Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

 


Servera majskolvarna med något av miso tillbehören som jag visade i mitt tidigare inlägg: Miso smör, Miso senap eller Miso mayo.


4 majskolvar råa eller färdigkokta

1 ½ dl panko

2 tsk svarta sesamfrön

2 msk smör

Lite finhackad gräslök

Salt


Ugnsrosta majskolvarna i ugnen på 160°C i 20 minuter om de är råa. 

Smör stek panko och sesamfrön i en stekpanna på medellåg värme tills att pankon har fått en gyllenbrun färg. Salta lite grann. Låt svalna något och blanda sedan med den finhackade gräslöken.

När majsen är klar. Grilla eller stek på för att få färg och en fin yta. Bre på någon av miso- alternativen och sprinkla på  panko-, gräslök- och sesamcrust 


Detta är en enkel lunch som jag ofta “kastar ihop” här hemma. I skafferiet har jag alltid nudlar och mina älskade smaksättare såsom soja, sesamolja och chiliolja. För att få en krämigare sås har jag här valt att använda mig av jordnötssmör, för vem älskar inte det? När det kommer till grönsakerna så finns det inga begränsningar eller krav. Toppa med det du har hemma!

1 portion ca 150-200g nudlar

Såsen
1 msk jordnötssmör, jag använde mig av ICAs jordnötssmör med crunch
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 finhackad vitlök
1 tsk hemmagjord chili olja, går att använda sriracha också om man vill komma åt hettan.
1 tsk honung
Blanda samman med ett par matskedar av vätskan som du kokar nudlarna i.

Toppings
1 msk jordnötter
1 st vårlök
1 st pak choi blanchera i samma vatten som du kokar nudlarna i
Svamp, jag använde mig av vit shimeji svamp som jag stekte i soja

Det är även gott att äta kokta ägg, steka eller blanchera andra grönsaker såsom broccoli, gullök, spetskål, böngroddar, ärtor, majs etc. Testa dig fram!

Miso är en japansk produkt som görs på bland annat fermenterade sojabönor. Det finns väldigt mycket som miso kan användas till eftersom att det miso faktiskt smakar är umami och det kan användas till att höja flera olika andra smaker. 


Det finns två olika typer av miso - Vit/Ljus miso och Mörk/Röd miso

Den vita mison är lite sötare och används exempelvis i misosoppa och kan lätt användas utan att ta över för mycket. Den röda mison är mer intensiv och har en mer funky/fermenterad smak. 


Här är några exempel på vad du kan blanda miso med!

Miso Smör: 50 g smör, 2 msk vit misopasta, 2 tsk honung

Miso Senap: 2 msk vit misopasta, 1 ½ tsk dijon, 1 tsk jonnys söt starka senap, lite senapsfrön, 1 tsk honung, 2 msk risvinäger

Miso mayo:  1 msk röd eller vit misopasta, 3 msk majonnäs, lite lite honung

 

Lite god ENKEL LUNCH 🍴

Ibland kan det känns jobbigt att behöva koka bulgur eller pasta för att göra salladen mättande, därför vill jag slå ett slag för BÖNOR!

1 frp Stora vita bönor
Finhackad gurka, tomat, rödlök
1 kruka basilika
10 st Cornichons
1/2 burk Inlagda kronärtskockor i olja
2 msk Rostade solroskärnor, stek gärna i olivolja och krydda med lite salt och rostad paprika krydda

Dressing: olivolja, citronjuice, salt, svartpeppar och någon nypa chili
Lite balsamico på toppen är också super gott!

Blanda alla grönsaker med dressingen. Toppa med prosciutto, mozzarella eller något annat.