Klubbhistoria

Själfulla houseklubben Soulmates tillbaka – fixar söndagsfest med "andlig känsla"

Den själfulla houseklubben Soulmates grundades i London för drygt 20 år sedan men har även en lång historia av fester och klubbar i Stockholm. Nu på söndag, den 29 januari, är de tillbaka med Soulmates Sunday Service på Hilma vid Norra Bantorget. Festen pågår mellan 15-22 och det är fri entré.

– Vi har länge velat köra söndagar precis som våra favoritklubbar utomlands gjort, till exempel Shelter och Body & Soul i New York, Dance Culture i Paris och Secret Sundaze i London. Vi tror även att det passar en äldre publik samt att vi tror att det blir en mer avslappnad stämning en söndag, berättar grundaren Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Utöver Sebastian själv spelar Mad Mats från Local Talk, samt Dennis Christensen och D Soulstream.

– Det blir dans och samhörighet över generationerna för folk som älskar traditionell house. En viss andlig söndagskänsla söker vi också, mycket av den house vi spelar har ju faktiskt rötter i gospel, säger Sebastian Norgren.

Varför har ni valt Hilma som lokal?
– Det var lite av en slump. Det är en mysig lokal och ljudet hyfsat. Vi ville börja lite smått för att känna hur mycket intresse det finns för söndagar. Om intresset finns så planerar vi att göra några större fester med större ljud under våren.

Hur ser läget ut för den själfulla housemusiken just nu, upplever du?
– Jag tror att det är ett bättre klimat för själfull house idag än det var för några år sedan då vi var typ ensamma om att spela det här. Det verkar som att den yngre generationen nu har fått upp intresset för stilar som garage och även afro house vilket är sånt vi alltid spelat, säger Sebastian Norgren på Soulmates.

Berätta lite om klubbens historia.
– Jag och en annan svensk som var bosatt i London, Dennis Christensen, startade upp detta runt år 2000, byggt på vår passion för svart house. Alltså själfull house och garage som härstammar från Chicago, New York och Detroit. Vi körde sedan klubb på The End och AKA till dess att den nattklubben stängde igen. För ungefär 15 år sedan flyttade jag hem till Sverige och startade upp klubbkvällen här. Vi har gästats av namn som Timmy Regisford, Joe Claussell, Danny Krivit, Glenn Underground, Ron Trent och många fler, säger Sebastian "Saint Sebastian" Norgren.

Här hittar du ett Facebook-evenemang, och här hittar du Soulmates på Facebook.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Nu händer det: Danstillståndet avskaffas

Regeringen beslutade igår om en lagrådsremiss som innebär ett avskaffat tillståndskrav för offentliga danstillställningar. Det innebär att det så kallade danstillståndet föreslås avskaffas på platser som inte är offentliga.

Förslaget innebär att det på bland annat restauranger och nattklubbar inte längre krävs godkännande från Polismyndigheten för att få anordna en danstillställning, om dessa inte ligger på en offentlig plats. I stället ska sådana danstillställningar som huvudregel anmälas till Polismyndigheten.

Förslaget innebär lättnader för anordnaren eftersom anmälan är kostnadsfri och kan göras muntligen. En anmälan gör samtidigt att ordnings- och säkerhetsrisker kan beaktas i och med att Polismyndigheten fortsatt får kännedom om att danstillställningen ska äga rum.

– Det här är en efterlängtad frihetsreform. Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.

– Regeringen avskaffar därmed kravet på danstillstånd som under lång tid mötts av kritik från flera håll. Det föreslagna ansökningsförfarandet kommer att innebära en förenkling för berörda företag samtidigt som spontandansen faller utanför anmälningsplikten, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i pressmeddelandet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Jag kommer på ett eller annat sätt återkomma till denna fråga med lite mer historik och analys, men jag tycker absolut vi ska glädjas åt ovanstående!

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Missa inte: Klubbhistoria på Scenkonstmuseet – som även blir klubb för en kväll

Den 28-29 januari riktar Scenkonstmuseet i Stockholm fokus mot den svenska klubbscenens tidiga historia. I samband med boksläppet av "Tillbaka till Underjorden: 80/90-talets klubbrevolution i Sverige" hålls ett evenemang och tillfällig utställning med tema klubbkultur i samarbete med författarna Anna Gavanas och Anna Öström.

– Klubbhistorien är en livsviktig del av vår samtidshistoria och den 28 januari blir den odödlig i och med två donationer till Svenskt visarkiv som offentliggörs under kvällen: rejvforskaren Elisabeth Tegners rejvarkiv och Jan Quarfordts samling av rejvflyers, säger Anna Gavanas i ett pressmeddelande.

Utöver donationen hålls även en paneldiskussion om klubbkulturens betydelse med Elisabeth Tegner, professor Lars Kaijser och Anna Björk från Svenskt Visarkiv, modererat av redaktören Olav Fumarola Unsgard.

– Under kvällen får du också chansen att själv lämna dina avtryck, minnen och berättelser till arkivet i ett vittnesrum som har installerats speciellt för kvällen. Så ladda minnet fullt med dina egna guldkorn och gå till historien, säger Anna Öström i pressmeddelandet.

