889-1945. Det som inte många vet är att han, ensam, har påverkat jordens atmosfär mer än någon annan organism har lyckats med. Givetvis åt det negativa hållet.

Först var han ansvarig för den briljanta idén att stoppa in lite bly (etyl) i bensin. Det gjorde att motorerna slutade knacka och hela världen använde det. Vad innebar detta? Jo, massiva utsläpp av bly som kan påvisas än idag. Arbetare dog av blyförgiftning i fabriker runt omkring i världen. Midgley sågs många gånger i media där han sa att bly i bensin var helt ofarligt. Lite senare sökte han behandling för blyförgiftning i Europa. Oups.

Efter det blev känt att bly i bensinen var väldigt dåligt så behövde Midgley något annat att göra. Dåtidens kylrum/frysar var farliga eftersom de ämnen man använda var korrosiva, explosiva och giftiga. Något nytt behövdes. Midlgey lyckades ta fram ett ämne som var heeeelt ofarligt och bra. Världen fick helt enkelt säga "hej och välkommen!" till freoner. Och vi vet alla hur bra det var.

Midgley var helt enkelt inte så bra för vår planet. 

Han ådrog sig polio 1941. Midgley som var ingenjör uppfann då ett gäng taljor och rep som kunde hjälpa honom att sitta upp och lyfta honom från sängen. Dessa trasslade han 1944 in sig i och han lyckades med konststycket att hänga sig själv.

Skickligt.

Skriv en kommentar

Är det för sent att ge honom en Darwin Award?

Delas inte de flesta Darwin awards ut just postumt, eftersom vinnaren måste ha plockat bort sig själv ur genpoolen för att få priset?

Låter som en väldigt aktiv anti-miljömupp, tycker jag...

Daniel. Jo, självklart blir det nästan alltid postumt. Det var dock en snubbe som fick det medan han levde. Han hade stoppat en pistol i fickan och vådaskjutit av sig ballarna (fast överlevt). Sålunda kunde hans gener inte föras vidare, ergo: Darwin Award. Men det där kemisnillet är ju som Pezster påpekar en rätt så bortglömd figur, så det kanske är mindre chans att han nomineras?

Nä, nu är det semesterdags...och alla kommer väl ihåg sina magnetarmband?www.mayfairdirect.se/page233.html

tittat på QI? :D

Pezster 
· Svar till Tinky

Läst boken "En kortfattad historik om nästan allting"

;)

Men QI är sjukt bra det med.

Kan inte se hur han kvalar in om man tar i beaktande epoken han levde i och att kunskapen om just detta var mindre då.

Argosy. Kunskapen om vad? Hur man trasslar in sig i en massa rep och grejer och hänger sig själv? Det var i alla fall vad jag avsåg med Darwin Awards.

Äsch, inom forskning och framsteg måste vissa göra misstag, så att andra kan få det rätt senare. Tycker inte alls han är förtjänt av en Darwin-award faktiskt. :)

Celsius, öh vad tror du?

Kommentera