Intervjuer

Ny satsning på nattlivet vid Medis – "liknar inget annat vi har sett"

Den 1 juni 2024 lanserar nöjesdestinationen Biblioteket Live vid Medis sin nya nattlivssatsning Biblioteket Natt som ska bjuda på "en sommar fylld med glädje, musik och äventyr". Satsningen kommer ha öppet 22-03 fredagar och lördagar fram till sista veckan i juni, då även torsdagar och söndagar öppnas upp.

Bakom satsningen står bland annat Hampus Wrethagen, som tidigare arbetat med Tranan bar.

– Vår huvudsakliga fokus på Biblioteket Natt kommer vara att lyfta fram lokala talanger både från det äldre gardet och nyare förmågor samt sträva efter så stor mångfald som möjligt i våra bokningar. Vid valda tillfällen kommer vi även bjuda in några av våra internationella favoriter, säger Hampus Wrethagen, nöjesansvarig Biblioteket Natt, i ett pressmeddelande.

Hampus fortsätter med att beskriva lokalerna, som är k-märkta och belägna i det före detta biblioteket vid Medborgarplatsen.

– Lokalen är fantastiskt inredd, liknar inget annat vi har sett och eftersom det är flera våningar och lokaler så blir det en väldigt trevlig upplevelse där man kan gå runt för att hitta den perfekta platsen. Vi kommer ha ett stort dansgolv, ett mindre dansgolv, en bar med spontandans och sedan en lokal för mingel och fest. Allt som allt är det fyra olika "musikkällor", säger han.

Under premiärkvällen den 1 juni lirar norske Prins Thomas, och popduon Say Lou Lou spelar live. Bland övriga dj:s denna kväll hittar vi namn som Mattias El Mansouri, Studio Kollektivet och Tonotopi.

Går det att berätta något mer om vad som finns i kikaren för oss som gillar elektronisk klubbmusik?
– Vi har mycket saker i kikaren och det kommer bli många roliga saker som kommer att hända nu under sommaren. Vi kommer först börja med fredagar och lördagar och varje kväll vi har öppet kommer det vara någon form av elektronisk musik. När det kommer till bokningar och sådant så representerar vår premiärkväll rätt bra vad man kommer att kunna vänta sig, säger Hampus Wrethagen på Biblioteket Natt.

Det har ju varit klubbevenemang på Biblioteket Live löpande. Vad innebär startskottet för Biblioteket Natt rent konkret?
– Det har varit evenemang då och då men då har det varit bara i en av lokalerna. Jag och min kollega David tar över nöjet i hela huset vilket är flera golv, mat serverat på natten, flera barer spridda över flera våningar. Det kommer finnas en röd tråd i det musikaliska tänket över hela huset också. Vi kommer inte in som utomstående klubbarrangörer utan vi jobbar med nöjet under ägarna på krogen.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Kollektivet Livet storsatsar på ny houseklubb – med öppet till 05

Våren 2022 förvandlades den gamla Birkaterminalen, som ligger ett stenkast från Slussen, till stans nya kulturscen Stadsgårdsterminalen. Här huserar bland annat Kollektivet Livet Bar & Scen som nu laddar upp inför deras största klubbsatsning hittills som har premiär den 24 maj och går under namnet KL LABEL NIGHT.

Den nya klubben har housemusik i fokus och kommer att ramas in med en extra satsning på produktionen och extraöppet till 05.

– Under tre unika kvällar kommer vi bjuda in internationella skivbolag från Amsterdam, London och Paris som "showcasar" fyra dj:s ur sin reportoar. Det är vår största klubbsatsning både budget- och produktionsmässigt. Vi har uppdaterat vårt klubbljus, dj-bås och det ryktas om lite konstinstallationer, berättar Camilla Sannabo på Stadsgårdsterminalen.

Hon fortsätter att berätta om varför de väljer att fokusera på just house, och beskriver hur de tre kvällarna kommer att präglas av olika typer av housemusik.

