Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Klubbtips

Själfulla houseklubben Soulmates tillbaka – fixar söndagsfest med "andlig känsla"

Den själfulla houseklubben Soulmates grundades i London för drygt 20 år sedan men har även en lång historia av fester och klubbar i Stockholm. Nu på söndag, den 29 januari, är de tillbaka med Soulmates Sunday Service på Hilma vid Norra Bantorget. Festen pågår mellan 15-22 och det är fri entré.

– Vi har länge velat köra söndagar precis som våra favoritklubbar utomlands gjort, till exempel Shelter och Body & Soul i New York, Dance Culture i Paris och Secret Sundaze i London. Vi tror även att det passar en äldre publik samt att vi tror att det blir en mer avslappnad stämning en söndag, berättar grundaren Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Utöver Sebastian själv spelar Mad Mats från Local Talk, samt Dennis Christensen och D Soulstream.

– Det blir dans och samhörighet över generationerna för folk som älskar traditionell house. En viss andlig söndagskänsla söker vi också, mycket av den house vi spelar har ju faktiskt rötter i gospel, säger Sebastian Norgren.

Varför har ni valt Hilma som lokal?
– Det var lite av en slump. Det är en mysig lokal och ljudet hyfsat. Vi ville börja lite smått för att känna hur mycket intresse det finns för söndagar. Om intresset finns så planerar vi att göra några större fester med större ljud under våren.

Hur ser läget ut för den själfulla housemusiken just nu, upplever du?
– Jag tror att det är ett bättre klimat för själfull house idag än det var för några år sedan då vi var typ ensamma om att spela det här. Det verkar som att den yngre generationen nu har fått upp intresset för stilar som garage och även afro house vilket är sånt vi alltid spelat, säger Sebastian Norgren på Soulmates.

Berätta lite om klubbens historia.
– Jag och en annan svensk som var bosatt i London, Dennis Christensen, startade upp detta runt år 2000, byggt på vår passion för svart house. Alltså själfull house och garage som härstammar från Chicago, New York och Detroit. Vi körde sedan klubb på The End och AKA till dess att den nattklubben stängde igen. För ungefär 15 år sedan flyttade jag hem till Sverige och startade upp klubbkvällen här. Vi har gästats av namn som Timmy Regisford, Joe Claussell, Danny Krivit, Glenn Underground, Ron Trent och många fler, säger Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Här hittar du ett Facebook-evenemang, och här hittar du Soulmates på Facebook.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Kolla in hajpade Lägenheten – "en 300 kvm stor sekelskifteslägenhet som förvandlats till klubb"

I maj förra året var det premiär för klubbsatsningen Lägenheten som ligger en trappa upp på krogen Sturehof, vid Stureplan i centrala Stockholm. Det hela handlar om en 300 kvm stor sekelskifteslägenhet som förvandlats till klubb och bar.

– Allting startade då vi stod utan lokal när Obaren revs för renovering efter 26 år i tjänst. Den provisoriska lokalen vi fick var det som blev Lägenheten. Lägenheten är som en fet hemmafest som aldrig tar slut, berättar Angelo Rojas som är nöjesansvarig.

Musikfokus ligger på elektronisk musik i alla former, och Lägenheten håller öppet alla dagar från 19-02.

– Första tiden har varit helt fantastiskt. Totalt kaos på ett bra sätt. Vi kunde aldrig drömma om en bättre start, säger Angelo Rojas.

Är det en tillfällig klubb, eller kommer den leva vidare?
– Lägenheten som koncept kommer att leva vidare men i denna lokal endast fram till senare i år, säger Angelo Rojas.

Berätta lite kort om dig själv, och din bakgrund?
– Jag har jobbar kring Stureplan i över 10 år nu. Kom nu senast från Obaren, och innan det har jag bland annat jobbat på F12 och Neu, säger Angelo Rojas som är nöjesansvarig på Lägenheten.

Håll koll på Lägenheten genom att följa Obaren på Instagram. Om du vill följa Angelo Rojas kan du göra det här.

Foto: Olle Björnekull & Robin Grahn

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Missa inte: Klubbhistoria på Scenkonstmuseet – som även blir klubb för en kväll

Den 28-29 januari riktar Scenkonstmuseet i Stockholm fokus mot den svenska klubbscenens tidiga historia. I samband med boksläppet av "Tillbaka till Underjorden: 80/90-talets klubbrevolution i Sverige" hålls ett evenemang och tillfällig utställning med tema klubbkultur i samarbete med författarna Anna Gavanas och Anna Öström.

– Klubbhistorien är en livsviktig del av vår samtidshistoria och den 28 januari blir den odödlig i och med två donationer till Svenskt visarkiv som offentliggörs under kvällen: rejvforskaren Elisabeth Tegners rejvarkiv och Jan Quarfordts samling av rejvflyers, säger Anna Gavanas i ett pressmeddelande.

Utöver donationen hålls även en paneldiskussion om klubbkulturens betydelse med Elisabeth Tegner, professor Lars Kaijser och Anna Björk från Svenskt Visarkiv, modererat av redaktören Olav Fumarola Unsgard.

– Under kvällen får du också chansen att själv lämna dina avtryck, minnen och berättelser till arkivet i ett vittnesrum som har installerats speciellt för kvällen. Så ladda minnet fullt med dina egna guldkorn och gå till historien, säger Anna Öström i pressmeddelandet.

Senare på kvällen den 28 januari förvandlas även museet till en klubb, som håller öppet från 18 till 03. Maria Lindén, Micke Goulos, DJ Krazy, DJ Gena, DJ Term, DJ Struck spelar under kvällen med MC Slim på micken. VJ: 10% Human Collective.

På den tillfälliga utställningen, som även visas den 29 januari, kan du ta del av backdrops från den legendariska rejvklubben Docklands, flyers, klubbkläder och mycket annat.

Läs mer om evenemanget och utställningen här, och Facebook-event hittar du här.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

(Foto av Denny Calvo, 1993)

Dekmantel kommer till Stockholm

Den 21 januari 2023 gör det holländska klubb- och festivalkonceptet Dekmantel ett nedslag på Under Bron i Stockholm, i form av Dekmantel Club Tour. Sedan starten 2013 har Dekmantel Festival i Holland varit ett populärt och hajpat evenemang för de som uppskattar dansant undergroundmusik.

När Dekmantel intar Under Bron är det Young Marco, Lena Wilikens och grundaren Casper Tielroij som står för musiken, och festen pågår mellan 22-05.

För mer information, kolla in Facebook-evenemanget här.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Solnahallen förvandlas till klubbtempel – "a mind-blowing show and spectacular thematic stages"

Torsdag 5 januari 2023 förvandlas Solnahallen till ett klubbtempel med fokus på hård elektronisk musik. Det är arrangörerna på Deztination som firar tio år med festen 10 Yearz of Deztination. Under kvällen utlovas "at least two ceremonious dance areas infused with a mind-blowing show and spectacular thematic stages" samt en upplevelse med "The past – The present – The future in a hard, raw, rough, uplifting and melodic way".

På huvudscenen återfinns mängder av internationella akter, som till exempel Frontliner, Noisecontrollers, Adrenalize och Adaro. På trance-scenen hittar vi bland annat Allen Watts och Orjan Nilsen.

För mer information och biljetter, spana in Facebook-evenemanget.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.