Intervjuer

"Liten nystart" för klassiska Tranans bar – house, techno, grymt ljud och bra röj utlovas

Nu på fredag, den 1 september, drar säsongen igång i källaren på klassiska Tranans bar vid Odenplan. Ny musikansvarig och dj-bokare är Hampus Drake som själv har spelat skivor på Tranan i två decennier. När han nu får bossa över musiken så beskriver han det hela som lite av en nystart.

– Tranan har ju alltid varit en barklubb där vi haft grymt feta dj:s med fokus på house, disco och techno. Men nu satsar vi lite extra med starka lokala bokningar och det förs även samtal med internationella namn, säger han.

Han berättar vidare om hur källarens "grymma PA-system" passar perfekt för dj:s som spelar mycket vinyl.

– För att vara en bar som ligger mitt i stan så har vi lyckats hålla musiken väldigt underground och spännande, mer än va dom flesta ställena klarar som ligger i stan, säger Hampus Drake på Tranan och fortsätter:

– Det brukar bli bra röj och en speciell vibe som är svår att få i Stockholm. Känns som det kommer bli högt tryck och alla är fett taggade, säger Hampus Drake.

premiärkvällen spelar Yourhighness och Olof Uhlin. Bland kommande bokningar hittar vi sedan namn som Global Business, Mark 7, Västkransen Records, Samo DJ, Ari Bald & Cj Scott, Hanna Makowsky, Studio kollektivet och många många fler.

Tranans bar har öppet från 17-01 alla dagar i veckan. För mer och löpande informaton, se hemsidan eller spana in Instagram-kontot.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

"Nya" kulturborgarrådets tankar om stans nattliv – "Stockholm ska vara en levande och kul stad"

I oktober 2022 stod det klart att Torun Boucher (V) blir kulturborgarråd i Stockholm. Under den föregående mandatperioden hade Jonas Naddebo (C) denna roll, och under hans styre lanserade Stockholms stad bland annat en nattlivsstrategi med målet att "skapa goda förutsättningar för livescener, nattklubbar och evenemangsarrangörer".

Jag hörde av mig till Torun Bocher för att ta del av hennes syn på denna strategi, och hur hon ser på stans nattliv. Nedan kan du ta del av hennes skriftliga svar, i sin helhet:

"Stockholm ska vara en levande och kul stad med kultur för alla. Nattlivet och livescenerna har en stor del i det, och det är viktigt att vi från politikens håll gör det vi kan för att den typen av kultur ska få plats i staden. Strategin som antogs 2021 har varit bra för att få upp frågan om nattlivets och livemusikens förutsättningar på den politiska dagordningen. Men mycket bra arbete skedde även innan strategin antogs. Exempelvis har vi under en längre tid från stadens håll arbetat mycket med kulturlotsning vilket innebär att staden lotsar aktörer inom nattlivet och livemusiken till lämpliga platser och lokaler. Det har visat sig väldigt effektivt, och under de senaste 10 åren har faktiskt ett fler än 20 nya scener och klubbar öppnats, varav 16 med hjälp av kulturlotsning. Så det här är en fråga vi jobbar aktivt med hela tiden.

Den fråga jag ser som viktigast att ta tag i framåt är frågan om lokalkostnader och hyror, eftersom det är den största utmaningen som kulturen står inför nu i och med den ökande inflationen. Många kulturaktörer och arrangörer har dessutom inte ännu hämtat sig från pandemin.

Många gånger är det dock tyvärr svårt för oss i kommunen att påverka hyreshöjningar eftersom många kulturlokaler ägs av privata fastighetsägare som bryr sig mer om att maximera sina vinster än om att skapa platser för kultur. Därför är det viktigare än någonsin att vi från kommunens sida ser till att hålla tag i våra lokaler och inte sälja ut våra fastigheter till högstbjudande, för då förlorar vi ju genast möjligheten att bestämma vad för typ av verksamhet som de lokalerna ska innehålla."

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Allt om initiativet The Night Academy – och 24-timmarsfesten som äger rum i helgen

Just nu, och fram till den 28 maj, pågår det nya initiativet The Night Academy i Stockholm. Det handlar om att genom utbildningar, workshops, paneldiskussioner och en stor 24-timmarsfest utveckla nattlivet och klubbkulturen i Stockholm.

Om du är på jakt efter mer information om festen som pågår i ett helt dygn så finns det här.

