Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Klubbhistoria

Ny fotoutställning om 90-talsklubben Deep – "en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria"

Nu på lördag, den 26 mars, är det vernissage på Hasselbacken för foto-utställningen Deep på Cirkus 1992-1995 där fotografen Stefan Holm Mardo visar klubbfotografier från de spektakulära Deep-festerna på Cirkus, när house-och technokulturen var ung. Utställningen visas sedan på Hasselbacken fram till och med den 22 april, och då den hänger i anslutning till hotellobbyn är den tillgänglig dygnet runt.

Så här berättar fotografen själv om festerna och utställningen:

I början på 90-talet hände något nytt i Stockholm. En grupp drivna och extroverta människor möttes och med dem föddes en ny attityd: gör vad vill, se ut som du vill, allting är möjligt. Den här gruppen satte Stockholm på kartan och lade grunden för stadens status idag som ett mecka för design, dansmusik och it.

Fokus låg på det visuella; att ha nya och toppade outfits till varje fest och att hela tiden skapa nya spännande klubbmiljöer. Trots det finns väldigt lite av detta dokumenterat på bild. Till skillnad från nu så var det ingen som tog selfies, kameror syntes sällan till och ingen hade mobiltelefon. Allt handlade om här och nu.

Sommaren 1992 arrangerade Balthazar Silveira, Vito Ingrosso, Joachim Hövel, Marcus Starberger och Staffan Ridelberg den första Deep-festen på Cirkus på Djurgården. Målet var att skapa den största och mest maxade festupplevelsen med fokus på house och techno, att skapa en multimedia-scen som dittills inte funnits i Sverige, där dans- och artistuppträdanden integrerades med ambitiösa videoprojektioner och riktigt grymt ljus och ljud.

Hypernature [Joachim + Vito] och deras dansteam var huvudakten, de uppträdde med artister som Leila K, LaCamilla, Stakka Bo, Clubland, Cicci Moon, House Of Virginism, Lucky People Center, Ingy och Kym Mazelle. Utländska DJs som Def Mix, Pacman, Banco De Gaia, Charlie Hall och Dimitri spelade tillsammans med svenska akter som Carl Lekebusch, Alexi Delano, Swemix, Adam Beyer, Ivar Järnefors, Tony Zoulias, Claes Bodén, Mad Mats och Johan Netz.

På dansgolven blandades house- och technoälskande förortskids med musikmedvetna cityklubbkids, toppat med en näve kändisar och några kroppsbyggare i bar överkropp. Det blev totalt sex Deep-fester, de två sista sommaren 1995 under namnet Deeper Love.

Jag fotograferade 1992, 1993 och 1995 års Deep till diverse magasin och utställningar. Spola fram till nutid och jag sitter på ett unikt dokument om en banbrytande tid i Stockholms klubbhistoria. Enligt många var dess absoluta höjdpunkt åren 1992–1995. Klubbmodet och den nya dansmusiken peakade, hela klubbkulturen var i sin mest kreativa fas.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Nu öppnar det interaktiva hyllningsmuseet Avicii Experience – "lyssna på outgiven musik"

Avicii Experience öppnar på Space, Stockholms nya "mötesplats för den digitala generationen", den 26 februari 2022. Bakom museet står Pophouse Entertainment och Space.

Avicii Experience är ett 300 kvadratmeter stort interaktivt museum där besökaren både kommer nära artisten Avicii och privatpersonen Tim Bergling. Publiken får följa med under Tims väg från tillbakadragen musikentusiast i Stockholms innerstad till internationellt firad superstjärna. Vi får se in i pojkrummet där allt började och ta del av bilder, musik, videor och personliga tillhörigheter samt lyssna på outgiven musik.

– För mig som har följt Tim nära sedan genombrottet är det med stor tacksamhet och respekt för familjen Bergling som vi nu äntligen kan öppna dörrarna till Avicii Experience, säger Per Sundin, vd Pophouse Entertainment och en av grundarna till Space i ett pressmeddelande

Museets besökare får en unik insyn i Tims kreativa skapandeprocess och de många samarbeten som låg bakom hans musik. Bland annat kommer man att kunna utforska tidigare opublicerat material.

– Avicii Experience låter fans och besökare interagera med Tims musik genom tekniska installationer som är specialgjorda för utställningen. Besökarens deltagande har varit en viktig del i utformningen av Avicii Experience, säger Lisa Halling-Aadland, innehållsproducent Avicii Experience i ett pressmeddelande

Space, i det femte Hötorgshuset vid Sergels torg i Stockholm, är en ny mötesplats som kombinerar gaming, musik och ”content creation” på hela sju våningsplan.

Museet har öppet alla dagar i veckan mellan klockan 11.00 – 19.00. Nu under pandemin kommer ett system med slottider användas för att minska smittspridning.

Läs mer och boka biljetter via hemsidan.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

Klubbhistoria: Instagram-kontot med mängder av flyers från fester i Stockholm mellan 93 och 04

Jag har tipsat om detta guldkorn någon gång förut, men det var många år sedan nu. På Instagram-kontot sthlmklubbflyers kan du som gillar huvudstadens klubbhistoria ta del av hundratals (i skrivande stund knappt 2000 stycken, faktiskt) flyers från fester, klubbar och festivaler som ägde rum i Stockholm mellan 1993 och 2004. In och följ!

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.