Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Intervjuer

Själfulla houseklubben Soulmates tillbaka – fixar söndagsfest med "andlig känsla"

Den själfulla houseklubben Soulmates grundades i London för drygt 20 år sedan men har även en lång historia av fester och klubbar i Stockholm. Nu på söndag, den 29 januari, är de tillbaka med Soulmates Sunday Service på Hilma vid Norra Bantorget. Festen pågår mellan 15-22 och det är fri entré.

– Vi har länge velat köra söndagar precis som våra favoritklubbar utomlands gjort, till exempel Shelter och Body & Soul i New York, Dance Culture i Paris och Secret Sundaze i London. Vi tror även att det passar en äldre publik samt att vi tror att det blir en mer avslappnad stämning en söndag, berättar grundaren Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Utöver Sebastian själv spelar Mad Mats från Local Talk, samt Dennis Christensen och D Soulstream.

– Det blir dans och samhörighet över generationerna för folk som älskar traditionell house. En viss andlig söndagskänsla söker vi också, mycket av den house vi spelar har ju faktiskt rötter i gospel, säger Sebastian Norgren.

Varför har ni valt Hilma som lokal?
– Det var lite av en slump. Det är en mysig lokal och ljudet hyfsat. Vi ville börja lite smått för att känna hur mycket intresse det finns för söndagar. Om intresset finns så planerar vi att göra några större fester med större ljud under våren.

Hur ser läget ut för den själfulla housemusiken just nu, upplever du?
– Jag tror att det är ett bättre klimat för själfull house idag än det var för några år sedan då vi var typ ensamma om att spela det här. Det verkar som att den yngre generationen nu har fått upp intresset för stilar som garage och även afro house vilket är sånt vi alltid spelat, säger Sebastian Norgren på Soulmates.

Berätta lite om klubbens historia.
– Jag och en annan svensk som var bosatt i London, Dennis Christensen, startade upp detta runt år 2000, byggt på vår passion för svart house. Alltså själfull house och garage som härstammar från Chicago, New York och Detroit. Vi körde sedan klubb på The End och AKA till dess att den nattklubben stängde igen. För ungefär 15 år sedan flyttade jag hem till Sverige och startade upp klubbkvällen här. Vi har gästats av namn som Timmy Regisford, Joe Claussell, Danny Krivit, Glenn Underground, Ron Trent och många fler, säger Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Här hittar du ett Facebook-evenemang, och här hittar du Soulmates på Facebook.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Kolla in hajpade Lägenheten – "en 300 kvm stor sekelskifteslägenhet som förvandlats till klubb"

I maj förra året var det premiär för klubbsatsningen Lägenheten som ligger en trappa upp på krogen Sturehof, vid Stureplan i centrala Stockholm. Det hela handlar om en 300 kvm stor sekelskifteslägenhet som förvandlats till klubb och bar.

– Allting startade då vi stod utan lokal när Obaren revs för renovering efter 26 år i tjänst. Den provisoriska lokalen vi fick var det som blev Lägenheten. Lägenheten är som en fet hemmafest som aldrig tar slut, berättar Angelo Rojas som är nöjesansvarig.

Musikfokus ligger på elektronisk musik i alla former, och Lägenheten håller öppet alla dagar från 19-02.

– Första tiden har varit helt fantastiskt. Totalt kaos på ett bra sätt. Vi kunde aldrig drömma om en bättre start, säger Angelo Rojas.

Är det en tillfällig klubb, eller kommer den leva vidare?
– Lägenheten som koncept kommer att leva vidare men i denna lokal endast fram till senare i år, säger Angelo Rojas.

Berätta lite kort om dig själv, och din bakgrund?
– Jag har jobbar kring Stureplan i över 10 år nu. Kom nu senast från Obaren, och innan det har jag bland annat jobbat på F12 och Neu, säger Angelo Rojas som är nöjesansvarig på Lägenheten.

Håll koll på Lägenheten genom att följa Obaren på Instagram. Om du vill följa Angelo Rojas kan du göra det här.

Foto: Olle Björnekull & Robin Grahn

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Med inspiration från Tulum och Ibiza: Nytt klubbkoncept drar igång på Hamburger Börs

På juldagen är det premiär för det nya klubbkonceptet ONWO som av arrangörerna beskrivs som ett "trendigt och internationellt event som är skapat med influenser från den bohemiska världen". Inspirationen är hämtad från platser som Ibiza och Tulum.

– Vi vill skapa en prestigelös värld som tilltalar de som vill utforska sin fantasi, få kontakt med positiv energi, interagera, sprida kärlek och lyssna på elektronisk dansmusik, säger Marcus Delselius som tillsammans med Alexander Shaje står bakom ONWO.

Kvällens headliner är Afterlife-akten Øostil med lokal support från Nassim Mehran, Victor Fridh och Drakenberg.

– Vi tycker att den svenska klubbscenen saknar upplevelser i form av koncept. Utöver bokningarna kommer vi lägga stor vikt på dekor och upplevelsen på plats, berättar Marcus Delselius.

Platsen för detta premiär-evenemang är Hamburger Börs i centrala Stockholm.

