Guiden till de bästa restaurangerna i Lund

Guiden till de bästa restaurangerna i Lund

Lund är staden som förenar historisk charm med modern livlighet – så även restaurangerna. Den charmiga universitetsstaden erbjuder en mångfald av kulinariska upplevelser, från klassiska krogar till modern fusion. I den här guiden samlar vi Lunds bästa restauranger, och det finns något för alla, oavsett om du är sugen på lokala delikatesser, internationella smaker eller moderna tolkningar av klassiska rätter.

Innehållsförteckning
 1. Bästa restaurangerna i Lund
  1. Klostergatan – Som ett franskt brasseri
  2. Matrummet – “Inga kompromisser, ingen prestige”
  3. På Skissernas – Genomtänkta avsmakningsmenyer
  4. Mat & Destillat – Experimenterar med klassiker
  5. Grand Hotel – Tjusig hotellrestaurang
  6. Gattostretto – Italienskt i Lund
  7. Ihsiri – Thailändska smaker
  8. Malmstens Fisk & Kök – Fisk- och skaldjursfavorit
  9. Dos Hermanos – Matresa genom Centralamerika
  10. Rauhrackel – Österrikiskt under valven
  11. Talevski – Sydeuropeiskt i Stadsparken
  12. M.E.A.T – Fokus på köttälskaren
  13. Crêperiet i Lund – Crepes, galetter och cider
  14. The Alley Cat – Lönnkrog med cocktails och swing
  15. Thúy – Som i Hanoi
  16. Stäket – Klassisk italienare
  17. Folk – Slices och vin
  18. VED – Lägger pusslet
  19. La Cucina – Italiensk kvarterskrog
  20. Shady Burgers – Smaksäkra burgare
  21. Chao Ban – Vietnamesisk streetfood
  22. Dubbel Dubbel – Asiatisk sharing

Bästa restaurangerna i Lund

Lunds bästa restauranger

Klostergatan

Som ett franskt brasseri

Klostergatan låter sig inspireras av de klassiska franska brasserierna, med schackrutigt golv, stora välvda fönster, mat lagad från grunden och duktiga sommelierer som gärna hjälper dig hitta rätt dryck bland de många vinerna på listan. De vill skapa en restaurang som ska passa för alla typer av umgängen, från familjemiddagar till dejter och affärsmöten. På menyn står franskt-svenskt.

Matrummet

“Inga kompromisser, ingen prestige”

Här lever man efter devisen “Inga kompromisser, ingen prestige – bara kärlek till mat, dryck och människor”. I den avskalade lokalen serveras fina råvaror som förvandlats till avsmakningsmenyer med fyra eller sju rätter. När sommaren gör sig påmind kör man ett enklare koncept med uteserveringshäng, vedugnsbakad pizza och drinkar.

På Skissernas

Genomtänkta avsmakningsmenyer

Här håller man öppet några kvällar om veckan med en meny som går under namnet Hav & land; sju serveringar som inleds med mindre snacks och avslutas med godis och kaffe. Vill man slå på stort har de även uttänkta dryckespaket med eller utan alkohol. För en lite enklare, men lika genomtänkt, upplevelse kan man äta lunch här. Då gäller antingen dagens på fisk, fågel, gris eller oxe, veckans gröna eller en trerätters.

Mat & Destillat

Experimenterar med klassiker

Mat & Destillat kombinerar det bästa från förr och nu. Både i matsalen och baren (där det skakas cocktails) lyfter man det klassiska hantverket, men räds inte heller att experimentera och göra välkända rätter med nyskapande tekniker och tankar. Målet är att klassikerna ska smaka lika gott som de alltid gjort, och ännu lite bättre.

Grand Hotel

Hemsida

Tjusig hotellrestaurang

Lunds eget Grand Hotel har en stilig hotellrestaurang, Gambrinus, som sjuder av liv de flesta av dygnets timmar. Här finns ​​bar, lounge och restaurang där man kan inta frukost, brunch, lunch, afternoon tea och middag – eller bara ett glas eller två. Till middag serveras såväl franska som svenska klassiker.

Gattostretto

Hemsida

Italienskt i Lund

Gattostretto vill erbjuda ett rakt igenom italienskt koncept, där både meny och interiör inte bara ska påminna om – utan ta med dig på en resa till – Italien. Till lunch serveras pasta, sallader och paninis, medan kvällsmenyn bjuder på antipasti, secondi, primi och dolci med italienska smaker och råvaror.

Ihsiri

Hemsida

Thailändska smaker

I ett mysigt hus på Bytaregatan finns Ihsirir, där du äter rätter inspirerade av det thailändska köket och andra länder i Sydostasien. Enkla, smakrika rätter med skaldjur, kött och vegetariskt står på menyn till både lunch och middag. Förutom den hemtrevliga matsalen finns här också en väderskyddad uteservering och en mysig innergård att njuta av mat och dryck på.

Malmstens Fisk & Kök

Hemsida

Fisk- och skaldjursfavorit

Inne i saluhallen hittar du Malmstens Fisk & Kök, som föga förvånande satsar på just fisk och skaldjur. Till lunch serveras både dagens fisk och klassiker som fisksoppa och räkmacka, medan kvällsmenyn utökas med exempelvis skaldjursplatå. Förtjust i ostron? Då ska du givetvis sikta in dig på deras ostronfrossa.