– Housen förenar människor och utstrålar glädje. Amsterdam kommer att bjuda på minimal tech house, London på classic/contemporary house och Paris har en "french groovy disco-influerad" house-stil, säger Camilla Sannabo.

Premiären, som alltså äger rum den 24 maj, bjuder på besök från Holland. Camilla Sannabo på Stadsgårdsterminalen utlovar dessutom en "oförglömlig soluppgång klockan 03.57".

– Till premiärkvällen bjuder vi in Elvi, Iris Menza, M-High och Prunk från PIV Records i Amsterdam. Det är en label med residencies på välkända klubbar runt om i världen som Fabric London, Amnesia Ibiza och Shelter Amsterdam. De har en otroligt fin repertoar av musik där alla namn inom deras genre har släppt musik, säger Camilla Sannabo.

För mer och löpande information om klubben, och möjlighet att vara först med att köpa biljetter, registrera dig via denna länk.

Och mer generellt, hur ser du på nutid och framtid gällande Stadsgårdsterminalen som klubb-venue?
– Vi kommer nog aldrig bli en renodlad klubbvenue med fasta öppettider, där du kan dyka upp en fredag eller lördag och förvänta dig klubb. Vi vill hålla en bredd av olika events som vi har det idag, och förbli en plats som passar varenda stockholmare. Men förhoppningsvis kommer detta koncept sätta oss på kartan där vi blir en av Stockholms absolut härligaste klubbar stämningsmässigt och produktionsmässigt. Och vårt läge, hallå, hur centralt ligger vi inte, säger Camilla Sannabo på Stadsgårdsterminalen.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Bild: Sandra Ringström

;
Här är festen där ingen får spela under 160 bpm – "vi har sett folk kötta till 230-250 bpm"

Nu på fredag, den 17 februari, arrangerar kollektivet Sonic Erection en klubbkväll på Hus 7 under parollen 160+. Som namnet antyder så handlar det om snabb musik, där ingen dj får spela under 160 bpm. För musiken står DJ Worm2tm, Brenda El Reyes, Dj Haydn, Gustav Ejstes och Klara Nov.

Jag tog ett snack med Jade och Sesina som står bakom evenemanget.

Vilka är ni på Sonic Erection. Och varför finns ni?
– Vi heter Jade och Sesina och startade Sonic Erection 2022 med målet att berika och dokumentera svensk undergroundkultur. Vi älskar att dj:a men vi håller på med ca 100 andra grejer. Vi har gjort fanzines, dokumentärer, musikvideos och nu, vår första klubb Sonic Erection.

Varför gör ni den här kvällen med 160+ bpm?
– Konceptet handlar om att ingen får spela under 160 bpm. Vi har hyrt in bpm-vakter specifikt för detta ändamål och vi är superstrikta med det. Vi har märkt av en viss frustration i vår krets och bland likasinnade i Sverige gällande att det går för långsamt ute på de kommersiella klubbarna, och att man ofta behöver kompromissa med vad man egentligen vill spela. Med vår klubb vill vi skapa en fristad för folk som tycker om att dansa till ovanligt höga tempon, samt skaka om spelreglerna för alla dj:s.

Vad kan gästerna förvänta sig av kvällen?
– En kollektiv orgasm. Och om det inte har varit tydligt innan så är det här en fest som är queer och poc-friendly. När man kommer till vår klubb ska man känna sig trygg och välkommen. Vi vill skapa en omgivning där alla deltagare är en lika viktig del av eventet. Dj:s, besökare, fans, musiker, medarrangörer, vänner och hatare.

Kan dansmusik bli för hård och/eller snabb?
– Nej. Det finns ingen "för hård" musik, bara otillräcklig energi och konservatism. Så länge man kan dansa till ljudet som dundrar ut ur högtalarna är det dansmusik och där finns det ju en extrem bredd på vad en publik klarar av. Vi har sett folk kötta till 230-250 bpm. När det blir riktigt jävla snabbt så är allt nästintill noise ändå och då snackar vi om något annat än dansmusik.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Solidaritets-trio öppnar Jacqueline’s Dining Club – "jävligt bra fest"

I slutet av 2019 bommade nattklubben Solidaritet vid Stureplan igen. Nu återkommer "Solli-trion" Eddy Cabrera, Mikael Vestlund och Martin Törnros till krog- och klubbscenen med nysatsningen Jacqueline’s Dining Club på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm. Premiären äger rum den 29 december, och sedan blir det fest varje fredag och lördag med stängning klockan 02.

– Det är en ny, kanske mer sofistikerad klubb som vi skapat den här gången, men vi tror att våra gamla Solli-gäster, och många med dem, kommer att älska det, säger Eddy Cabrera, som precis som på Solidaritet ansvarar för musiken.

Jacqueline’s Dining Club beskrivs av trion som en plats där mat, dryck och fest smälter samman och kan bli till en helkväll. Redan idag är Jacqueline’s ett brasserie som serverar luncher, bruncher och middagar alla dagar i veckan, och baren är en populär after work-destination. Men nu adderas alltså klubb och dansgolv till utbudet.

– Vi är extremt taggade på göra verklighet av något som vi pratat om i så många år. Det här blir ett ställe för alla som älskar musik, mat, dryck och en jävligt bra fest, säger Eddy Cabrera.

Han fortsätter att berätta mer om dj- och musikinriktningen.

– Vi kommer att spinna vidare med samma musikinriktning som vi hade på Solidariet. Vi gjorde ju några legendariska bokningar, till exempel när jag tog in Sebbe, Steve och Axel för minnesvärd fest. Vi har några ess i rockärmen och större bokningar längre fram, och även gäst-dj:s till och från. Jag kommer att vara resident, säger Eddy.

Håll koll på Jacqueline’s Dining Club genom att följa Eddy Cabrera på Instagram. Spana även in Jacqueline’s på Instagram och Facebook.

Bild av Robin Iborn.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Försnack: Jeremy Olander om open to close-festen på lördag

Nu på lördag, den 16 december, är det dags för Jeremy Olander och hans etikett Vivrant att åter igen ställa till med fest på hemmaplan. Denna gång på hajpade Värmeverket i Bredäng.

På denna fest spelar Jeremy Olander själv i fem timmar, från öppning till stängning. Jag tog ett snack med honom för att kolla läget inför lördagens fest.

Hur känns det inför festen och open to close-spelningen på lördag?
– Det känns grymt! Det är nästan slutsålt och att spela i Stockholm är det bästa jag vet. Jag har flängt runt en del senaste tiden och spelat i USA, Indien, Singapore, Bali och Japan så det ska bli skönt att börja runda av året med den här spelningen. Jag har dessutom inte spelat ett längre set här hemma på 4-5 år och det är något jag har längtat efter. Jag spelar mest egenproducerad musik och min stil funkar bäst i längre set.

Hur tänker du att lördagkvällens musikaliska resa kommer att se ut?
– Alltid svårt att säga på förhand. Min enda ledstjärna inför lördag är att jag förutom att få in mycket nytt också vill försöka gå igenom mina olika sound och stilar. En blandning mellan ljust och melodiskt, mörkt och techigt, throwbacks och nytt.

Vad kan publiken förvänta sig i övrigt?
– Vi har velat göra något på Värmeverket sedan de tog första spadtaget där för ett gäng år sedan så det känns väldigt kul att det äntligen blir av. Vi har haft som mål från start med Vivrant att aldrig upprepa oss och aldrig köra samma venue två gånger. Kul att kunna fortsätta den traditionen. Senaste gången på hemmaplan var på Stadshuset och det var en ära att få spela där, men inget går upp mot ett rum som är ämnat för vår typ av musik.

Vad är aktuellt på Vivrant? Något särskilt där du vill lyfta fram?
– Det är en del. Vi har precis släppt OLINGs nya EP och har två singlar på gång från mig kommande månaderna. Sen har MOLØ ett än så länge hemligt projekt på gång ut under nästa år som kommer vara bland det roligaste vi har släppt. Spännande tider!

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
;