Hej alla godingar!
Här nedan tänkte jag samla några av mina julklappstips om du ska köpa present till någon som tycker om att laga mat. Det finns såklart en massa olika köksredskap att välja mellan och även olika priskategorier men jag hoppas jag ska kunna rekomendera något för alla.

1. En bra kniv!
Här finns det såklart en massa att välja bland. Hemma hos mig hittar ni flera knivar från märket Global. På jobbet i restaurangen använder jag främst Yaxell.

För mig med lite mindre händer så föredrar jag knivar som är ca 20 cm, som en bra allround kniv med det är givtivs upp till var och en.

TIPS PÅ BRA KNIV 

Global Global SAI-06 Kockkniv 25 cm

2. Skydda kniven
Har personen i fråga flera knivar, då rekomendrar jag knivskydd från cleancut. Super smidiga och är otroligt bra att ha för att skydda sina knivar hemma i knivlådan. Finns i flera olika storlekar. Inne på cleancuts hemsida hittar du också en rad andra coola knivar och stenar för att slipa knivarna med.

TIPS PÅ KNIVSKYDD

3. Temperaturen är viktig

Något alla behöver i köket är en termometer. Det spelar ingen roll om det ska stekas kött eller kokas knäck, termomterer behövs alltid särskilt om du ska lära dig att klara dig utan termometer.

Här kan du gå bananas och investera i en dyr eller så fungerar en helt vanlig lite billigare lika bra. Livslängden kanske inte är lika lång men fungerar absolut!

TERMOMETER

4. En köksvåg

Jag älskar att laga mat och äta dessert och bakverk, men jag är inte lika vass på det där med bakverk. Nyckeln för att lyckas med bakningen är enligt mig att följa ett bra recept och att följa just receptet och det tycker jag funkar bäst om man håller sig till dem exakta måtten.

HÄR FINNER DU VÅGEN

5. Stekpannor

Mina favorit stekpannor hemma är från märket Scanpan. Jag har några från serien TechnIq som är en riktigt bra allroundpanna. De har en non-stickbeläggning och påminner om en gjutjärnspanna runt om hela stekpannan. Hemma hos mig har jag dessutom gas spis vilket gör att pannorna håller sig fina och rena utan att jag behöver rengöra och puts stålen på utsidan.

STEKPANNAN

6. Vinglasen alla behöver ha hemma

Kanske inte för det matintresserade enbart men riktigt bra vinglas är både snygga för ögat och höjer upplevelsen. Jag vill slå ett slag för Riedels olika serier där glasen är anpassade efter olika druvor. Givetvis behöver man inte ha alla olika druvglas hemma men det är en välfigt bra present att köpa sin partners eller förälders favorit vin ihop med ett par schyssta glas.

Jag har två olika typer av glas hemma, djupa breda kupor (typiska bourgogne glas) och några lite mindre.

LÄNK TILL BOURGOGNE GLASEN

Riedel Riedel Vinum Bourgogne Glas 2-pack

; ;

Superenkelt och gott julgodis!

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
Flingsalt till garnering

Gör så här:

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker, grädde, ljus sirap, vitvinsvinäger och salt. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125°C, ca 20 minuter. Rör om då och då.

Häll upp kolan i en bakpappersklädd form. Låt svalna i rumstemperatur. Skär kolan i smala avlånga bitar och snurra. Blir ca 40 st beroende på hur stora du väljer att göra.

 

;

 


Servera majskolvarna med något av miso tillbehören som jag visade i mitt tidigare inlägg: Miso smör, Miso senap eller Miso mayo.


4 majskolvar råa eller färdigkokta

1 ½ dl panko

2 tsk svarta sesamfrön

2 msk smör

Lite finhackad gräslök

Salt


Ugnsrosta majskolvarna i ugnen på 160°C i 20 minuter om de är råa. 

Smör stek panko och sesamfrön i en stekpanna på medellåg värme tills att pankon har fått en gyllenbrun färg. Salta lite grann. Låt svalna något och blanda sedan med den finhackade gräslöken.

När majsen är klar. Grilla eller stek på för att få färg och en fin yta. Bre på någon av miso- alternativen och sprinkla på  panko-, gräslök- och sesamcrust 

;


Detta är en enkel lunch som jag ofta “kastar ihop” här hemma. I skafferiet har jag alltid nudlar och mina älskade smaksättare såsom soja, sesamolja och chiliolja. För att få en krämigare sås har jag här valt att använda mig av jordnötssmör, för vem älskar inte det? När det kommer till grönsakerna så finns det inga begränsningar eller krav. Toppa med det du har hemma!

1 portion ca 150-200g nudlar

Såsen
1 msk jordnötssmör, jag använde mig av ICAs jordnötssmör med crunch
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 finhackad vitlök
1 tsk hemmagjord chili olja, går att använda sriracha också om man vill komma åt hettan.
1 tsk honung
Blanda samman med ett par matskedar av vätskan som du kokar nudlarna i.

Toppings
1 msk jordnötter
1 st vårlök
1 st pak choi blanchera i samma vatten som du kokar nudlarna i
Svamp, jag använde mig av vit shimeji svamp som jag stekte i soja

Det är även gott att äta kokta ägg, steka eller blanchera andra grönsaker såsom broccoli, gullök, spetskål, böngroddar, ärtor, majs etc. Testa dig fram!

;
;