För mer information om hela konceptet tänkte jag faktiskt hänvisa till avsnitt 160 av Dansmusikpodden som jag gör tillsammans med Özgür Can. Det avsnittet gästas av The Night Academy-grundaren Hampus Lindbland samt klubbprofilen Martin Kling som bland annat ansvarar för 24-timmarsfesten. Avsnittet finns där poddar finns, eller till exempel här.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Technostate har fixat fester i 20 år – firar med mega-event som ska bli "det fetaste i svensk rave-historia"

I år har arrangören Technostate anordnat fester, klubbar och festivaler i 20 år. För att fira detta fixar de den 27 maj megafesten Big Bang, med kapacitet för nästan 6000 personer, på den "mobila superklubben" EVENEW vid Stockholms Universitet.

– Den produktion vi kommer att leverera blir troligtvis det fetaste i svensk rave-historia. Riktigt häftiga visuals, en lasershow som tydligen ska slå allt och en superhäftig venue, säger Niklas Psarros på Technostate.

Headliners denna kväll är inga mindre än Vini Vici och Astrix. Spelar gör även Mad Actors, Mad Mango, Crasyrus, Baba Bulldozer och BellaXTörner.

– Det känns så otroligt spännande. Hela crewet är jättepeppade och detta är det enda vi har i tankarna just nu, säger Niklas Psarros.

Festen på EVENEW pågår till cirka klockan 23. Efter det fortsätter festen på Slakthuset med namn och akter som Alter Nature, Mama Gaia och Rocco, samt en dansgolv med fokus på techno. Biljetter till efterfesten köpes separat.

Niklas Psarros på Technostate vill inför Big Bang även rikta ett stort tack till alla gäster som under åren besökt Technostates evenemang, och till rave-communityt i stort.

– Utan er vore Technostate ingenting. Jag känner så otroligt mycket kärlek och support inför detta event, och det känns som att hela ravescenen ställer upp bakom oss.

Går det att plocka ut ett par favorit-events från era 20 år av festfixande?
– Oj, det är så många men några personliga favoriter är SEF i Förbindelsehallen när till exempel Vini Vici spelade, festerna med Shpongle och Infected Mushroom i Annexet och sist men inte minst SEF på Dragon Gate, säger Niklas Psarros.

Vad kan du säga om Technostate och framtiden?
– I framtiden blir det mer fokus på unika och spännande koncept. Mindre små fester för runt 500-600 gäster och färre events överlag. Jag närmar mig ändå 50 och känner att det får bli mer kvalitet än kvantitet. Om några veckor går vi ut med två riktigt grymma koncept, varav ett är i Grekland och den andra på ett slott, berättar Niklas Psarros på Technostate.

För mer info om Big Bang och efterfesten, spana in Facebook-evenemanget.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Här är klubbsommaren på F12 – intimt Eric Prydz-gig, afrohouse och "en klubb på F"

Den 17 maj är det dags för sommarklubben F12 att åter slå upp sina portar. Klubben kommer ha öppet sju dagar i veckan och även om musiken kommer att vara varierad så utlovas mycket elektronisk dansmusik.

– Vi följer trenderna inom den elektroniska musiken och i år kommer vi lyfta fram den rytmiska afrohousen extra mycket, säger Samin Adjoudani som är bokningsansvarig på F12 och fortsätter:

– Vi är även fortsatt en "open format"-klubb så att vi tillgodoser alla, men då vi har öppet veckans alla dagar samt har två dansgolv så kan vi variera oss.

En bokning som sticker ut är Eric Prydz som gör ett intimt klubbgig redan den 20 maj.

– Eric Prydz och F12 går way back och älskar varandra. Han har dessutom en låt som heter F12, så detta är en av hans favoritklubbar. Det känns nästan overkligt att han ska spela här hos oss igen. Sist sa han att han inte minns när han spelade för en så liten crowd senast. Det var 400 personer på plats, men ändå kändes det som att det var flera tusen, säger Samin Adjoudani på F12.

Några andra bokningar du vill lyfta fram?
– Självklart är det våra större bokningar som kommer att sticka ut. Men jag ser extremt mycket fram emot vår satsning på torsdagar med Faik & Farok, Victor Fridh och Filip Holm. Fyra otroligt skickliga och underbara dj:s som kommer att hosta en elektronisk klubb på terrassen, Klubben kommer heta något på F, men exakt vad på F återstår att se. Jag kommer inte missa en enda torsdag vill jag lova, säger Samin Adjoudani.

För mer information följ F12 på Facebook och/eller Instagram.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.