Klubbhistoria

Monday Bar presenterar nytt klubbkoncept – "en dröm har gått i uppfyllelse"

Monday Bar är en arrangör som starkt bidragit till huvudstadens klubbliv sedan 1992. Mest kända är de kanske för sina klubbkryssningar som de gjort sedan 2002, men de gör även fester på landbacken. Nu lanserar de, tillsammans med Techtribe, ett nytt klubbkoncept under namnet Electric Café.

Så här beskriver de själva konceptet i premiäreventet:

"En dröm har gått i uppfyllelse. I flera år har vi sökt efter den perfekta lokalen; top notch, centralt i innerstan med stora dansgolv. Nu har vi äntligen hittat det i nyrenoverade BIBLIOTEKET LIVE på Medborgarplatsen här i Stockholm. Top notch innebär också extra produktion Monday Bar-style ljud och ljus som vi är vana vid på kryssningarna. Projektet vi har sparat till detta är ett återkommande klubbprojekt med musik vi själva verkligen älskar, dvs TECHNO, HOUSE, PSY, PROGRESSIVE TRANCE mm. Vi har döpt det till ELECTRIC CAFÉ efter klassiska Kraftwerk-albumet som inspiration".

På premiären den 5 juni spelar belgiska technoduon Joyhauser, men även svenska Ticon och Drakenberg. På det andra golvet är det fokus på residenter som Jace Headland, Johnny Boy, Fredrik Grass, Gestalt - samt gäst-dj Wilke.

För mer information, se facebook-evenemanget.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
VR-film om acid house och "ravekulturens glansdagar" visas i Stockholm

Just nu, och fram till den 10 mars, pågår Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. Som en del i programmet visas VR-filmen In pursuit of repetitive beats från 2022. Filmen, eller upplevelsen som den också kallas, beskrivs som en "rolig, omtumlande och multisensorisk tidsresa till ravekulturens glansdagar".

Bakom filmen hittar vi producenten och dj:n Darren Emerson, som även har ett förflutet i gruppen Underworld.

Här följer hela beskrivningen av filmen och upplevelsen:
Det är 1989 och tomma lagerlokaler över hela Storbritannien fylls med pumpande acid house. Samtidigt sätter polisen in alla resurser för att stoppa de olagliga festerna. Du och dina kompisar har fått tag på en flyer, och via ödsliga parkeringsplatser och telefonkiosker leder jakten till en euforisk acid house-fest. I den här VR-upplevelsen får du uppleva det förflutna med flera sinnen! Du möter klubbarrangörer, dj:s och polisens anti rave-avdelning i en lekfull tidsresa i neon.

Mer information och biljetter finns här.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Solidaritets-trio öppnar Jacqueline’s Dining Club – "jävligt bra fest"

I slutet av 2019 bommade nattklubben Solidaritet vid Stureplan igen. Nu återkommer "Solli-trion" Eddy Cabrera, Mikael Vestlund och Martin Törnros till krog- och klubbscenen med nysatsningen Jacqueline’s Dining Club på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm. Premiären äger rum den 29 december, och sedan blir det fest varje fredag och lördag med stängning klockan 02.

– Det är en ny, kanske mer sofistikerad klubb som vi skapat den här gången, men vi tror att våra gamla Solli-gäster, och många med dem, kommer att älska det, säger Eddy Cabrera, som precis som på Solidaritet ansvarar för musiken.

Jacqueline’s Dining Club beskrivs av trion som en plats där mat, dryck och fest smälter samman och kan bli till en helkväll. Redan idag är Jacqueline’s ett brasserie som serverar luncher, bruncher och middagar alla dagar i veckan, och baren är en populär after work-destination. Men nu adderas alltså klubb och dansgolv till utbudet.

– Vi är extremt taggade på göra verklighet av något som vi pratat om i så många år. Det här blir ett ställe för alla som älskar musik, mat, dryck och en jävligt bra fest, säger Eddy Cabrera.