Dos Hermanos

Matresa genom Centralamerika

Namnet skvallrar om konceptet på den här restaurangen, som vill ta dig med på en matresa genom Centralamerika, med influenser från hela världen. Quesadillas, tortillas, ceviche och tacos är några av smårätterna som serveras här; dela kring bordet, eller njut av dem själv. Har du svårt att bestämma dig kan du låta köket välja sina favoriter och kombinera härligheten med en drink på samma tema.

Rauhrackel

Hemsida

Österrikiskt under valven

Är det brezel, wurst och schnitzel du är sugen på? Då ska du bege dig till Rauhrackel, som har österrikiska delikatesser på menyn. En trappa ner från Stora Algatan, under mysiga valv och vid rustika bord, serveras trerätters där man kan välja mellan kött, fisk och vegetariskt. En pilsner på det?

Talevski

Sydeuropeiskt i Stadsparken

Familjär stämning i Stadsparken – det skapar Talevski. Här serveras smaker från hela världen till både lunch och middag, med lite extra tonvikt på Sydeuropa. Pasta, pizza, fisk, kött – här finns något för alla smaker. Under helgerna serveras en klassisk brunch och sommartid samlas många soltörstande lundensare på uteserveringen. 

M.E.A.T

Hemsida

Fokus på köttälskaren

Visst kan man höra på namnet att det här är en restaurang framför allt för den som är förtjust i kött, men målet är ändå att det ska finnas något för alla. Kolgrillen är restaurangens hjärta och själ, och på den grillas både kött som de hänger själva i sin mörningskyl, och svenska primörer och fisk. Den stora baren bjuder in till häng över en cocktail eller utvald öl och lite chark, och när hungern faller på kan man fortsätta till den luftiga och industriella matsalen med kaklade väggar, köttkrokar och nakna glödlampor.

Crêperiet i Lund

Crepes, galetter och cider

Oavsett om det är tid för frukost, brunch, lunch, fika eller drinkar håller crêperiet öppet, i äkta fransk stil. I den hemtrevliga miljön med rustika träbord och mysiga kuddar serveras crêpes, galetter och äkta fransk cider i alla tänkbara varianter.

The Alley Cat

Lönnkrog med cocktails och swing

The Alley Cat beskriver sig som en liten lönnkrog med lyxiga cocktails, swing och massor med guld, marmor och kristallkronor. I köket lever man efter devisen att så länge det är gott och spännande provar man det gärna, och både maten och drycken har sin grund i Frankrike och klassisk matlagning.

Thúy

Hemsida

Som i Hanoi

Krispigt, sött, syrligt, salt, hett… Det vietnamesiska köket har allt, något du kan uppleva på Thúy. Välj bland smårätter som vårrullar, sallader och friterat, eller större varianter som soppor och nudlar. Finns det plats kvar efter middagen kan du runda av med en vietnamesisk dessert.

Stäket

Hemsida

Klassisk italienare

Den här rustika krogens ägare har sina rötter på Sicilien, så att upplevelsen här är genomgående italiensk förvånar nog ingen. På menyn hittas allt från klassiska kött- och pastarätter till spännande italienska viner. De serveras antingen inomhus eller utomhus, allt beror på vädret.

Folk

Slices och vin

Här beställer du inte en hel pizza, istället väljer du dina favoritbitar och kombinerar med snacks och dryck som vin och öl. Perfekt för dig med beslutsångest, alltså. Eller för dig som gärna vill prova på olika grejer när du går på restaurang.

VED

Lägger pusslet

På VED tycker man att en lyckad restaurang är en sådan där alla bitar bara faller på plats. Gästerna är härliga, kockarna är passionerade, servitörerna har glimten i ögat och bartendrarna skakar drinkar som aldrig förr. Just den känslan vill de uppnå, med en meny som presenterar husmanslunch, à la carte i form av mellanrätter och vedugnsbakade pizzor.

La Cucina

Italiensk kvarterskrog

En renodlad italiensk kvarterskrog var det här! På Väster, bara ett stenkast från city, bakas pizzor i vedugn på löpande band. Självklart gjorda på italienska råvaror, liksom pastan och annat smått och gott i snacks- och matväg.

Shady Burgers

Smaksäkra burgare

Riktiga smashburgare med både klassiska och nytänkande tillbehör är melodin på Shady Burgers, vars burgare är allt annat än shady. Riktiga råvaror blir till rejäla burgare som förstås går att kombinera med pommes och dippsåser för bästa upplevelse.

Chao Ban

Vietnamesisk streetfood

“Chao ban” är en vietnamesisk hälsningsfras som betyder ungefär “hej min vän”, och det är även namnet på den här inbjudande vietnamesiska restaurangen. Här är det streetfood som gäller, närmare bestämt i en mix av vietnamesisk och japansk matkultur.

Dubbel Dubbel

Asiatisk sharing

På Bangatan hittar man Dubbel Dubbel, en asian fusion-restaurang som serverar smårätter, dumplings och setmenyer. Den bästa upplevelsen får man om man delar rätterna runt bordet. Sväng förbi för en lördagslunch, middag eller AW.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta