April 2020, 20:30 I en småstimmig lokal i Vasastan ligger tomteblossdoften tät. Någon har precis firat sin födelsedag. En kort, kul meny och ett glatt hej i dörren. Förväntningarna är höga på denna hajpade krog. Dessutom är Tom Sjöstedt en stor favorit, i livet och i kokbokshyllan. Jag och mitt sällskap beställer Löjrom för 2 personer (235 kr p person), Piggvar med savoykål, gurka och grillmajonäs (345 kr), Ren med svamp jordärtskocka och peppar (325 kr), Havtornsglass med brownie och chokladganache för 2 personer (135 kr p person) och en Äppelglass med ingefära, granskott och smörbrynta smulor (135 kr).
Så varför älskar jag inte Lilla Ego? Samtliga rätter, inklusive dessert, har en alltför påtaglig sälta. Första tuggan, mycket god, en hel tallrik? Nej. Råvaror övermannas av salt och smör vilket gör att de inte kommer till sin rätt. Kanske var detta en extra stressig dag, mitt sällskap vittnar om att det har varit bättre vid ett tidigare besök, men i ärlighetens namn, när en plättlagg med rårakor kostar 470 kr förväntar jag mig mer. Anrättningarna är vackert pyntade, och det i sig skapar förhoppningar om balans och genomtänkta smakkombinationer, vilket jag tyvärr inte upplever levereras vid det här tillfället. Som äppelglassdesserten t.ex., där granskott och små ingefärsbitar (båda väldigt skarpa smaker) kör över den milda äppelglassen.
Övrig kuriosa: Servitören spiller ut bordsgrannens vin på en annan gäst, ber inte om ursäkt och väntar sedan 20 minuter innan han ersätter det med ett nytt. Mitt sällskap bad om en extra skiva bröd till sin skål med smör i väntan på maten, servitrisen svarar "endast ett per person". Själv tyckte jag att den torra brödbiten påminde om en SJ-fralla.
Kommer med stor sannolikhet att ge Lilla Ego en ny chans, nedan recensioner talar för att det finns mer att hämta här.
April 2020, 20:30 I en småstimmig lokal i Vasastan ligger tomteblossdoften tät. Någon har precis firat sin födelsedag. En kort, kul meny och ett glatt hej i dörren. Förväntningarna är höga på denna hajpade krog. Dessutom är Tom Sjöst...
Murrigt litet ställe med stor potential. Kul med dagens vin! Men för ett ställe som kallas 'Dryck' hade jag hoppats på ett vassare utbud av mousserande viner.
Hit går du om du tycker om ekologisk, närproducerad mat för en rimlig peng. Mysigt hak och möjlighet att sitta ute under sommarhalvåret. Trevlig personal, samt lunchalternativ som funkar för de flesta.
Detta till synes ödmjuka lilla hak är troligare att man passerar än att lockas glida in på en spontanare. MEN. Vilken smakresa de bjuder på för de som upptäckt denna (än så länge) doldis. Varje rätt är en explosion av intryck med kombinationer som får de flesta att fundera, som rödbetan med den rökta äggulan t.ex., tror till och med att jag skulle kunna få min käre far att testa vego med den här rackaren. En solklar fullpoängare till det här kreativa, vänliga och ambitiösa kockgänget. Vi serverades en prisvärd avsmakningsmeny för runt femhundralappen som bestod av:
Hiramasa med äpple & thaibasilika Rödbeta med rökt äggula & kärnmjölk Anka med rotselleri & grönpeppar (som pescetarian fick jag portabellosvamp som substitut) Blodapelsin med glass på stjärnanis
Och jag ser redan fram emot deras nästa menyuppdatering. (Obs. bilder lånade från Prosperos Instagramkonto då jag inte plåtade maten vid mitt besök).
Detta till synes ödmjuka lilla hak är troligare att man passerar än att lockas glida in på en spontanare. MEN. Vilken smakresa de bjuder på för de som upptäckt denna (än så länge) doldis. Varje rätt är en explosion av intryck med kombina...