Han fortsätter att berätta mer om dj- och musikinriktningen.

– Vi kommer att spinna vidare med samma musikinriktning som vi hade på Solidariet. Vi gjorde ju några legendariska bokningar, till exempel när jag tog in Sebbe, Steve och Axel för minnesvärd fest. Vi har några ess i rockärmen och större bokningar längre fram, och även gäst-dj:s till och från. Jag kommer att vara resident, säger Eddy.

Håll koll på Jacqueline’s Dining Club genom att följa Eddy Cabrera på Instagram. Spana även in Jacqueline’s på Instagram och Facebook.

Bild av Robin Iborn.

Tack för att du läser! Om du vill supporta min klubbrapportering (som drog igång 2015) så går det bra att swisha till 0704189437. Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Technoklubben 2.35:1 återuppstår för en kväll

2015 stängde Berns ner den mycket uppskattade källarklubben 2.35:1 som under ett antal år bjöd på house och techno från såväl internationella storheter och lokala plattvändare. Om ett par veckor, den 28 oktober 2023, återuppstår klubben för en kväll - men på Slakthuset. Bakom denna "reunion" står Payman Dehdezi och Martin Kling som bossade över 2.35:1 när det begav sig.

– Martin och jag har pratat om det en längre tid och vi tycker det är dags för en återträff. Det känns superbra och folk verkar väldigt peppade, säger Payman Dehdezi och fortsätter att berätta om den kommande kvällen:

– Det blir resident dj:s och massor av vänliga ansikten utspridda på tre dansgolv, som det var på Berns en gång i tiden med Terrassen, Asiatiska och 2.35:1.

På stora golvet spelar Parallax Deep, Carli & Måns Glaeser, Nima Khak, Jesper Dahlbäck och Joel Mull. På golv två hittar vi Johan Netz, Ingmari Pagenkemper, Johannes Forsberg och Wilhem Gunnarsson. På det tredje golvet återfinns DJ Crona och B Line.

Hur mycket "2.35:1-känsla" är att vänta, och hur skapas denna?
– Människor är vad som skapar en bra klubb, säger Payman Dehdezi.

Varför kör ni inte reunion-festen på Neu, i Berns källare?
– Vi tycker att Slakthuset känns som en bra plats för en återträff denna gång.

Kan man förvänta sig mer 2.35:1 framåt? Typ som koncept eller så?
– Det är inte omöjligt, säger Payman Dehdezi.

All information och biljetter hittar ni i Facebook-evenemanget.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
Slut för Daytime Sessions på Trädgården – "magin med dagen är liksom lite borta"

Sedan 2012 har Trädgårdens dagsfester Daytime Sessions varit en uppskattad del av huvudstadens klubbliv. Nu står det dock klart att 2023 blir det sista året med konceptet. Så här skriver Trädgårdens Johanna Schneider om beslutet:

"Magin med dagen är liksom lite borta? Den yngre generationen hittar inte hit på dagtid och den äldre generationen har slutat komma tidigt. En bra fest kräver mycket praktiska saker men det viktigaste är ändå en dedikerad crowd. Vi har gjort massa feta ändringar i sommar och flyttat ut på gården igen, med fett ljud, fetta DJs OCH en amazing crowd. Så vi lämnar på topp! Det ska man alltid göra."

Hon fortsätter:

"Ingen av dom som grundade Daytime Sessions är kvar idag och jag känner lite att det är dags för mig att skapa något nytt istället. Jag håller på funderar på vad folk vill ha, vad vi vill ge och se om vi kan bygga något nytt - förhoppningsvis tillsammans!"

MEN, det är fortfarande tre stycken DTS-fester kvar detta år, så se till att kolla in dessa här. För dig som vill blicka tillbaka och minnas så finns sidan daytimesessions.com där du kan hitta Daytime Sessions-lineups från (nästan) samtliga fester sedan starten 2012.

Tack för att du läser! Följ mig även på Instagram och Facebook, och spana in mitt andra projekt Dansmusikpodden.

;
;