– Vi har besökt väldigt många lokaler innanför och strax utanför tullarna. Allt ifrån teatrar till industrilokaler. Namn som Rod Stewart och Macklemore har besökt Hamburger Börs och nu vill vi även välkomna dem elektroniska namnen, säger Marcus Delselius och fortsätter:

– Jag önskar att fler klassiska lokaler och teatrar kan välkomna den elektroniska musiken precis som Börsen nu gör. Stockholm behöver fler livescener.

Vad finns att säga om er framtid?
– Vi har ett gäng datum inplanerade under 2023, både inomhus och utomhus, stora som små. Vi vill bjuda på allt ifrån schyssta bokningar, unika upplevelser och coola samarbeten med internationella vänner.

Här hittar du Facebook-evenemanget. Följ även ONWO på Facebook eller Instagram.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Klubben mmmmm återvänder – "en symbios av musik, ljud, ljus och bild men framförallt en vibe"

I maj 2017 bommande klubben mmmmm, som huserade under Tele2 Arena, igen efter att under ett par år bjudit på maxade festuppleveler. Efter det har konceptet skådats vid några enstaka tillfällen, men imorgon lördag 26 november är det officiellt dags för en återkomst.

– Efter en tid ifrån varandra så sammanstrålade jag och Martin Kling under sensommaren när vi spelade och höll i ett golv på en festival i Armenien. Det gav mersmak och vi började smått prata om att starta upp klubben igen, säger Majkel på mmmmm.

Festen mmmmm: return drar igång klockan 17 och pågår till morgonkvisten. För musiken står akter som Acronym, Basement Space, Bella Sarris, Jessie Granqvist, Martin Kling, Parallax Deep och The Persuader.

– Kvällen drar igång med en vinylmarknad där tusentals feta skivor kommer att vara till salu. Eminente Curt Lundberg är först ut med att välsigna oss med toner ur sin stora musiksamling följt av den experimentelle DJ Fuddeling Records. Stans nyare garde representeras av Vanilla som går på 20 följt av en live-konsert av Basement Space. Sedan rullar resten på med 15 favoritartister utspridda på två dansgolv till 08 på morgonen, säger Majkel.

Hur känns det att dra igång igen?
– Vi är peppade och folk verkar vara peppade.

På vilket sätt kommer man att märka att detta är ett mmmmm-evenemang?
– Det är en symbios av musik, ljud, ljus och bild men framförallt en vibe som våra fina besökare alltid levererar. Sedan finns det några självklara mmmmm-trademarks som de som vet vet, säger Majkel.

Kommer det fler mmmmm-kvällar framöver?
– Ja, det finns stora planer.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Ny vinbar öppnar på Djurgården – spontandans och förfestvibb med akter som Kornél Kovács och MOLØ

Imorgon, fredag 11 november, är det premiär för Konsthallen på Djurgården, mitt emot entrén till Gröna Lund. Det är en mångsidig plats som huserar både konstutställning och frukostbageri, men även skaldjursbistro och vinbar. Vinbaren kommer varje fredag och lördag förvandlas till en vibbig bar som bjuder upp till fest och spontansdans.

– Äntligen en ny levande lokal på en ny plats du inte hängt hela livet på. Det känns superkul att få förtroendet att styra över musiken, säger Harald Björk som här arbetar som musikkommunikatör under ledning av hotell- och nöjeslegendaren Ingmari Pagenkemper

Harald Björk, som själv är musikproducent, berättar att det kommer att bli mycket elektronisk musik men att genre inte är det viktiga.

– Vi kommer att ha intressanta och riktigt duktiga selectors som har talang för att göra musikaliska utflykter från förrätt till spontandans. Att många bokningar är stora internationella namn inom elektronisk musik faller sig rätt naturligt med tanke på min bakgrund, säger han.

Han beskriver Konsthallen som "ett nytt härligt vardagsrum för oss som gillar att käka gott, dricka gott, uppleva och lyssna gott", och att stället passar lika bra för en solokväll eller lyssningssession, som för en dejt eller förfest.

– Vi kör till 23 och då går fortfarande båt både till Slussen och Nybroplan beroende på om man ska hem, till söder eller Stureplan. Annars kostar en taxi typ 90 kronor, säger Harald Björk.

Berätta om premiärhelgen!
– På fredag kommer ingen mindre än albumaktuella Barnhus-favoriten Kornél Kovács och firar födelsedag med sina vänner. Det blir lite roliga överraskningar och Koko blir knappast ensam bakom spelarna. På lördagen tar superduon Carli Löf och Måns Glaeser över båset, säger Harald Björk.

Och kan du droppa några kommande datum?
– 18/11 Yourhighness, 19/11 MOLØ och 25/11 Pedrodollar (Studio Barnhus). Och den 26/11 har mitt skivbolag Kranglan Broadcast releasefest för min remix-EP "Drifting", med Ada från Tyskland.

Hur ska du motivera folk att ta sig ut på Djurgården?
– Att gå ut på Djurgården är som att vara utomlands fast mitt i stan, säger Harald Björk.

Här kan du följa Konsthallen på Instagram.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.