Guiden till de bästa restaurangerna i Helsingborg

Guiden till de bästa restaurangerna i Helsingborg

Som en av Sveriges mest krogtäta städer har Helsingborg ett brett utbud av bra restauranger och matbarer. Närheten till havet säkrar dessutom både tillgången till färsk fisk och skaldjur. Bland stadens slingrande kullerstensgator hittas allt från klassiska kvarterskrogar till fine dining-restauranger och mysiga krypin med smaker från världen över. Här är guiden till de bästa restaurangerna i Helsingborg.

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Bästa restaurangerna i Helsingborg

Helsingborgs bästa restauranger

Amore Fantasia

100 procent kärlek och fantasi

Glamourösa Amore Fantasia är något av ett mozzarellafyllt Alice i Underlandet: drömmigt, överraskande och italienskt. Här sammanvävs det traditionella med det moderna, och tar form av pizzor, hemgjord pasta och olika varmrätter, som alla lagas med kärlek. Den excentriska miljön lämpar sig lika mycket för en dejt som för en stökig kväll med kompisgänget eller en familjemiddag.

Bara Vara

Råvaran i centrum

Såväl kontinentala som skandinaviska smaker, serverade i antingen halvt eller helt format, står i fokus på Bara Vara. Menyn anpassas efter säsongens utbud och matchas gärna med passande dryck. Det riktigt vinintresserade sällskapet kan boka restaurangens vinkällare. Onsdag till fredag serveras även dagens lunch.

Koreana

Genuina rätter från Korea

Kvarterskrogen Koreana var en av de tidigaste koreanska restaurangerna i Sverige, och serverar än idag autentiska rätter lagade på bra ingredienser. Bland de mer välkända varianterna hittas bibimbap och bulgogi, men den som vill utmana smaklökarna har ett gediget utbud att välja bland. Ojingau bokum, dack gochi och tteokbokki är kanske inget man stöter på var dag, men vågar du prova så lovar vi att en helt ny värld av smaker väntar.

KOL & Cocktails

Grillfest

KOL & Cocktails bjuder in till grillfest med rökiga smaker, musik och fruktiga cocktails. Menyn listar en hel del köttiga rätter såsom wagyu och ryggbiff, men även fisk och skaldjur samt grönsaker och frukt får en vända på elden. Du kan också komma hit för en lunch bestående av dagens kött, veckans fisk och vego samt ett par stående favoriter.

Sillen & Makrillen

På strandkanten

Från Sillen & Makrillen har du storslagen utsikt över havet och Danmarks kust. Som namnet hintar om går menyn i det marina temat, men även andra säsongsrätter finns att tillgå. Kustomgivningarna skapar en avslappnad atmosfär att njuta av solnedgången i, oavsett om du kommer hit en het sommardag eller en murrig höstdag.

Yoko

Med asiatiska förtecken

Asiatiska smaker och nordiska råvaror, paketerat i ett stiligt dinner club-format, är vad du får uppleva på Yoko – ett koncept som visat sig vara lyckat, då stället utsågs till Årets restaurang i Helsingborg 2023. Välj mellan olika mellanrätter från à la carten eller ta dig an “Bordet”, där sju rätter kombineras med specialkomponerade cocktails. I äkta dinner club-anda är musiken lite högre, belysningen lite dovare och lokalen noggrant inredd.

The Social

Hemsida

Bistroklassiker i nytt format

Clarion Grands hotellrestaurang sätter en lite modern twist på klassiska bistrorätter såsom burgare och steak frites. Vill du inleda med något aptitretande hittas även lite smått och gott från Italien på menyn, likaså bubbel, vin och kall öl. Miljön är avslappnad med internationella vibbar.

Anjo

Kontinentalt och avslappnat

Anjo vill inte profilera sig som en fine dining-restaurang, utan satsar snarare på “family and friends dining” – här ska alla känna sig välkomna. Inspirationen till menyn kommer i mångt och mycket från Sydeuropa, men även svenska toner hittas. Gillar du ostron har du hittat helt rätt – det exklusiva skaldjuret finns nämligen att beställa in i en uppsjö av smaksättningar.

Ama

Japansk-peruansk fusion

AMA tar dig med på en smakresa från Peru till Japan, utan att lämna Helsingborgs centrum. I stilren miljö fylls borden med rätter som ceviche, sashimi och olika spett, som trots de långväga influenserna är lagade på huvudsakligen nordiska råvaror. Även en avsmakningsmeny i sharingformat erbjuds för dem som vill smaka lite av varje. Lunchtid är menyn desto mer husmansfokuserad.