Senare på kvällen den 28 januari förvandlas även museet till en klubb, som håller öppet från 18 till 03. Maria Lindén, Micke Goulos, DJ Krazy, DJ Gena, DJ Term, DJ Struck spelar under kvällen med MC Slim på micken. VJ: 10% Human Collective.

På den tillfälliga utställningen, som även visas den 29 januari, kan du ta del av backdrops från den legendariska rejvklubben Docklands, flyers, klubbkläder och mycket annat.

Läs mer om evenemanget och utställningen här, och Facebook-event hittar du här.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

(Foto av Denny Calvo, 1993)

Ny fotoutställning om 90-talsklubben Deep – "en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria"

Nu på lördag, den 26 mars, är det vernissage på Hasselbacken för foto-utställningen Deep på Cirkus 1992-1995 där fotografen Stefan Holm Mardo visar klubbfotografier från de spektakulära Deep-festerna på Cirkus, när house-och technokulturen var ung. Utställningen visas sedan på Hasselbacken fram till och med den 22 april, och då den hänger i anslutning till hotellobbyn är den tillgänglig dygnet runt.

Så här berättar fotografen själv om festerna och utställningen:

I början på 90-talet hände något nytt i Stockholm. En grupp drivna och extroverta människor möttes och med dem föddes en ny attityd: gör vad vill, se ut som du vill, allting är möjligt. Den här gruppen satte Stockholm på kartan och lade grunden för stadens status idag som ett mecka för design, dansmusik och it.

Fokus låg på det visuella; att ha nya och toppade outfits till varje fest och att hela tiden skapa nya spännande klubbmiljöer. Trots det finns väldigt lite av detta dokumenterat på bild. Till skillnad från nu så var det ingen som tog selfies, kameror syntes sällan till och ingen hade mobiltelefon. Allt handlade om här och nu.

Sommaren 1992 arrangerade Balthazar Silveira, Vito Ingrosso, Joachim Hövel, Marcus Starberger och Staffan Ridelberg den första Deep-festen på Cirkus på Djurgården. Målet var att skapa den största och mest maxade festupplevelsen med fokus på house och techno, att skapa en multimedia-scen som dittills inte funnits i Sverige, där dans- och artistuppträdanden integrerades med ambitiösa videoprojektioner och riktigt grymt ljus och ljud.

Hypernature [Joachim + Vito] och deras dansteam var huvudakten, de uppträdde med artister som Leila K, LaCamilla, Stakka Bo, Clubland, Cicci Moon, House Of Virginism, Lucky People Center, Ingy och Kym Mazelle. Utländska DJs som Def Mix, Pacman, Banco De Gaia, Charlie Hall och Dimitri spelade tillsammans med svenska akter som Carl Lekebusch, Alexi Delano, Swemix, Adam Beyer, Ivar Järnefors, Tony Zoulias, Claes Bodén, Mad Mats och Johan Netz.

På dansgolven blandades house- och technoälskande förortskids med musikmedvetna cityklubbkids, toppat med en näve kändisar och några kroppsbyggare i bar överkropp. Det blev totalt sex Deep-fester, de två sista sommaren 1995 under namnet Deeper Love.

Jag fotograferade 1992, 1993 och 1995 års Deep till diverse magasin och utställningar. Spola fram till nutid och jag sitter på ett unikt dokument om en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria. Enligt många var dess absoluta höjdpunkt åren 1992–1995. Klubbmodet och den nya dansmusiken peakade, hela klubbkulturen var i sin mest kreativa fas.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Nu öppnar det interaktiva hyllningsmuseet Avicii Experience – "lyssna på outgiven musik"

Avicii Experience öppnar på Space, Stockholms nya "mötesplats för den digitala generationen", den 26 februari 2022. Bakom museet står Pophouse Entertainment och Space.

Avicii Experience är ett 300 kvadratmeter stort interaktivt museum där besökaren både kommer nära artisten Avicii och privatpersonen Tim Bergling. Publiken får följa med under Tims väg från tillbakadragen musikentusiast i Stockholms innerstad till internationellt firad superstjärna. Vi får se in i pojkrummet där allt började och ta del av bilder, musik, videor och personliga tillhörigheter samt lyssna på outgiven musik.

– För mig som har följt Tim nära sedan genombrottet är det med stor tacksamhet och respekt för familjen Bergling som vi nu äntligen kan öppna dörrarna till Avicii Experience, säger Per Sundin, vd Pophouse Entertainment och en av grundarna till Space i ett pressmeddelande

Museets besökare får en unik insyn i Tims kreativa skapandeprocess och de många samarbeten som låg bakom hans musik. Bland annat kommer man att kunna utforska tidigare opublicerat material.

– Avicii Experience låter fans och besökare interagera med Tims musik genom tekniska installationer som är specialgjorda för utställningen. Besökarens deltagande har varit en viktig del i utformningen av Avicii Experience, säger Lisa Halling-Aadland, innehållsproducent Avicii Experience i ett pressmeddelande

Space, i det femte Hötorgshuset vid Sergels torg i Stockholm, är en ny mötesplats som kombinerar gaming, musik och ”content creation” på hela sju våningsplan.

Museet har öppet alla dagar i veckan mellan klockan 11.00 – 19.00. Nu under pandemin kommer ett system med slottider användas för att minska smittspridning.

Läs mer och boka biljetter via hemsidan.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.