Olsons Skafferi

Familjär italienare

Sedan 1986 har Olsons Skafferi försett helsingborgarna med klassiska italienska rätter, lagade med en stor dos kärlek och kvalitetsråvaror. Antipasti, pasta, kött och efterrätter är självklarheter på à la carten, och du kan också välja någon av de färdigkomponerade menyförslagen. Lunchtid finns ett generöst utbud av dagens rätter samt ett par stående klassiker såsom bolognese och carbonara.

Redimat

Hemsida

Klassisk husman

Moderna fusionrätter i all ära, men den klassiska husmanskosten kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Just husmansrätter såsom raggmunkar, skomakarlåda och kålpudding är precis vad som serveras under lunchen på Redimat, en gemytlig krog på Badhusgatan. Kvällstid klingar menyn lite mer europeiskt, med rejäla rätter som ryggbiff och schnitzel.

Drottninggatan 35

Kvarterskrog med internationella smaker

Drottninggatan 35 beskriver sig själva som ett andra vardagsrum mitt i stan, dit alla är välkomna för att koppla av och käka gott. Menyn bjuder på en resa jorden runt, med såväl mindre som större rätter från både när och fjärran, och vinlistan uppdateras ofta. Ambitionen är att du ska längta tillbaka till nästa besök redan innan du lämnat.

Tikal

Smakresa till Latinamerika

Tikal har tagit med sig en liten bit av Latinamerika och planterat mitt i centrala Helsingborg. Små tacos, kött, fisk och vego med olika röror, samt maffiga burgare med spännande tillbehör är exempel på vad du kan välja bland här. Bakom bardisken skakas smakrika cocktails såsom margarita och pisco sour.

Creo

Exklusiva råvaror

Ambitiösa fusionrätter i små- och mellanrättsformat, levererade i en desto mer prestigelös atmosfär, är vad du finner hos Creo. För en matupplevelse deluxe väljer du kockens val av fyra eller sju rätter med dryckespaket, men det går också fint att skapa din egen meny med läckerheter som löjrom, pilgrimsmusslor och oxrygg. Dagtid står istället svenska smaker i fokus i form av dagens husmansrätt.

Regio

Som på en bakgata i Rom

Regio är en traditionell italiensk kvarterskrog där gänget i köket sammanställt sina personliga favoriter från Italiens matkultur till en och samma meny. Napolitansk pizza, risotto, pasta i mängder och annat smått och gott får sällskap av tillfälliga inslag som skrivs upp på dagens tavla. Små som stora sällskap, vardag eller fest – här är alla tillfällen välkomna.

Nabo

Moderna mellanrätter

På NABO vill man erbjuda sina gäster en bred palett av smaker, varav man satsar på mindre rätter att prova flera olika av. Smakmässigt kombinerar man influenser från världens alla hörn till helt nya, kreativa anrättningar. Även flatbreads bakade med “extremt stor kärlek” är ett stående inslag på menyn. Med jämna mellanrum ställer man till med festligheter såsom winemakers dinner, spansk afton och andra temakvällar.

Barrica

Snabbvisit till Barcelona

Att kliva in på Barrica är litegrann som att teleportera sig till en bar på Barcelonas bakgator: stökig stämning, kryddiga dofter och hål i väggen-känsla. Hit går du med bästa kompisarna eller kanske dejten för en helkväll med tapas, grillrätter och lyxiga konserver. Skålar gör ni förstås i sangria, iskall öl, cava och fruktiga cocktails.

Chay

Vego från Asien

Med en helt växtbaserad meny är Chay särskilt populärt i vegokretsar, men även karnivorer tar sig hit för att helt enkelt njuta av vällagad asiatisk mat, till övervägande del lagad på ekologiska råvaror. Välj bland rätter med färska grönsaker och örter som sätter en lyxigare touch på det hela. Själva restaurangen går i dova toner, med mörka tegelväggar och inslag av asiatiska inredningsdetaljer.

Château Forêt

Fransk bistro med svenska inslag

Precis som restaurangens namn klingar menyn franskt på Château Forêt, med rätter som moules frites. Även det svenska köket har ett finger med i spelet, i form av lokala råvaror samt veckans husmansrätt. Med en filosofi om att trivsel alltid går före etikett vill man erbjuda en varm och ombonad plats att uppleva matglädje på.

Barski

Maffigt och ölvänligt

Till det lokala bryggeriet Brewskis mathak går du för bärs, ölkompatibel streetfood och skön stämning. Utöver ett 20-tal hantverksöl på tapp kan du välja och vraka bland rejäla burgare, grillrätter och moffiga sides med amerikanska förtecken. Flera vegetariska alternativ finns. Den stimmiga stämningen lämpar sig lika fint för en avkopplande AW som en festlig helkväll med polarna.

Restauranger – om guiden

Restauranger i Helsingborg – Guiden till de bästa restaurangerna i Helsingborg uppdateras löpande. Kom gärna med tips om du vet någon bra restaurang i Helsingborg som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.